A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Anya, úgy félek a sötétben!

Ha az utóbbi időben te is naponta hallod a fenti mondatot, ne aggódj: a sötétségtől való félelem teljesen természetes a kicsiknél. De persze lehet és kell is tenni azért, hogy könnyebben birkózzon meg ezzel - néhány tanáccsal igyekszünk mi is segíteni.

Fotó: Shutterstock.com

Újra itt a november, amikor a reggelek már nem a kellemes kora őszi napsütéssel indulnak, hanem valószínűbb, hogy szitáló esővel, köddel, mindent beburkoló sötétséggel. Ebbe a sötétbe léptek ki reggel a gyerekekkel iskolába menet, és ebben bandukoltok hazafelé a nap végén. Csoda, ha morcosak, kedvetlenek vagytok?

Apró csodák hoznak változást

Persze, erre is van megoldás. Próbáljátok ki, hogy reggel 10-15 perccel korábban keltek, reggelizzetek meg nyugodtan, és még arra is marad időtök, hogy elkortyoljatok egy-egy forró csokit. Egész másképp indul majd tőle a nap! Ha a gyerekek szeretik a zenét, mindenki válasszon egy-egy dalt, melyet az óvodába vagy iskolába menet meghallgattok a kocsiban.

Ha gyalog mentek, énekeljetek, mondjatok verset, találós kérdést, vagy beszéljétek át, mi várható aznap. Biztosan találtok valami olyasmit, amit nagyon lehet várni, legyen az a rajzóra, amikor végre fel lehet avatni az új színes ceruzákat, vagy az ebédszünet, amikor gondtalan játékra is marad idő a kis barátokkal. Ezenkívül mindennap ott a lehetőség, hogy leveleket, terméseket gyűjtsetek, és azokból hétvégén közösen készítsetek valamit – a gyerekek ennek köszönhetően megláthatják az ősz vidám oldalát, és megtanulják elfogadni, megszeretni ezt az évszakot.

Szörnyek a szekrényben

De mi van akkor, ha csemetéd nem akarja, hogy szürkületben a parkon át sétáljatok haza, és a sírás kerülgeti, ha fél percre egyedül hagyod a sötét előszobában? A sötétségtől való félelem teljesen természetes kisgyerekkorban – két-három éves kor körül kezdődik, és általában az iskolakezdésre kinövik –, és pozitív velejárója is van: azt jelzi, hogy a kicsi fantáziája fejlődik, de még nem tudja teljesen elkülöníteni a képzelt figurákat, eseményeket a valóságtól.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 11. számának 44. oldalán!)

Címkék: félelem a sötéttől, félelem az elmúlástól, gyerek a sötétben

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!