A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hogyan segíthetek?

Hogy reagálnál, ha azt látnád az utcán sétálva, hogy egy férfi ütlegel egy nőt? Vagy két férfi egy harmadikat? Ha azt látnád, hogy az áldozat esélytelen, és komoly baja esik, ha valaki nem siet a védelmére? Közbeavatkoznál vagy továbbmennél? Rendőrt hívnál, vagy személyesen sietnél az áldozat megmentésére? Esetleg arra számítanál, hogy majd valaki más nyújt segítséget a sokaságból? Elsietnél, vagy ott maradnál bámészkodni?

Fotó: Shutterstock.com

Ha az embernek nekiszegeznek egy ilyen kérdést, azt feleli, hogy bizonyára segíteni próbálna az áldozatnak. Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy ha csak elképzelnünk kell egy ilyen helyzetet, szinte kivétel nélkül biztosak vagyunk abban, hogy nem maradnánk tétlenek. De a valóságban már nem ilyen egyértelmű a helyzet: nagy többségünk sajnos csak bámészkodó marad, vagy egyszerűen közömbös arccal elsétál.

A telefont sem vették elő

A karácsonyi ünnepek előtt történt, hogy a belvárosban megláttam egy hajléktalant egy kapualjban fekve. Idős, ápolatlan férfi hiányos öltözetben. Minden ízében remegett, rángatózott. Sokan haladtak el mellette, de mintha senki nem vette volna észre, hogy komoly bajban van.

Először csak messzebbről figyeltem, mi baja lehet. Az ember nem szívesen nyúl hozzá egy tetőtől talpig mocskos, büdös emberhez, főleg, ha sejthető, hogy részeg. De ez a rángatózás nagyon különös volt. Közelebb mentem, és megkérdeztem, rosszul van-e. Nem válaszolt. Láttam, hogy nincs is magánál. Körülnéztem, de senki még csak le sem lassított mellettünk.

Elővettem a mobilomat, de le volt merülve. Megállítottam az első járókelőt, egy középkorú férfit, hogy kölcsönkérjem a telefonját, hisz mentőt kell hívni. Ránézett a csövesre, elröhögte magát, és továbbment. A következő ember úgy tett, mintha nem tudna magyarul, pedig hallottam, hogy előtte magyarul telefonált.

Legalább tíz perc eltelt, mire két gimnazista korú lány hajlandó volt elővenni a telefonját. Kiderült, a mentősök már ismerik ezt az öreg csövest, időről időre beviszik, mert epilepsziás rohama van.

Beleremegtem a látványba is

Fotó: Shutterstock.com

Egy hölgyismerősöm mesélte, hogy a nyáron, nem sokkal éjfél előtt szörnyű kiabálást hallott az utcáról. Meleg volt, nyitva volt az ablak. Kinézett, mi lehet ez a rémisztő lárma. Az ablak alatt egy harminc körüli férfi rugdosott és püfölt egy fiatal nőt, nyilvánvalóan féltékenységi dráma zajlott.

A lány sikított, könyörgött, nyüszített, de a férfi a hajánál fogva a falba verdeste a fejét, és többször bele is rúgott, hol a gyomrába, hol a lábába, iszonyú volt látni. Ököllel verte az arcát, míg a lány össze nem rogyott, de a földön guggolva tovább sírt.

– A pulzusom az egekben volt, a gyomrom émelygett az idegességtől – mondja az ismerősöm. – Egyedül élek, nő vagyok, nem nagyon hősködhetek. Arra gondoltam, hívom a rendőröket, de féltem, mire kiérnek, késő lesz. Az az igazság, hogy attól is féltem, a rendőrök feljönnének, szembesítenének azzal az állattal, és ettől is rettegtem.

Tudtam, hogy nem csak én látom, hallom az esetet, a szemközti ház ablakán is többen kibámultak. Mégsem történt semmi. Végül nem bírtam tovább, kisikítottam az ablakon, hogy hé, hagyja ezt abba, mert már hívtam a zsarukat! Majd gyorsan elbújtam a spaletta mögé, meg ne lássa, hogy én voltam, és feljöjjön ide. A férfi üvöltözött még valamit, aztán gyorsan eltűnt. A lány kis idő múlva felállt és elsántikált. 

Bámészkodó hatás

Fotó: Shutterstock.com

John M. Darley és Bibb Latané amerikai pszichológusok kísérleteket végeztek arról, mennyire vagyunk segítőkészek. Egy egész más témában összehívott kísérleti csoportot arra kértek, hogy egyénileg vagy csoportban töltsenek ki teszteket.

Ám akkor jött a megrendezett jelenet: egy beavatott ember összeesett a folyosón. A pszichológusok azt figyelték, hogyan reagálnak a vészhelyzetre az alanyok, és mennyi idő telik el a cselekvésig. Az eredmény megdöbbentő!

A kísérleti alany az esetek 85 százalékában a bajba jutott segítségére sietett, de csak akkor, ha ő volt egyedül szemtanú a helyszínen. Ha azonban az egész csoport szeme láttára lett rosszul az emberünk, akkor csak 31 százalékuk lépett a tettek mezejére, a többiek úgy gondolták, hogy majd mások úgyis csinálnak valamit.

Darley-ék tehát arra a következtetésre jutottak, hogy minél több a bámészkodó egy krízishelyzetben, annál kisebb a valószínűsége, hogy valamelyikük segítséget hív. Ezt ’bámészkodó hatásnak’ nevezték el.

Majd valaki más

A fent leírt kísérlet persze nem azt bizonyítja, hogy gonoszak és közömbösek vagyunk, hiszen ha egyedül minket terhel a segítségnyújtás felelőssége, akkor százunk közül nyolcvanöten megtennénk a szükséges lépéseket. A kísérlet inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad a többiekre hagyatkozni egy ilyen helyzetben, ha mást nem is tudunk tenni, át kell venni az irányító szerepét.

Utcai baleseteknél is gyakran előfordul, hogy miközben tucatnyian állják körül sajnálkozva, aggódva a sérültet, senkinek nem jut eszébe mentőt hívni, mert úgy gondolják, azt már nyilván megtette más, aki régebben áll ott. Célszerű tehát feltenni a kérdést, hívott-e már valaki mentőt, és ha nem, hát azonnal telefonálni kell.

(Forrás: Panyi Anna – Jótett helyett jót várunk, Pszichológia Magazin)

Fotó: Shutterstock.com

5 tipp a hatékony segítségnyújtáshoz

  1. Ha vészhelyzetbe került embert látunk, ne számítsunk arra, hogy mások majd segítenek rajta, mert lehet, hogy ők is épp így vélekednek.
  2. Ha a földön fekszik valaki, kérdezzük meg, jól van-e, kér-e segítséget. Egyáltalán nem biztos, hogy a részegségét piheni ki, viszont lehet, hogy épp infarktusa vagy agyvérzése van. Egy kérdést megér.
  3. A mentők, rendőrség, tűzoltóság ma már ugyanarról a telefonszámról elérhető, ez a szám a 112.
  4. Részeg, tudatmódosult vagy dühöngő embert, ha egy másikat bántalmaz, ne próbáljunk egyedül megfékezni, hívjunk segítséget.
  5. Ha bámészkodó tömeget látunk egy sérült körül, tegyük fel a kérdést, hívta-e már valaki a mentőket. 

Címkék: bámészkodó hatás, segítségnyújtás pszichológiája

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!