A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Meryl Streep, akinek anyaként is járna néhány Oscar-díj

Júniusban lett 70 éves Meryl Streep, az egyik legtitokzatosabb filmsztár, akit a legtöbbször, 21-szer jelöltek Oscarra a díj történetében. Ő magát mégis a legnagyobb vesztesnek tartja, hogy ennyi jelölésből csupán háromszor nyerte el az Oscar-szobrocskát. Pályafutását mégis legendás filmek, színes karakterek és számos siker övezi, no és négy gyermek, akiket közben felnevelt.

Fotó: PuzzlePix

Meryl Streep már gyerekkorában úgy tervezte, hogy színész lesz. „Ha megküzdesz érte, bármit elérhetsz” – ezt az útravalót kapta édesanyjától gyerekként, és jól tudta, hogy mit jelent ez a mondat.

Jómódú holland, német és angol származású szülők gyermekeként elit iskolákban megtanulta, hogy ha nem ért valamit, vagy nem ért egyet valakivel, empátiával és okos kérdések felvetésével sokkal messzebbre juthat.

Mindig lelkes volt és elszánt, így meg sem állt a Yale Egyetem dráma szakáig, amit 1975-ben sikeresen elvégzett. Ezután New Yorkba költözött, ahol színházban kezdett el dolgozni. Pályája kezdetén szerepet kapott Dosztojevszkij Ördögökjében, de a Csehov-klasszikusban, a Cseresznyéskertben is játszott a Broadwayen.

Filmes karrierje aztán 1977-ben indult be a Júlia című filmmel. Tehetségére és alázatára gyorsan felfigyelt a szakma, és nem váratott magára sokáig az első nagy szerep sem. A szarvasvadász című filmben kapott először jelentős részt, és bizony ritka, hogy valakit, úgymond, elsőre Oscar-díjra jelölnek.

Ekkor még nem váltotta szoborra a jelölést, de valahogy sejthető volt, hogy mindez csak idő kérdése. Egy évvel később, 1979-ben a Kramer kontra Kramer című filmben egy nőt játszott, aki férjét és fiát elhagyja. Alakításával meg is lett a hőn áhított Oscar. Ez volt az első!

Újabb díjak, újabb elismerések

Nem csak az Oscar-jelölésekben jeleskedett, hanem a Golden Globe-on is, ahol 31 jelölésével szintén a legtöbbször jelölt színésznő a díj történetében. A tavalyi Golden Globe-gála után egy amerikai show-műsorban szerepelt, ahol a műsorvezető egy rögtönzött kvíz elé állította a színésznőt. 

Az volt a feladata, hogy egy perc alatt sorolja fel az addigi jelöléseit. Meryl Streep azonban elvérzett a teszten, többek között legelső jelölése, A szarvasvadász sem jutott eszébe. A Sophie választása viszont megvolt, bár ebben a filmben nyújtott alakításáért szintén megkapta az Oscar-díjat 1982-ben.

Fotó: Shutterstock.com

A harmadikra majd 30 évet várt… 2011-ben A Vaslady című filmben nyújtott főszerepért ismét járt neki az Oscar. Ez volt a 17. jelölése. Az Egyesült Királyság első női miniszterelnökét, a visszavonult, alzheimeres, viszkiző Margaret Thatchert alakította, de olyan tökéletes színészi munkával, hogy nem is lehetett másnak adni az aranyszobrot abban az évben.

Kiemelkedő éve volt 2009, ehhez csak annyit kell írni, hogy Mamma Mia! A filmmusicalnek köszönhetően a Hollywood Report legjobban fizetett színésznőinek listáján szerepelt, annak is a harmadik helyén a 24 millió dolláros bevételével, azaz 4,6 milliárd forinttal.

Energikus „időskor” – mert Meryl sosem lesz öreg

De hiába a hetven év, energiája a húszévesekével vetekszik. Tavaly is begyűjtötte a már szokásosnak nevezhető jelöléseket. A Pentagon titkai (The Post) című filmmel a Golden Globe-on a legjobb drámai színésznőnek jelölték, az Oscaron pedig a legjobb színésznőnek járó elismerésre számított. Nem csak ő, mindenki más is.

Steven Spielberg filmjében mind a két nagyágyú – Meryl Streep mellett Tom Hanks is – remekelt, de az elismerés elmaradt. A színésznőnek azért jutott még júliusban egy Mamma Mia!-folytatás is, és az év végén még Mary Poppinsként is visszatért.

Családi élet, botrányok nélkül

Fotó: PuzzlePix

A színésznő 1978 óta boldog házasságban él, ami Hollywoodban olyan ritka, mint a fehér holló. Botrányoktól és felhajtástól mentes élete példaértékű mindenki számára. Ő maga úgy fogalmaz, hogy két nagy Ő volt az életében. Első nagy szerelme a színész John Cazale volt, akit filmforgatás közben ismert meg.

Cazale a Keresztapa és más gengszterfilmek tipikus rossz arca volt, az életben természetesen a látszatnál sokkal kedvesebb partner volt. Mindössze három évig voltak együtt, mert Cazale 1978-ban, tüdőrákban meghalt.

