A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tündérmese 7 gyerekkel és isteni csokoládéval

Bernadett angol-esztétika szakon végzett, majd 24 évesen házasodott össze Bretz Gábor operaénekessel. Aztán jöttek a gyerekek, Gábor karrierje pedig beindult, és sokszor hónapokat töltött külföldön, Bernadett vagy utazott vele a családdal, vagy itthon tartotta a frontot. Miután a legkisebb gyerek is elment óvodába, eljött az ő ideje. Nemhogy állást, de rögtön szenvedélyes hivatást is talált. Bonbonokat és mousse tortákat készít, és mindjárt megnyitja harmadik boltját is.

Bretzné Fodor Bernadett
Fotó: Fejér Gábor

Kacskaringós utakon, budai vadregényes tájakon autózom a Bretz család otthonához. Bernadett mosolyogva, bonbonos kötényben nyit ajtót, és kedvesen tessékel be a többszintes, jó hangulatú házba.

A konyhával egybenyitott nappaliban ülünk, a házigazda teát főz a beszélgetéshez. Az étkező pultján gyógyszeres, szirupos-, lázcsillapító és egyéb üvegek sorakoznak, le sem lehetne tagadni, hogy van pár gyerek a családban.

Ezek mindig itt vannak – mutat a köhögéscsillapítók felé a hétgyermekes édesanya, ugyanis amint elteszem őket, valamelyik gyerek biztosan megbetegszik.

 • Babonás vagy?

Nem, semmiképpen, bár tényleg mindig történt valami, amikor elpakoltam, úgyhogy ezek már csak itt maradnak a pulton. Egyébként az összes baleset, betört fej, megfázás is jellemzően akkor következett be, amikor Gáborral kettesben elutaztunk valahová, és a nagyszülők vigyáztak a gyerekekre.

Gyanúsan kevés csemetét látok magunk körül, miközben letelepedünk a kanapéra. Akárhogy számolom, csak hárman tesznek-vesznek a konyhában. Aztán kiderül, hogy ketten hittanon vannak, Árpi fent a szobájában, és a többiek is mind ott bujkálnak valahol.

Cocó - ez Bernadett gyerekkori beceneve - már azt meséli, hogy csokoládéboltja is ezt a nevet viseli, a mellette álló 7-es szám természetesen a gyerekek száma. Bár, ha az eredeti terveknél maradnak, akkor ma a név Cocó5 lenne, ennyi gyerekről álmodtak annak idején, fiatalon, nagy családot tervezve.

Ahol öten elférnek, ott jól megvannak heten is – teszi hozzá, sőt az az igazság, hogy tervezni csak Timit terveztük, már hiányzott újra egy kicsi a családból, így azt mondtuk, vágjunk bele, szeretnénk még egy gyereket, ő lett a hetedik. A többiek jöttek maguktól, ajándékba kaptuk őket.

 • Ehhez azonban kellett egy hasonlóan nagy családban gondolkodó férfi. Hogy ismerkedtetek meg Gáborral?

A Moszkva téren. Az aluljáró bejáratánál.

 • Egymásba botlottatok?

Volt egy közös barátunk, akiről később kiderült, hogy titokban szerelmes volt belém. Amikor bulizni mentünk, sokszor hozott magával még valakit, hogy nehogy lelepleződjön. Aztán egyszer Gábor jött vele, én pedig csodálkoztam, hogy nahát, ilyen jóképű fiút eddig még nem láttam.

 • Onnan egyértelmű volt, hogy összetartoztok? Elhívott randevúra?

Gábor úriember, aki tudott a barátja érzéseiről, ezért hátralépett. Időt adott a másik fiúnak, és noszogatta is, hogy mondjon már valamit, mert ez a lány neki is nagyon tetszik. Így telt el két hónap, aztán lejárt a barátjának adott határidő, és megtörtént az első randi.

Egy komolyzenei koncertre mentünk, aztán beültünk egy kisvendéglőbe, majd sétálgattunk a Várban. Onnan már nem volt megállás.

 • Ekkor voltatok húszévesek.

Igen. Négy év múlva házasodtunk össze, egy júliusi napon. Fél évvel korábban kérte meg a kezemet. A Gerbeaud-ba mentünk, és emlékszem, azt hittem, hogy rosszul van, sápadt is volt nagyon.

Először is zavarában szinte mindent megrendelt az étlapról, kérte ezt a süteményt, azt a tortát, ezt a szeletet, azt a krémest. Az asztal minden négyzetcentiméterét édesség borította. Már akkor tudta, hogy mennyire szeretem az édességet.

 • Tudtad, hogy mire készül?

Fogalmam sem volt. Szerencsére a sok-sok torta után összeszedte a bátorságát, és megkérte a kezemet. Akkor megnyugodtam, hogy nincs baj, most már értem, miért izgult annyira.

Fotó: Fejér Gábor

 • Ez a felhőtlen, randizós korszak vissza-vissza tud térni ma is? Van arra lehetőségetek, hogy ketten legyetek?

