A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szexel a gyerek!

Nemrég tanult meg járni, és tessék, most meg jár valakivel. Ott alvós buliba akar menni, illatfelhő leng körötte, és mindenekfelett titkolózik. Csak nem szexel ez a gyerek?

Fotó: Shutterstock.com

Mi van, ha tényleg túl van már a dolgon, mi van, ha bántják, ha csalódik, ha terhes lesz, ha beteg lesz, ha összetörik a szívét, mi van, ha tizenhét évesen apa vagy ha szexbolond lesz?

És miért csapja ránk az ajtót, ha puhatolózni próbálunk, és miért vágja oda, hogy anyu, te ezt úgysem érted? A sok-sok miérttel Harsányi Kata pszichológust kerestem fel.  

Hány éves kortól elfogadható, hogy szexuális életet kezdjen a gyerekünk?
- Nem annyira a számszerű életkor a döntő, hanem inkább az, hogy érett-e már a fiatal a szexuális életre. Az érettség részben biológiai: a kamaszkor kezdetén (9-13 éves koruk között) a test alkalmassá válik a közösülésre.

Egy montreali kutatás során 1117 kamaszt kérdeztek meg arról, hogy kinek a példáját követi a párkapcsolatai, szexualitása terén. Íme, a válaszok:
A szülőkét! 45%
A barátokét! 32%
A celebekét! 15%
A mentális érettség azonban a testi változásokat csak megkésve követi. Fő jellemzői a másik félhez való kötődés és az intimitás megélésének a képessége.

Tudhatja-e a szülő, hogy gyermeke megérett-e a nemi élet megkezdésére, ha például már hónapok óta jár valakivel?
- Ez nagy dilemma a szülőknek, de a szüzesség elvesztése előtt álló kamaszt is éppúgy nyomasztja. A megoldás mindkét fél számára az őszinte, tabuk nélküli beszélgetés, amit már kiskamaszkorban el lehet kezdeni.

Fontos, hogy a szülő a "gyakorlati útmutatás" mellett a szex érzelmi oldalára is hívja fel a figyelmet. A serdülőnek érezni kell, hogy megbízhat a szülőben, és bármilyen kérdéssel bármikor fordulhat hozzá.

Az ilyen mélyebb beszélgetések során pedig hamar kiderül, hogy a fiatal kellően éretten kezeli-e a szexualitást, vagy egyelőre csak játékként tekint-e rá.

Mi van, ha csak azért akar szexelni, mert a többiek már túl vannak rajta?
- Gyakran előfordul, hogy az önmagával elégedetlen, önbizalom-problémás kamasz a baráti környezet nyomására, vagy a másik fél elvárásai miatt dönt úgy, hogy szexuális életet kezd.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 1. számának 64. oldalán!)

Címkék: párkapcsolat, önbizalom, kamasz szerelem, maszturbáció, kamasz szex, harsányi kata, szüzesség elvesztése, maszturbáció-függő, mentális érettség

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!