Cazale halála után Streep és testvére fedél nélkül maradt, hiszen a színész apartmanjában éltek. A testvér egyik ismerősénél, a svéd szobrász, Don Gummernél húzták meg magukat. A férfi fél év múlva már Meryl férje volt. 

A gyorsaságot akkor még ő maga is furcsának találta, de úgy érezte, hogy az élet kegyes volt hozzá, és mindig szerencseként gondolt a Donnal való találkozásra. Ebből a sorsszerű házasságból 4 gyermek született. 1979-ben a fiuk, Henry, majd Mamie 1983-ban, Grace 1986-ban és Louisa 1991-ben.

Tökéletesen látta el az anyai feladatait is, még a gyerekei is úgy gondolják, hogy anyjuknak ezért is járna egy Oscar, noha itt soha nem játszotta meg magát. Tudatosan akartak tartózkodni a „celebvilágtól”, ezért távol Hollywoodtól, inkább Connecticutban élnek.

Streep nem beszél gyakran a férjéről, egyszer, az egyik Oscar-díj elnyerésekor mégis kivételt tett, és ezt üzente neki a színpadról: „Don, akarom, hogy tudd: nélküled semmi sem sikerült volna”.

Nagymamaszerepben – a valóságban és a filmben is

Idén márciusban Meryl Streep nagymama lett. A színésznő erre úgy reagált, hogy „már ideje volt”. Lánya, Mamie Gummer életet adott első gyermekének, egy kisfiúnak. A 35 éves Mamie és gyermekének apja, Mehar Sethi producer tavaly augusztusban jegyezték el egymást.

Mamie-nek már volt egy férje, de 2013-ban, két év házasság után elváltak, így a gyermek nagy boldogság az egész családnak. Mamie-nek, aki maga is színésznő lett, édesanyja a legjobb példa, hogy miként is fogjon hozzá az anyasághoz.

Az pedig már az élet furcsa játéka, hogy bár Streep most lett nagymama a való életben, a Hatalmas kis hazugságok című sorozat most indult második évadában szintén nagymamát alakít. Igaz, egy elég rémisztőnek tűnő nagymamát…

Fotó: Shutterstock.com

A nők elleni erőszakkal kapcsolatban sem maradt csendben

Harvey Weinstein zaklatási botránya nemcsak Amerikában, hanem az egész világon felnyitotta a szemeket. Meryl Streep sokszor, sok helyen szólalt fel a nők elleni erőszak és a szexuális zaklatások ellen. Mondatai szintre mantraként terjednek – évek óta – a közösségi médiában.

Az Oscar-díjas színésznő saját magát nem nevezi bátornak, éppen ezért tisztelt minden olyan nőt, aki kiáll az igazáért még akkor is, ha szexuális fenyegetés vagy erőszak kíséri mindezt.

Streep életében kétszer volt olyan helyzetben, amikor szembe kellett néznie ilyen típusú valós, fizikai erőszakkal. „Tanultam valamit az élettől, amit másképp nem tanultam volna meg. És szerencsés voltam, mert az ösztöneim jól működtek” – nyilatkozta a botrányok közepette.

Hogy a nőkért mindig is kiállt, az is mutatja, hogy 2015-ben levelet küldött az amerikai kongresszus minden tagjának, hogy elérje, hogy az amerikai törvényhozás ratifikálja a nők egyenlő jogairól szóló alkotmánymódosítást. „Nők és lányok teljesen új nemzedéke beszél az egyenlőségről, az egyenlő fizetésről, a szexuális erőszak elleni egyenlő védelemről, az egyenlő jogokról” – fogalmazott a színésznő a levélben.

Sör és csók mint szórakozás

Azért, hogy a tökéletesség képe olykor megtörjön, megmutatja, hogy ő is ember. Tavaly tiszteletét tette a US Openen, a férfitenisz döntőjén. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, ő is szórakozni ment, így a sör sem maradt el a kezéből. Bár hiába próbálták a bemondók zavarba hozni, ő inkább felemelte a poharát, és mindenki egészségére koccintott.

De ugyancsak emlékezetes jelenet 2018-ból, amikor a Mamma Mia! második részének londoni premierjén, fotósok kereszttüzében szájon csókolta Chert. Köztudottan évek óta jó barátnők, Meryl Streep pedig már nem először csókolt meg egy női kollégát a nyilvánosság előtt: 2010-ben Sandra Bullockkal, 2003-ban pedig Emma Thompsonnal is elcsattant egy ilyen puszi.

A színésznő akkor úgy fogalmazott, hogy a boldogság az egyszerűségben rejlik: „Az egyszerű dolgok tesznek igazán boldoggá: a szeretet, a szex, az étel. Minden más – hatalom, befolyás, erő – csak arra jók, hogy elnyomják a valóban fontos dolgokat. Ameddig van mit enned és van hol aludnod, amíg megvannak az alapok, addig a boldogságot már nem olyan nehéz megtalálni.”

Címkék: broadway, mamma mia!, meryl streep, kramer kontra kramer, golden globe, yale egyetem, sophie választása, john cazale, don gummer, vaslady, harvey weinstein, hatalmas kis hazugságok, nagymama szerepben

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!