A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apaláthatás, anyamegosztás

Egy gyerek számára - majdnem mindegy, hány éves - a világot jelenti az anyja és az apja egysége. Ha ez az egység megborul, a világ is felfordul, és ha a szülők nem vigyáznak, a gyerek gyógyíthatatlan sebeket szerez egy életre.

Fotó: Shutterstock.com

Azt szoktuk mondani, jobb minden félnek, ha a rossz kapcsolat megszakad, és a szülők külön utakra mennek, mintha a gyerek kedvéért belekényszerítik magukat egy akár életfogytig tartó hidegháborúba vagy véres csatározásba.

A gyereknek sehogy sem jó

Az a szomorú igazság, hogy akár gyűlölködve válnak el a szülők, és még évekig pocskondiázzák egymást, akár korrekt módon, barátsággal mennek szét, a gyereknek vagy gyerekeknek mindenképp trauma a válás. Hiszen felbomlik az addigi életük, eltűnik a mindennapjaikból az egyik legfontosabb ember, és jön helyette egy új.

Egy idegen. Aki nyilván nem szereti őt annyira, mint a szülő, akit helyettesít, viszont jogot tart arra a szülőre, aki ott maradt.

Apa elment, mert rossz voltam

Sok gyerekben jelenik meg a válás kapcsán a szorongás. – A szorongás természetes, és szükségünk van rá ahhoz, hogy jól működjünk – mondja dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus. – Akkor van baj, ha a szorongás uralja az egész napunkat, befolyásolja gondolkodásunkat, figyelmünket, teljesítményünket, alvásunkat és egészségünket.

A túlzottan szorongó gyermek csendes, jól viselkedik, nem feltűnő. Ezért a szülők, pedagógusok sem veszik komolyan, hogy ezek a gyermekek szenvednek, akár konkrét fájdalmaik is lehetnek, és ha tartósan fennáll ez az állapot, meg is betegedhetnek.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 7. számának 49. oldalán!)

Címkék: szorongás a gyerekben válás után, önvád a gyerekben válás után

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!