Nagyon figyelünk arra, hogy szakítsunk időt egymásra. Mindjárt utazom Palermóba, Gábor ebben a hónapban ott énekel, de korábban is el tudtunk menni kettesben, mert a nagyszülők mindig besegítettek. A legjobban azonban azt szeretjük, ha ki tudunk ülni a teraszra, és kávézunk, borozgatunk, beszélgetünk.

 • Miután Gábor karrierje beindult, ő egyre kevesebbet volt itthon, és rád maradt minden. Kettesben valahogy könnyebbek az át nem aludt fog- és hasfájós éjszakák, kevésbé megterhelő a napközbeni folyamatos házimunka, vasalás, porszívózás, ha tudod, hogy este le tudsz ülni a férjeddel és megbeszélitek a napot.

Nem volt mindig egyszerű, néha nagyon elfáradtam. És nagyon hiányzott a kreativitás. Az első két gyerek alatt még próbálkoztam, fordítást vállaltam, de majdnem belehaltam. Egyszerűen nem működött, hogy fáradtan, este tízkor még agyi munkát végezzek. Egyébként annyira hiányzott valami az életemből, hogy korábban elmentem egy animációs tanfolyamra is, el is végeztem.

 • Akkor ebből is lehetett volna valami, erre is el tudtál volna indulni.

Azt azért nem hiszem, mert a csokoládé iránti rajongás mindent felülírt. Amikor Gábor egyik franciaországi turnéja közben egy tanfolyamon kipróbáltam, hogy milyen ezzel az anyaggal dolgozni, tudtam, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom.

Akkor már kellőképpen bizonytalanul éreztem magam, hogy mi lesz velem, mi lesz belőlem, mi akarok lenni, hiszen már gyerekeim vannak, benne vagyok a korban – legalábbis a pályakezdéshez képest biztosan –, de ezek a gondolatok abban a pillanatban elszálltak, amikor elkezdtem foglalkozni a csokoládéval.

 • Annyi éven keresztül te voltál az összetartó erő, a főfoglalkozásod a család volt. Meg tudtad engedni magadnak, hogy lépj egyet előre?

Amíg a kicsi, Timi, el nem ment oviba, addig nem akartam lépni. Lelkiismeret-furdalásom lett volna. Amint azonban ez megtörtént, éreztem, hogy nem akarom többet vasalással, házimunkával tölteni a felszabadult időt, muszáj valamit csinálnom. Eleinte furcsa volt a gyerekeknek, hogy nem vagyok itt.

Volt olyan, hogy csak este tudtam hazajönni, míg korábban mindig én mentem értük az iskolába, tanultam velük, szokatlan volt, hogy nem voltam körülöttük. Egy idő után fel is lázadtak, hogy ez így nem mehet tovább, ne csináljak mindent én, vegyek fel segítséget, és legyek otthon este.

 • Az együtt töltött idő különösen felértékelődik karácsony táján. Hogy töltitek az ünnepet?

Adventkor sokszor felkelünk korán, amikor még nincs is világos, és ebben a hangulatos, puha csöndben elmegyünk a hajnali misére. Dideregve ülünk a padokban, ég egy kevés gyertya, sok a zene, különleges a hangulat ilyenkor, szeretjük nagyon, a gyerekek is.

Az idei adventet különösen várjuk, mert most együtt lesz az egész család. Sok olyanon vagyunk túl, amikor Gábor 23-án este érkezett haza, rosszabb esetben 24-én, de olyan még soha nem volt, hogy nélküle karácsonyoztunk volna. Ha ő is itthon van, ő is részt vesz az előkészületekben, ő pakol, én sütök.

A sógornőmmel mi vagyunk a felelősek a süteményekért, bejgli mindig kerül az asztalra. A mézeskalács ilyenkorra már készen van, azt a gyerekkel együtt készítjük.

A szokásos ünnepi menü halászlé, rántott hal és fatörzstorta, ez utóbbi elmaradhatatlan, nagybátyám készíti a krémet, én sütöm hozzá a diós piskótát. Ez igazi tradíció nálunk, amióta kiderült, hogy tudok sütni, mindig így volt. 6-7 éves koromtól kezdve sütök, akkor kaptam meg ugyanis az első gyerekszakácskönyvemet.

 • Nem csoda, hogy ilyen előtörténettel csodás bonbonokat, mousse tortákat és fagyit készítesz a saját boltodban. Sőt, mindjárt megnyílik a harmadik is.

Bizony. És azt kell hogy mondjam, nagyon jót tett nekem a csokibolt. Így, hogy a kreatív energiáim le vannak kötve, sokkal inkább jelen tudok lenni a családban is. Amikor ott vagyok, tényleg ott vagyok, és nem vágyakozom máshová.

Címkék: nagycsalád, karácsony, hét gyerek, bretz gábor, bretzné fodor bernadett, coco7, csokoládé bolt

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!