A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nagyszülők a családban

A nagyszülői szerep eltér a szülői szereptől. Nemcsak a felelősség, hanem a feladatok is mások. A nagyszülők jelenléte nagyon sok örömöt jelenthet a családnak, de ha a kapcsolat nem úgy alakul, bizony bánatot is. Pécsi Ildikóval, Dékány Saroltával, Kassai Ilonával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk arról, milyen is nagyszülőnek lenni.

"Senki sem képes arra, amit a nagyszülők tesznek a kisgyerekekkel. Mintha csillagport szórnának a kicsik életére." /Alex Haley/

Amikor megszületik az első gyerek, minden családban újraosztják a lapokat. A szülőkből hirtelen nagyszülők lesznek, akik számára ott az élő bizonyíték, hogy a saját gyermekük végérvényesen felnőtt lett. Az unoka új értelmet ad a nagyszülők életének. Boldogságot és hálát éreznek, s ez fokozza az életörömüket. De a saját nagymamánkra, nagypapánkra egészen másképpen emlékszünk, mint amikor mi magunk nézünk a tükörbe nagymamaként, nagypapaként.  A nagyszülőséget, mint életszerepet meg kell tanulni. El kell engedni ­– ugyanakkor segíteni is kell. Ez bizony nem mindig könnyű mutatvány.

Nagy nyereség az unokák számára, ha vannak nagyszüleik, akik komolyan veszik a feladatukat. És természetesen nagy könnyebbség a felnőtt gyerekeknek is, ha tudják, hogy szeretetteljes, gondos és segítőkész szülők állnak a hátuk mögött. Ez a segítség azonban csak akkor jelent valódi segítséget, ha kellő tapintattal jár együtt. A nagyszülők jelenléte és támogatása akkor éri el a célját, ha figyelmes, kérdő együttgondolkodásban jut kifejezésre.

Pécsi Ildikó színművésznőnek saját unokája, a 16 éves Csabi mellett rengeteg pótunokája is van, hiszen „Nagymama válaszol” című rovata 8 éve töretlen sikerrel működik egy hetilapban. Úgy látja, mai rohanó világunkban már rengeteg feladat és nehézség hárul egy általános iskolás gyermekre is, hiszen mindig arra kell készülnie, hogy az éppen következő iskolába, gimnáziumba felvegyék. Csabi sikerrel vette az első akadályokat, nemrég kezdte a gimnáziumot.

A Nagymamák Világnapja minden évben július 13-án van. Nálunk leginkább Anyák Napjára esik a nagyszülők köszöntése. Természetesen ne csak ünnepek alkalmával gondoljunk nagyszüleinkre, de ilyenkor szánjunk egy kicsivel több időt rájuk. Csak úgy, mint szeretteinkre és saját magunkra - kellene.

Kapcsolódó cikkek: