A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Őszi hajápolás

Hajkoronánk ápolása éppolyan fontos, mint a bőrünké. Gondosan kell figyelnünk a hajunk állapotára, illetve a külső tényezőkre, például az évszakok sajátosságaira.

Fotó: Thinkstock

Míg nyáron a tűző napfény, a forró levegő és a sós tengervíz, vagy a medencék klóros vize jelenti a legnagyobb kihívást a hajunknak, addig az ősz beköszöntével a hűvös, párás levegő okozhat gondot. Nyáron elsősorban a védelmen volt a hangsúly, most ősszel az ápolás és a visszahidratálás kapja a legnagyobb szerepet, hiszen hajkoronánk ilyenkor már tápanyagok után kiált. Továbbra is fontos marad a hajunk óvása, csak nem fényvédő szerekkel, hanem például sapkával.

Fokozott faggyútermelés

A fej bőre éppúgy tele van faggyúmirigyekkel, akárcsak a testünk más területei. A meleg hónapokban a verejtékmirigyek gondoskodnak a bőrünk hűtéséről, hűvösebb időben pedig a fokozott faggyútermelés biztosítja a bőr zsírrétegének utánpótlását, ezért ősszel hamarabb zsírosodik a haj.

Ennek ellenére nem szabad heti 2 alkalomnál gyakrabban mosni: ezzel eltávolítjuk a szennyeződéseket, s így biztosítjuk fejbőrünk egészséges flóráját.

Bármilyen kímélőek is a manapság használatos samponok, a faggyúréteg „leoldásával” fokozott termelésre serkentik a sejteket, és csak még inkább zsírosodik a hajunk. Gyorsan zsírosodó fürtjeinkre kipróbálhatunk házi praktikákat, például a kamilla és csalán főzetével való hajöblítést, de 1-2 napig halaszthatjuk a hajmosás időpontját száraz sampon használatával is.

Hajszárítás

Nyáron megengedhetjük magunknak, hogy a hajmosást követően egyáltalán ne, vagy csak félig szárítsuk meg a tincseinket. Ősszel már fontos az alapos és lehetőleg kímélő hajszárítás; szánjunk rá elegendő időt! Ne állítsuk túl forróra a hajszárítót, mivel ez roncsolhatja a haj szerkezetét. A hajszárítást követően még 1-2 óráig ne menjünk a szabadba, mivel a hirtelen hőmérséklet-változás miatt megfázhatnak a hajhagymáink, aminek következménye krónikus hajhullás is lehet.

Őszi hajhullás

Természetes, hogy ősszel a hajunk fokozottan hullani kezd, ilyenkor ugyanis elindul egy hajváltási folyamat. Nem kell aggódnunk, hiszen egy hajszál 3-5 évig él, kihullását követően pedig hamarosan előbukkan egy újabb. Mégis figyeljünk oda, hiszen ha napi 100-150 hajszálnál több kihullását tapasztaljuk, annak hátterében már más okok állnak, melyek akár orvosi kezelésre is szorulhatnak.

Hidegben a bőr érhálózata összehúzódik, így csökken a tápanyagellátás. Ennek következtében tápanyaghiány miatt is beindulhat a kóros hajhullás. Kiválthatja még erős stressz, elsavasodás, fogyókúra vagy hormonhatások, és ahogy már említettük, a hajhagymák drasztikus megfázása is előidézheti. Ezért, bármilyen furcsán is hangzik, a sapka az őszi hajápolás elengedhetetlen kelléke.

Fontos a sapka, de…

Amennyire hasznos a sapka, éppolyan káros is lehet a hajunk és fejbőrünk számára ebben az időszakban. A hűvös időben használatos fejfedő alatt hajunk lelapul, gyakran lófarokba is kötjük ilyenkor, hogy a szél ne fújja összevissza a tincseinket. 

Míg a nyári fejfedők szellősek, addig az őszi-téli sapkák, kalapok épp ellenkezőleg, óvnak a hidegtől, a széltől, így szellőzés híján könnyen befülledhet a fejbőrünk. Ezért legalább otthon hagyjuk kiengedve a hajunkat, lazítsuk fel, hogy megfelelően szellőzhessen.

Hajápoló készítmények házilag
A hagyományos, boltokban megvásárolható pakolások, balzsamok mellett mi magunk is készíthetünk természetes alapanyagokból hajápolót.
Olívaolaj, méz - száraz hajra
Az olívaolaj megakadályozza, hogy töredezetté váljon a haj, a mézben található vitaminok pedig selymessé teszik azt. Hajmosás után olívaolajat keverjünk ki mézzel és 1 tojás sárgájával, oszlassuk el a hajon és a fejbőrön, majd 20-30 percig hagyjuk fent. Meleg vízzel mossuk le.
Sör, tojás - gyenge, töredezett hajra
A sör táplál, tartást és fényt ad a hajnak, a tojássárgájában található lecitin és zsírok pedig segítenek visszaadni a haj nedvességtartalmát. 2 dl sört keverjünk össze 1 tojás sárgájával, masszírozzuk a hajunkba, majd 5 perc után öblítsük le.

Belső ápolás

A haj számára a tápanyagpótlás nemcsak kívülről, hanem belülről is nagyon fontos, így ne feledkezzünk meg a vitamin- és fehérjedús táplálkozásról. Azért is ügyeljünk erre, mivel hajunk 90 százaléka fehérjékből és ásványi anyagokból áll. Fehérjeszükségletünket zsírban szegény forrásokból fedezzük, és A-, B-, C-, D-, E-vitaminokat, valamint jódot és vasat is építsünk be a mindennapi étrendünkbe az egészséges, csillogó hajkorona érdekében.

A vitaminok és fehérjék mellett a megfelelő folyadékbevitel sem mellékes, hiszen testünk 70 százaléka vízből áll, így a hajunk számára is fontos. A napi 2-3 liter víz elfogyasztása nemcsak az őszi időszakban, hanem mindig lényeges a kiszáradás elkerülésére. Folyadék hiányában a salakanyagok lerakódnak a szervezetünkben, és nem lesz ideális a vérkeringésünk, az anyagcserénk, ami akadályozza a bevitt vitaminok, fehérjék, tápanyagok felszívódását is.

Címkék: sapka, ősz, hajápolás, hidratálás, vitaminok, őszi hajhullás, faggyútermelés, hajszárítás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!