A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mi van az Üveghegyen túl? Avagy a befőttesüveg sokadik élete

Bár van visszaváltható a befőttesüvegek közt is, mégis érdemes megtartani, ha kiürült belőle a savanyúság, lekvár, paradicsomszósz, lecsó, zöldborsó vagy épp bármilyen befőtt. Ugyanis sokkal olcsóbb így hozzájutni, mintha újként vásárolnánk meg a boltban. Számtalan módon újra lehet hasznosítani őket, mindazon túl, hogy ismét eltennénk bennük valamit a zord téli hónapokra.

Fotó: Shutterstock.com

Mindenekelőtt, amennyiben befőzésre tennéd félre a kiszuperált üvegeket, fontos tudni, hogy csak a fémtetővel ellátott darabok alkalmasak erre a célra. Még egy hasznos tipp: tartósításra egyenes falú üvegeket válassz, mert bár nagyon csinik a hordó és egyéb öblös formájú darabok, ám nem praktikusak. Nehéz belőlük rendesen kikanalazni például a lekvárt, és rendesen elmosni is macera.

Az ilyen alakú és a műanyag tetős üvegeket elsősorban tárolásra érdemes használni, és el is érkeztünk a befőttesüvegek újrahasznosításának egyik nagy lehetőségéhez. Mert tárolhatunk bennük hüvelyeseket, olajos magvakat, fűszereket, szálas teákat, gumigyűrűket, kávét, tejport, liszteket, rizst, számos gabonát, tésztákat, kakaót, kókuszreszeléket, tortagyertyákat és nagyjából bármit, ami a konyhában megfordul. Polcokon, szépen elrendezve és felcímkézve igazán esztétikus és nagyon pénztárcabarát megoldás.

Arra is alkalmas, hogy különböző fakanalakat, spatulákat, evőeszközöket vagy burgonyahámozót tartsunk bennük. Késeket is tárolhatunk bennük, de ebben az esetben töltsük fel rizzsel és abba szúrjuk bele azokat, így nem csorbul ki az élük.

Tárolás – tárolás

További tároló funkciót is adhatunk a kiürült üvegeknek. Sokkal hosszabban eltartható bennük például a tej a hűtőben, erre a célra a legjobb, ha hosszúkás, például paradicsom- vagy tésztaszószos üveget teszünk félre. Így könnyedén bedobható a hűtő ajtórekeszébe. A hosszú nyakú üvegek szószok, öntetek, ecet, limonádé, tea, paradicsomlé és gyümölcslevek, turmixok és házi növényi tejek tárolására kiválóan megfelelnek.

A különböző méretű darabok akkor is remekül szolgálnak, ha ételmaradékot tennénk el későbbre. Főzelékek, levesek, szószok és kisült zsírok remekül tárolhatók ilyen alkalmatosságokban. Amennyiben frissen szeretnénk tartani sárgarépát és petrezselyem zöldjét, akkor egy kevés vízzel feltöltött befőttesüvegbe állítsuk bele ezeket, és így tegyük be a hűtőbe. Garantáltan hosszabb ideig elállnak, mint csak úgy a zöldségesrekeszben.

Helyettesíthetünk velük műanyag dobozokat és egyéb ételtároló alkalmatosságokat is akkor is, ha magunkkal vinnénk bennük különböző ételeket. Mi több, salátát vihetünk bennük. Ebben az esetben legalulra kerüljön az öntet, majd erre tegyük a sajtot, és ezután rétegezzük rá a saláta különböző hozzávalóit. Ebédidőben csak rázzuk össze, vagy öntsük ki egy tálkába, és kész is a saláta. Akár előző este is elkészíthetjük a salátánkat, mert simán átvészel a hűtőben egy-két napot.

Ugyanígy chiapudingot is lehet benne alkotni, ami szintén egyszerűen készül. Öntsünk akár valódi, akár növényi tejet a befőttesüvegbe. Ízesítsük vaníliával, fahéjjal és cukorral, netán valamilyen édesítővel. Szórjuk bele a chiamagot, és lefedve tegyük hűtőbe. Néhány óra múlva vagy egy éjszaka után fogyasztható. Ínyencek önthetnek hozzá összeturmixolt gyümölcsöket is tálaláskor.

Fotó: Shutterstock.com

Befőttesüveg-saláta

Hozzávalók 1 nagyobb üvegre:

  • 4-5 evőkanál remoulad mártás
  • 2 fej hónapos retek
  • 3 evőkanál főtt csicseriborsó (konzervben is kapható)
  • 1-2 darab surimi
  • 100 g főtt rizstészta
  • harmad kígyóuborka
  • 2 főtt tojás

Elkészítése:

  1. Mossuk ki alaposan a befőttesüveget a tetejével együtt, és szárítsuk meg.
  2. Öntsük bele a remoulad mártást az aljára, és rétegezzük rá sorrendben a hozzávalókat.
  3. Elsőként dobjuk bele a hónapos retket vastagra szeletelve.
  4. Szórjuk rá a csicseriborsót, majd a felszeletelt surimit.
  5. Fedjük be a főtt rizstésztával, majd tegyük rá a felkockázott kígyóuborkát.
  6. Koronázzuk meg a főtt és felkockázott tojásokkal.
  7. Fedjük le, és tegyük hűtőbe.

