A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A nyunyuka otthon ne maradjon!

Óvodaérett lett a gyermeked, és nem tudod, hogy sírj vagy nevess - esetleg mindkettőt egyszerre. Mert érzed, hogy a kicsi számára kitágul a világ, de azt is, hogy ez nagy meccs lesz neki - és neked is. A szakember szerint az a legjobb, ha a szülő nem stresszel rá, és a gyerekkel sem érezteti, hogy milyen nagy és fontos változás közeleg.

Fotó: Shutterstock.com

A hároméves gyerekek számára az óvodába lépéskor az új környezet, a sok játék, a vele egykorú gyerekek társasága mindig az újdonság erejével hat – mondja Jancsula Ilona, a szigetvári Dél-Zselic Napsugár óvoda tapasztalt pedagógusa. – Legtöbbször még élvezik is a kicsik ezt a helyzetet, gyakran előfordul, hogy nem akarnak hazamenni.

Új számukra az is, hogy idegen felnőttek vigyáznak rájuk anya, apa, a nagyszülők helyett. Az már egyénileg változó, hogy a kicsik mikor fogadják bizalmukba az óvó nénit és a dadust, de az tény, hogy ebben a korban még könnyen barátkoznak. 

Bizony lesznek szabályok

A sok-sok változás közül a legnehezebben talán azt élik meg a kicsik, hogy immár mások akaratához és bizonyos szabályokhoz is igazodniuk kell. „De ezeket a szabályokat be kell tartani! Jó esetben az otthoni neveléssel párhuzamos a törekvésünk, ennek ellenére sajnos sok gyerek számára nagy feladat ez – folytatja az óvónő.

– A kisszámú, de érthető és betartható szabályok segítik őket eligazodni az új környezetben, társas kapcsolataik alakításában.”

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 9. számának 58. oldalán!)

Címkék: önállóság, óvoda, óvodakezdés, beszoktatás, ebéd utáni alvás, szigetvári szigetvári dél-zselic napsugár óvoda, jancsula ilona

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!