A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Digitális gyerekcsőszök

Anya és apa a 80-as években születtek, ők az Y generáció tagjai. Átlagos felhasználók: naponta 150-200-szor néznek telefonjukra, akkor is, amikor éppen nem hívnak senkit. Ha lemerül a mobiljuk, elsötétül a világ, rájuk tör a rettegés. Telefonon intézik a munkát, azzal utalják a parkolási díjat, telefonon szervezik és fizetik a nyaralást, és telefonon kapják tanító néni üzeneteit gyermekük iskolájából.

Fotó: Shutterstock.com

Anya és apa lánya most lesz tízéves, ő már az Alfa generációhoz tartozik. Az egyik első dolog, amit érzékelt a világból, egy telefon fénye volt. Anyja vállal fülhöz szorított telefonnal nevelte, és mindkettejük számára megváltás volt, amikor anyu mikrofonos fülhallgatót kapott.

Addigra a kislány már zsonglőrként bánt mindenféle mobillal, tablettel, távirányítóval és kütyüvel, ami csak volt a házban.

Már elsőben saját telót akart, amiről szülei hallani sem akartak, aztán kiderült, hogy az osztálytársak nagy többségének már van. A kislány szinte azon tanult meg írni-olvasni, számolni.

Mára már kivonult a véneknek való Facebookról, ellenben Skype-on, Messengeren és zárt Viber csoportokban tartja a kapcsolatot a barátaival, és olyan oldalakon regisztrált, amiről anyja és apja sosem hallott, úgy kell kiguglizniuk, mik azok.

A kislány vacsora közben is videót vág, vagy a legundokabb pofát, ha ezért rászólnak.

A szülei kétségbe vannak esve, mert a mobilt nem lehet kicsavarni a kezéből. Anya hiába szeretne többet beszélgetni a lányával, mielőtt teljes erővel tombolni kezd a kamaszkor, a gyerek már most sem ér rá. Mert mondjuk, üzenetet kapott valahonnan, és elrohan vele szobája felé, hogy válaszoljon.

A szülők ezért arra gondoltak, telepíteni kellene a gyerek telefonjára egy Kids Place nevű programot. Az applikáció csak bizonyos időnként, vagy egy-egy feladat (mondjuk, rendrakás, vagy a házi feladat elkészítése után) ad némi időt az interneten, szűrve az elérhető oldalakat.

Erre a feladatra egyébként a DinnerTime talán még jobb. Akár az egész család mobiljait is elaltatja az étkezések alatt, a délutáni szunyókálások vagy éjszaka idején. Nem csak arra figyelmeztet, túl sokat lógsz a neten, hanem ki is kapcsolja a telót az iskolai órák alatt.

Mivel egy mai gyerektől lehetetlen elvenni a telefont, érdemes olyan appokat telepíteni rá, amelyek védik őt. Ilyen a HelpAPP alkalmazás, amivel egy gomb megnyomásával azonnal segítséget kérhet, ha baleset, zaklatás, erőszak és más szörnyűség éri.

A program észrevétlen módon értesíti a rendőröket, a barátait, vagy azt, akiben megbízik, elküldve tartózkodási helyének adatait. És névtelenül elbeszélgethet az ügyeletessel, aki az UNICEF (az ENSZ Gyermek Gyorssegélyalapja) magyarországi munkatársa.

De vannak olyan alkalmazások is, melyek segítik a szülőket ellenőrizni, mit művel csemetéjük a neten. Az Eset Parental Control alkalmazással a gyerek bárhonnan bejelentkezhet, és engedélyt kérhet, hogy bizonyos játékokhoz, oldalakhoz hozzáférjen.

A program a szülő helyett magyarázza el, mit és miért tehet vagy nem tehet meg a saját biztonsága érdekében. Nem mellesleg beszámol arról, hol van éppen a csemete.

A Norton Family ehhez képest olyan, mint a lórúgás. E-mailt küld, hogy a kölyök éppen milyen oldalakon szörföl, milyen közösségi helyeken tevékenykedik.

A MamaBeart alkalmazás pontosan megmutatja, mennyi időt töltött aktívan az interneten, milyen fotókat és videókat töltött fel, és azonnal értesítést küld, ha a gyerek előre megadott módon veszélyesnek ítélt szavakat használ az üzeneteiben. Ez is megmutatja, éppen merre jár.

Címkék: biztonság a neten, helpapp, eset parental control,, kids place, dinnertime

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!