A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, január

Az új év első napján

Fotó: Shutterstock.com

Január az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Ianusról, a kapuk és az átjárók római istenéről kapta. Az új év első napjához hiedelmek, babonák kötődnek, amelyek szerint az elsején végzett tevékenységek az egész évre hatással vannak. Reggel mosakodjunk friss, hideg vízben, hogy egészségesek maradjunk. Semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben veszteségeink lesznek.

Ezen a napon ne veszekedjünk, ne vitatkozzunk, a nők pedig lehetőség szerint semmilyen munkát ne végezzenek. Jól gondoljuk meg, kit eresztünk be magunkhoz: ha újév napjának reggelén az első látogató férfi lesz, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget. 

Ezen a napon férjet is jósolhatunk: a bukovinai magyarok szerint, amilyen nevezetű férfit látnak először a hajadonok, olyan nevű lesz a férjük. Jászdózsán pedig tükröt tettek a lányok a fejük alá, hogy megálmodják a jövendőbelijüket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 1. számának 6. oldalán!)

Címkék: tóth árpád, csák ibolya, januári babonák, az első olimpiai bajnoknő, januári nevezetes napok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!