A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Végre tavasz a konyhában!

A tavasz utolsó hónapja a május. A természet ugyan még nem túl bőkezű, de már sok friss zöldséggel és gyümölccsel ajándékoz meg minket. Érdemes ezekből a szezonális terményekből választani. És főzni, főzni, végül enni!

Fotó: Shutterstock.com

Szezonális gyümölcsöket és zöldségeket több okból érdemes választani és beiktatni az étrendünkbe. Elsőként azért, mert ezek a legegészségesebb termények. Ugyanis teljesen természetes úton nőttek és értek be. Nem kellett hozzájuk külön vegyszer azért, hogy megérjenek. Így minden vitamin és ásványi anyag bennük van, amikre a testednek és az egészségednek szüksége van.

Ráadásul nem érkeztek messzi országból, így nem terhelték szállításukkal a környezetet. Mindezen túl pedig a magyar gazdákat is támogathatjuk azzal, ha ezeket választjuk. Ráadásul a pénztárcád is örül ennek a választásnak, mert a szezonális alapanyagok olcsóbbak, mint a primőr áru, miután abban az időszakban bőven teremnek.

Májusi zöldségek, gyümölcsök

A zöldségek közül ebben a hónapban már örülhetünk a hónapos reteknek, a spárgának, a karalábénak, spenótnak, sóskának, újburgonyának, fejes, tépő, római és madársalátának, a rukkolának, újhagymának, zöldborsónak, mángoldnak, de éppígy az új fokhagymának, sárgarépának, petrezselyemnek és a kelkáposztának is.

Gyümölcsökből még kevesebb van, de azért választhatunk a korai cseresznye, az egres, a fekete ribizli, a meggy és a málna közül. Ebből a kínálatból azért bárki talál magának kedvérevalót. A friss, zöld fűszernövények is teremnek: eljött a petrezselyem, kapor, metélőhagyma (snidling), bazsalikom ideje. 

Ételek májusi termésekkel

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy vannak olyan ételek, amelyek májusban a legfinomabbak. Bár máskor is elkészíthetők, de igazán ebben a hónapban a legjobb az ízük. Ilyen például a klasszikus tojásos nokedli friss zöldsalátával. De a másik nagy kedvencről se feledkezzünk meg: a pirított petrezselymes újburgonyáról. Ez akár önmagában is kiváló fogás, de rántott hússal vagy sült hússal pedig mennyei! 

A spárga is tavaszi zöldség, de van egy rossz tulajdonsága: nem igazán lehet tartósítani. Bár van üveges, lében eltett változata, de lássuk be, meg sem közelíti a friss ízét. Ezért érdemes ezt az időszakot kihasználni, és sűrűn készíteni belőle ételt. Nem kell bonyolult fogásokra gondolni, mert a spárga épphogy megpárolva az igazi.

A zöldborsófőzelék íze is egészen más, harsogó lesz, szinte kikiabál a tányérból, ha zsenge zöldségből készítjük. A borsóleves is tavasszal a legfinomabb. A friss zöldségeket nem is kell sokáig főzni, így pillanatok alatt elkészülnek, és az ízük utánozhatatlanul finom.

Tavaszi zöldborsókrémleves

Fotó: Shutterstock.com

Ez a leves önmagában is nagyon finom, például vajas galuskával vagy akár grízgaluskával. Ám egy kis csavarral még különlegesebbé tehetjük. Ehhez pedig nem kell más, mint egy botmixer, és máris tartalmas krémlevessé varázsolhatjuk az egyébként is csodás ízű zöldborsólevest. Szigorúan tejföllel és pirítóssal tálalva.

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 0,5 kg zsenge tavaszi zöldborsó, 3 szál új petrezselyem a zöldjével együtt, 3 szál zöldhagyma a zöld szárával együtt, 4 szál új sárgarépa (választható), 1 zsenge, tavaszi karalábé, só, bors.

Elkészítése: A megolvasztott vajon pároljuk meg az összevágott zöldségeket a kifejtett zöldborsóval együtt. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A félpuha zöldségeket bőven öntsük fel vízzel. Főzzük addig, ameddig puhák lesznek a zöldségek. Ha kell, sózzunk utána. Amikor elkészült, hűtsük ki egy kicsit. Botmixerrel pürésítsük.

Spárgás tükörtojás hollandi mártással

Fotó: Shutterstock.com

Van zöld és fehér spárga. A zöld valamivel népszerűbb, és könnyebben el is készíthető zöldség. A fehérből inkább krémlevest érdemes főzni.

A zöld spárgát legegyszerűbb módon tükörtojással tálaljuk. Pillanatok alatt kész, és különleges villásreggeli lesz belőle. Ehetjük pirítóssal kiegészítve, de a hollandi mártást soha ne hagyjuk el róla. Süthetjük együtt a tükörtojással is egy serpenyőben, így hamarabb kész, de akár külön is megpárolhatjuk sós-cukros vízben.

Hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, tojás, fejenként kettő, olaj a sütéshez, só, bors.

Elkészítése: Serpenyőben megmelegítjük az olajat. Legfeljebb fél centi magas legyen az olaj mennyisége. Tegyük bele a megtisztított spárgákat úgy, hogy a serpenyő alját befedjék. Üssük rá egyenként a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk a tetejét. Fedjük le, és addig süssük alacsony hőmérsékleten, amíg a tojásfehérje nem lesz átlátszó. Forrón tálalva az igazi.

Hollandi mártás

Hozzávalók: 10 dkg vaj (egy kisebb csomag), 1 evőkanál víz, 1 tojás, fél teáskanál citromlé, csipet bors, só ízlés szerint

Elkészítése: Gőzfürdőt készítünk. Egy lábosban forraljunk vizet, amelynek a tetejére tegyük a hőálló tálat. Olvasszuk meg egy másik edényben a vajat. Keverjük össze a tojássárgáját a vízzel a hőálló tálban, amelyet ezután helyezzük a forró víz fölé.

Figyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe, legalább 3-4 centire legyen a forró víztől. A gőz fölött addig keverjük a tojássárgáját kézi habverővel, amíg sűrű nem lesz. Ekkor kis adagokban hozzáöntjük az olvasztott vajat, és folyamatosan kevergetjük. Ezután ízesítjük sóval és borssal.

Címkék: tavaszi szezonális zöldségek, tavaszi gyümölcsök, zöldborsókrém leves, spárga tükörtojással és hollandi mártással

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!