A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Civil Licit

Annyi nagy hatású, grandiózus esemény történik a világban, hogy az embert időnként elfogja a kétely: képes lehet bármin is változtatni ő, éppen ő, a hétköznapi kisember? Azután, csaknem észrevétlenül, egy-egy alkalommal mégiscsak változtatunk a világon. Tán csak keveset, de a sok kicsi, mint tudjuk, sokra megy.

Fotó: http://civillicit.hu/

Egy magyar nyomdaipari cég tíz dolgozója két önkéntessel karöltve összeszedi a vízben úszó és a parton elszórt hulladékot az Ipoly folyó mintegy 8 km-es szakaszán. Egy informatikai vállalkozás dolgozói fogyatékkal élő emberekkel közös programon vesznek részt, hogy jobban megérthessék az életüket és a problémáikat.

Egy másik, számítástechnikával foglalkozó cég hátrányos helyzetű gyerekeknek szervez környezetvédelmi tábort Szadán a helyi Waldorf-óvoda segítségével. Csak három példa a vállalatok és a civil szervezetek több mint 70 gyümölcsöző együttműködéséből, melyek a Civil Licit közvetítésével valósultak meg az elmúlt esztendőkben.

A felelős gondolkodás ma már alapkövetelmény minden vállalattal szemben, ezért a multinacionális cégek, a közepes és kisebb vállalkozások egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy dolgozóikat ne csak szakmailag képezzék, hanem fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalást erősítő programokba is bevonják.

Erre ad lehetőséget a Civil Licit. Az azonos nevű alapítvány aukcióin a vállalatok civil szervezetek által felajánlott programokat vásárolnak. A licitre bocsátott szolgáltatások kapcsolódhatnak a hátrányos helyzetűek támogatásához, a környezetvédelemhez, a munkahelyi esélyegyenlőséghez, az egészségmegőrzéshez vagy a fenntartható fejlődéshez.

Ezek a programok, tréningek és képzések érzékenyebbé teszik a vállalatok munkatársait a társadalom problémáira, a felelősségteljes és toleráns gondolkodás megerősítésével pedig a munkahelyen kívüli életükre is hatással vannak.

Kinek éri meg részt vennie a Civil Liciten? Azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek nincs megfelelő apparátusuk az önkéntes programok, támogatások megszervezésére, és tájékozatlanok a társadalmi szervezetek megannyi kérése és adománygyűjtő akciója terén.

Itt a szolgáltatásokat olyan civilszervezetek nyújtják, amelyek felhalmozott tudással és tapasztalattal rendelkeznek a saját területükön, s ez biztosítja, hogy a liciten megvásárolt támogatás beilleszthető legyen a cég tevékenységébe, előnyt jelenthessen a piaci versenyben.

A legutóbbi, nyolcadik Civil Licit Aukción a 77 beérkezett pályamű közül 11 szolgáltatásra lehetett licitálni, amiből 8 projekt talált gazdára. Az aukción részt vevő vállalatok több mint 2 millió forint értékben kötöttek üzletet a civilszervezetekkel.

A legélesebb licitverseny az Erdőmentők Alapítvány Zöld audit programjáért zajlott, ami a kikiáltási ár több mint hétszereséért kelt el: ez a szolgáltatás teljes környezetvédelmi auditot, fejlesztési javaslatok kidolgozását és a megvalósítás során szakértői támogatást is biztosít a vásárló vállalat számára.

Aukción kívül is lehetőséget ad az alapítvány a tanulásra, például a megváltozott munkaképességűek munkában tartásának lehetőségeiről, s módszereiről.

A programokkal valójában mindenki nyer. Az emberek iránt érzett felelősség, az egészség- és környezettudatos gondolkodás össztársadalmi jelentőségű, csak ezek birtokában juthatunk el egy elfogadóbb, kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb világba.

Címkék: aukció, társadalmi felelősségvállalás, civil licit, adományok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!