Süssünk bögrés süteményeket!

Fotó: Shutterstock.com

A befőttesüveg nagyszerű tulajdonsága, hogy hőálló, miután eredetileg is dunsztolásnak vetik alá. Ezért remekül lehet bennük felfújtakat és egyéb bögrés süteményeket sütni.

Lávasüti befőttesüvegben sütve

Hozzávalók:

  • 8 evőkanál vaj
  • 100 g étcsokoládé (1 tábla)
  • 150 g porcukor
  • 60 ml tejszín
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma
  • 75 g liszt
  • 3 tojás
  • 3 tojássárgája

Elkészítése:

  1. Melegítsük fel a sütőt 200 fokra.
  2. 2 decis üvegekre lesz szükség, legalább 6 darabra. Ezeket kenjük meg vajjal.
  3. Olvasszuk fel a vajat egy kis edényben.
  4. Olvasszuk fel gőz fölött a csokoládét.
  5. Öntsük a vajat az olvasztott csokoládéhoz és keverjük el.
  6. Öntsük a keverékbe a vaníliaaromát és a cukrot, majd keverjük össze alaposan.
  7. Adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük el.
  8. Szórjuk bele a lisztet, és keverjük simára.
  9. Verjük fel a tojásokat géppel úgy, hogy buborékos legyen.
  10. Öntsük a tojásokat a többi masszához, és egy spatulával forgassuk bele.
  11. Osszuk szét a masszát az üvegekbe, és tegyük sütőlapra.
  12. Süssük 14 percig. Akkor tökéletes, ha kívül ropogós, belül folyékony marad. Forrón tálaljuk.

Bármit helyettesít, és ajándék is lehet

Szinte tényleg bármire használható egy magányos befőttesüveg. Lehet belőle trendi desszertespohár, váza és mécsestartó. Ez utóbbinak azért is remek választás, mert jól bírja a hőt. De azt is megtehetjük, hogy kanócot ragasztunk az aljára, és felöntjük gyertya- vagy méhviasszal. Akár ajándékba is adhatjuk, csakúgy, mint a félkész sütit. Ez esetben válassz egy kedvenc ízesítésű muffinreceptet, és a száraz alapanyagokat rétegezd egy szép befőttesüvegbe. Zárd le, és a receptet kinyomtatva kösd az üvegre. Gyűjthetünk benne pénzt, ültethetünk bele fűszernövényeket, csíráztathatunk benne magvakat vagy akár mikrozöldeket is.

Amennyiben figyelsz arra, hogy kevesebb csomagolóanyagot használj, úgy a befőttesüvegek nagy hasznodra lehetnek, és nem csak a csomagolásmentes boltokban. A piacokon és kiskereskedőknél is kérhetsz üvegekbe savanyúságot, húst, hüvelyeseket, lisztet, mákot, diót, rizst és bármit, ami beléjük fér.

Ha szép és cirkalmasan díszített befőttesüvegekre bukkansz, akkor akár konyhai lámpát is lehet belőlük alkotni. Kiváló funkció, ha beszélgetős befőtt lesz egy üvegből. Ez egy játék, amely nem csak remek szórakozás, de kellemes beszélgetéseket, ismerkedéseket indíthat be. A lényege, hogy a befőttesüvegbe kis cetliken kérdések kerülnek, és a buli résztvevői húznak belőle, és válaszolnak.

Fotó: Shutterstock.com

Gondozni is illik 

Ahogy minden használati tárgy, úgy a befőttesüvegek is némi gondozásra szorulnak. Előfordul, hogy a fémtető megsérül, és elkezd rozsdásodni vagy penészedni. Ez esetben ki kell dobni, de nem nagy gond, mert a legtöbb élelmiszerboltban kaphatók fedők különböző méretben, főleg nyáron, befőzés idején. Érdemes ilyenkor betankolni belőlük, és szükség esetén pótolni. Amennyiben neked nincs otthon kallódó befőttesüveged, de szeretnél, akkor a közösségi oldalak különböző zero waste vagy helyi csoportjaiban biztosan találsz könnyedén neked tetsző darabokat, ráadásul ingyen.

Címkék: befőtes üvegek újrahasznosítása, lávasüti befőttesüvegben, chia magos desszert, befőttesüveg saláta

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!