A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Folyton építkezünk...

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a férfiaknak semmi szükségük önbizalom-építésre, mert nem igazán foglalkoztatja őket a kérdés, míg nőként mintha soha véget nem érő munka lenne az önbecsülés fenntartása. Valóban így van ez?

Fotó: Thinkstock

Egy csapatépítő tréning kapóra jött, hogy férfiakat faggassak az önbizalmukról. Mini közvélemény-kutatásom érdekes eredményt hozott. Meglepett a meglepettségük. Furcsálló tekintetük azt üzente, eddig nem foglalkoztak azzal, hogy volt-e valaha önbizalomhiányuk, így arról sem volt véleményük, hogy kell-e bármit építeni.

A férfiak gyakran okosabbnak vagy bölcsebbnek ítélik magukat, így stabilan magas vagy kérdőjelek nélküli önbizalmuknak köszönhetően egyszerűbben élik az életüket, és könnyebben haladnak előre. Ezzel szemben egy nő, aki rendszeresen szembesül az önbizalomhiányával, nehezebben hiszi el, hogy bármire képes, így öntudatlanul blokkolja a saját élete kiteljesedését.

Elvárások, jutalmak

„Az önbizalom bizalom a saját erőnkben és a képességeinkben, valamint abban, hogy elérjük a céljainkat. Önbizalmunk mértéke hatással van az egészségünkre, a kapcsolatainkra, az anyagi helyzetünkre, a karrierünkre és egészében véve az életminőségünkre – mondja Miskei Anikó pszichológus. – A nők és férfiak önbizalma között nemzetiségtől függetlenül eltérés látható a férfiak javára, s ez a legtöbb esetben egy életen át fennmarad.

A nemek közötti eltérésnek több oka is van. Részben a neveltetés során a lányoktól elsősorban az együttműködést várjuk el, és ezt is jutalmazzuk. Ugyanakkor a fiúk esetében az önállóság és a többiektől való különbözőség a kívánatos."

Más a forrás

Az önbizalom hiánya is eltérő forrásokból táplálkozik a két nemnél. A nőknél az önbizalom mértékét a másoktól kapott visszajelzések határozzák meg. Ha azt gondolják, hogy mások jót gondolnak róluk, akkor az önbizalmuk is megnő.

„A másik önbizalom-romboló faktor a női test társadalmi megítélése, és így a nők saját testükhöz való viszonya. Az esetek nagy részében a negatív testkép a családtagok és barátok megjegyzéseivel van összefüggésben – folytatja a szakember. – A férfiak önbizalma akkor magas, ha a többi férfihoz mérten magukat önállóbbnak, dominánsabbnak és megfelelő társadalmi státuszúnak látják.”

Ugyanaz a megoldás

A szakember szerint bár az okok eltérőek, az önbizalom építése és növelése hasonló módon történhet a két nemnél. Az egyik eszköz a másokkal való összehasonlítgatás minimalizálása. Emellett fontos még a belső dialógusunk támogatóvá alakítása.

Adrian Furnham angol professzor a kutatásai során arra jutott, hogy a férfiak és nők IQ-ja közel megegyezik, ám a nők rendszeresen alábecsülik a képességeiket, míg a férfiak inkább túlbecsülik a magukét.

Minél nyitottabban szemléljük saját magunkat, annál pontosabb kép alakul ki a személyiségünkről, s ez remélhetőleg stabil és reális önbizalmat hoz, amit akkor és úgy építgetünk tovább, ahogy a kedvünk tartja.

Címkék: női önbizalom, férfi önbizalom

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!