A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Reményt adó filmek, amelyek átsegíthetnek a nehéz időszakokon

A november már csendes hónap. Már túl vagyunk a halottak napján és a mindenszenteken. De ilyenkor mégis sokkal erősebben érezzük a gyászt, az elvesztés fájdalmát. És mennyien vannak ezzel egyedül úgy, hogy még beszélni sem mernek róla. Pedig miért kellene, hogy tabu legyen a halál? A gyász az élet fájdalmas része, amit nem egyszerű átvészelni, de nem is lehetetlen. A filmek világából jó pár alkotás van, amelyek éppen ezt segítik. Utat mutatnak az újrakezdéshez, meggyőznek arról, hogy mindig van remény, és néha még azt is elhitetik, hogy a szerelem a halál felett is győzedelmeskedhet.

Fotó: SPI

P. S. I love you – Bárcsak tényleg üzenne…

A P. S. I love you egy 2007-es amerikai romantikus filmdráma, amely Cecelia Ahern azonos című regényén alapul. Magyarul az Utóirat: Szeretlek címet kapta.

A film Holly Kennedy (Hilary Swank) történetét meséli el, aki boldog házasságban él Gerryvel (Gerard Butler). Amikor azonban Gerryt egy agytumor miatt elveszíti, a nő összeomlik. Gerry azonban még életében gondoskodott arról, hogy Holly tovább tudjon lépni a halála után.

Holly harmincadik születésnapján egy levél érkezik tőle, amelyben azt írja, hogy még 10 levél vár rá. A levelek arra bátorítják Hollyt, hogy új kalandokba kezdjen, és hogy újra megtalálja önmagát. A film egy szívmelengető történet arról, hogyan tudja a szerelem túlélni a halált.

A mindennapokban erre azt mondanánk, hogy lehetetlen, ilyen nincs. Akit elveszítünk, bárcsak üzenne! Kazettákon, virággal, tükörre írt rejtelmes szavakkal… A P. S. I love you viszont rácáfol arra, hogy a halál, a szeretett társ elvesztése csak szomorú lehet. A filmben számos humoros és megható jelenet van, amelyek könnyeket csalnak a szemünkbe, de nem okoznak ürességet a szívünkben.

A filmet Richard LaGravenese rendezte, a mellékszerepekben pedig ott találjuk az örök Phoebe (Jóbarátok) Lisa Kudrow-ját, Gina Gershont és Jeffrey Dean Morgant. Ez a romantikus dráma nemcsak abban erős, hogy segíti feldolgozni a gyász folyamatát, hanem abban is, hogy megmutatja: az új élet lehetősége ott van bennünk, csak akarni kell.

Csillagainkban a hiba – Élj úgy, hogy nincs holnap, mert tényleg nincs…

Fotó: Intercom

„A Csillagainkban a hiba olyan film, amely mélyen megérinti a nézőket” – írta ezt sok kritikus 2014-ben, amikor ez a romantikus alkotás betört a mozikba. De ez a mondat vajon elég meggyőző-e, hiszen sok más mozira éppúgy igaz lehet?

A Csillagainkban a hiba John Green azonos című regényén alapul, a filmet Josh Boone rendezte, a főszerepben Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, Willem Dafoe és Laura Dern látható. És hogy mi a titka? Az az erőteljes üzenet, miszerint az élet minden percét élvezni kell, függetlenül attól, hogy milyen nehézségeket kell leküzdenünk.

Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley) történetét meséli el az alkotás, akinél 16 évesen tüdőrákot diagnosztizáltak. A lány már a végső stádiumban van, és csak néhány évet élhet még. Hazelt egy önsegítő csoportba íratják be, ahol megismerkedik Gus Watersszel (Ansel Elgort), egy 17 éves fiúval, aki szintén rákbeteg. Gus és Hazel egymásba szeretnek, és együtt élvezik az életet a lehető legteljesebb mértékben.

Talán kevesen tudják, hogy a film címe egy irodalmi kikacsintás, méghozzá William Shakespeare Julius Caesar című drámájára. Ebben a műben az első felvonásban elhangzik ez a mondat: „Nem csillagainkban, Brutus, a hiba. Hanem magunkban, kik megbókolunk.” Innen vette az ihletet John Green, akinek ez a film bár Oscar-díjat ugyan nem hozott, de az MTV Movie-díj-átadón a legjobb filmnek, Shailene Woodley-t pedig a legjobb színésznőnek választották.

Ha eljön Joe Black – Ennél szebb Halált kívánni sem lehetne…

Fotó: UIP-Duna Film

A Ha eljön Joe Black című filmet 1998-ban mutatták be a mozikban, így bizony már elmondható, hogy felnőtt egy generáció, amelynek a Halál Brad Pitt képében jelenik meg. Ez persze így nem pontos, mert honnan is tudhatnánk, hogy milyen arca van a Halálnak, van-e arca? A filmekben ez is lehetséges.

Ez a romantikus fantasy-filmdráma William Parrish (Anthony Hopkins) történetét meséli el. A gazdag médiamogul 65. születésnapja előtt rosszul lesz… Így érkezik a házába Joe Black (Brad Pitt), aki a Halálként mutatkozik be. William megpróbál megegyezni Blackkel, hogy elodázza utolsó óráit, de a Halál beleszeret William lányába, Susanba (Claire Forlani).

A film a halál és az élet összetett kapcsolatát vizsgálja. Talán azt akarja üzenni, hogy a halál nem a vég, hanem egy új kezdete… Olyan megvilágításba helyezte az élet végét, amelyre a valóságban nincs hatásunk: egyezkedni, üzletelni a véggel. Jöjjön, ne jöjjön, mit vigyen, meddig van időnk… A Ha eljön Joe Black azt mutatja be, hogy a szerelem képes megváltoztatni az embereket, és bár az nem győzhet a halál felett, de mindent szebbé tehet.

A film számos díjat nyert, köztük a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-ot, melyet Anthony Hopkinsnak ítéltek oda. 

Pieces of a Woman – Csak te tudod, mi van legbelül…

Fotó: Netflix

Mundruczó Kornél és Wéber Kata színművének filmes adaptációja kicsit kilóg az eddigi sorból. Egyrészt azért, mert magyar vonatkozása van, hiszen ez volt Mundruczó Kornél első amerikai filmje, amelynek világpremierjét 2020. szeptember 4-én a 77. velencei nemzetközi filmfesztiválon tartottak, másrészt azért, mert a fent említett filmekkel ellentétben, ebben semmi romantika és semmi humor nincs. Csak a sokkoló valóság és a döbbenet. A gyász, amit lehetetlenség feldolgozni…

A történet szerint Martha (Vanessa Kirby) és Sean (Shia Labeouf) első gyermeküket várják. Az otthon szülés mellett döntenek, és amikor eljön az idő, kénytelenek szembesülni azzal, hogy választott bábájuk egy bonyolult eset miatt mást küld maga helyett. Bár a bába mindent elkövet, hogy a gyermek egészségesen jöjjön a világra, az újszülött csak néhány percet él.

A pár eltérő módon fogadja a tragédiát. A nő a munkába temetkezik, miközben igyekszik mindent eltüntetni, ami halott gyermekére emlékezteti. Ezzel szemben a férj elhanyagolja a munkáját, szenved, tele van kérdésekkel. Válaszokat, felelőst akar, és vissza akarja kapni feleségét, aki viszont ebben a nehéz életszakaszban nem vágyik az intimitásra. Gyászukban mások is osztoznának, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, valahogy mindig mindenki jobban tudja, mit kéne tennie a szenvedő félnek…

A film számos díjat nyert, köztük a velencei nemzetközi filmfesztiválon a legjobb színésznő díját Vanessa Kirby vehette át. És hogy mi a film legfőbb üzenete? Talán az, hogy bármilyen fájdalom éri az embert, nem kell, hogy egyedül birkózzon meg vele.

Váratlan szépség – A remény mindent megváltoztat…

Fotó: Intercom

A Collateral Beauty (magyarul: Váratlan szépség) egy 2016-os amerikai fantasy-filmdráma, amelyet David Frankel rendezett, és Allan Loeb írt. Ami a szereplőket illeti, igazi sztárparádénak lehetünk szemtanúi: Will Smith, Edward Norton, Keira Knightley, Michael Peña, Naomie Harris, Jacob Latimore, Kate Winslet és Helen Mirren látható a filmben, amely Howard Inlet (Will Smith) történetét meséli el.

A férfi egy sikeres reklámügynökséget vezet, de depresszióba esik, miután a hatéves lánya meghal. Szomorúságát úgy akarja feldolgozni, hogy leveleket írogat, melyeket postára is ad. A címzettek a Halál, az Idő és a Szeretet. Kollégái (Edward Norton, Kate Winslet, Michael Pena), akik egyben barátai is, nem tudják tovább nézni ezt a tétlenséget, ezért felfogadnak három színészt (Helen Mirren, Keira Knightley, Jacob Latimore) azzal a feladattal, hogy jelenjenek meg teljesen váratlanul Will Smithnek, és csináljanak úgy, mintha ők lennének a Halál, az Idő és a Szeretet, azaz testet öltött fogalmak.

A küldetés, úgy látszik, kezd beválni, mert Will Smith ennek következtében felkeres egy csoportot, ahol a gyermeküket elvesztett szülők beszélik ki fájdalmukat. A filmben nincsenek meglepő fordulatok, de a fő üzenet átjön: a remény. A Váratlan szépség azt mutatja meg, hogy a remény ereje képes átsegíteni bennünket a nehéz időszakokon is.

Címkék: brad pitt, mundruczó kornél, csillagainkban a hiba, sir anthony hopkins, kate winslet, will smith, hilary swank, shailene woodley, utóirat: szeretlek, p.s: i love you, ha eljön joe black, pieces of a woman, váratlan szépség

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!