A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A legidősebb királyfi

Az idősebb testvér a családban elfoglalt pozícióját tovább viszi az élet minden területén. A nagyobb fiú általában felelősebb, öntudatosabb, jobban kedveli a rendet, és ragaszkodik a szabályokhoz. Vezető típus, aki felnőttként is ezeket az értékeket képviseli.

Fotó: Thinkstock

A nyolcvanas évek közepe óta lett nagyon divatos a testvéri viszonyok kutatása. Genetikusok, pedagógusok, pszichológusok, szociológusok vitáznak azon, hogy meghatározó-e a családi szamárlétrán elfoglalt hely, vagy inkább maga a család az, ami befolyásolja az utódokat.

Sokan érvelnek azzal, hogy bár ugyanolyan a neveltetés, mégis teljesen más típusú felnőttekké alakulnak a testvérek. Azt is gyakran hallani, hogy a báty–öcs-viszony tud a legádázabb ellenségeskedéssé és a legszorosabb szövetséggé alakulni. 

Egy gyermekpszichológus esetei között szerepel, hogy az alig kétéves fiúgyerek frissen született ikeröccseit megpróbálta a nagypapa botjával agyonütni. Felkapta a szerszámot, és igyekezett a duplakocsi felé, hogy a számára kellemetlen új jövevényeket végre eltüntesse. Szerencsére még nem tudta kiszámolni, hogy a ikrek babakocsija felfogja a bot ütését, ezért nem lett tragédia. De tény, ami tény.

A legidősebb gyereket mindig sokk éri, ha megszületik a kisebb testvér. Addig csak körülötte forgott a szülők figyelme, csak vele törődtek, csak ő kapott szeretetet. Majd eltűnik egy rövid időre az anyuka, és egyszercsak hazajön egy nyávogó, tehetetlen kisbabával, aki elrabolja az elsőszülött összes addigi kincsét.

Az elvesztett pünkösdi királyság megterheli a legidősebb testvért, bárhogy is igyekeznek a szülők, hogy a nagyobbik gyerek fogadja el az újszülöttet. A kutatók ugyan egyetértenek abban, hogy sok múlik a szülők magatartásán, de a tény tény marad: ami eddig csak az egykéé volt, azon most osztoznia kell az új jövevénnyel.

Éppen ezért a második, harmadik testvér megszületése már nem is okoz olyan komoly érzelmi problémát a legidősebbnek. Addigra megszokta, hogy időnként egy olyan lény kerül a családba, aki átveszi a főszerepet.

Ráadásul a nagyobb gyerek örökké azt hallja: „Neked kell, hogy több eszed legyen, te vagy az idősebb!" Vagy: „Engedj a kicsinek, neked már több eszed van!" Sőt, ha a kisebb testvér valami rosszat tesz, gyakran azt is az idősebben kérik számon: „Legalább neked lehetett  volna annyi sütnivalód, hogy nem engeded..."

Még a legjobb indulattal megáldott bátynak, a legkiválóbban működő család idősebb gyerekének is gondot jelenthet az egykeség megszűnése, az osztozkodás kényszere.

De most egy skandináv kutatás vigaszt nyújthat a gyerekkori sérelmekért. Eszerint a legidősebb királyfi eszesebb, felelősebb, tudatosabb felnőttkorában is, mint a kisebb testvérei. Ők lesznek a vezetők, a politikusok, az irányítók. A legkisebb királyfi pedig elmegy szerencsét próbálni...

Címkék: testvérféltékenység, testvérek, kutatás, testvérek sora

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!