A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Magyar Kultúra Napja

1989-től január 22-e egy jeles nap, amelynek középpontjában a magyar kultúra ünnepe áll. 1823-ban ugyanezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt, a nemzeti imánkat. A magyarok kulturális sokszínűsége hatalmas palettán mozog! Büszkének kell lennünk a kulturális hagyományainkra. Mai vendégeink igazán rálátnak ennek jelenlegi helyzetére, és ápolásának megfelelő módszerére. Erről beszélgetünk Törőcsik Marival, Jókai Annával, R. Törley Máriával és meglepetés férfi vendégünkkel.

Mindent a legszebb imánkról!

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 25 országban szerveznek komolyzenei koncerteket, különböző kiállításokat, filmvetítéseket és irodalmi programokat.
E nap alkalmával fejezte be Kölcsey Ferenc is a Himnuszt, amelyet Erkel Ferenc zenésített meg, amit többször is betiltottak. A megírása és a megzenésítése mellett fontos szempont volt, hogy szép, zeneileg értékes legyen, továbbá mindenki számára könnyen énekelhető is. Az eredeti mű nem volt olyan szomorú darab, mint ahogyan azt a napjainkban énekeljük, inkább derűs, mulatós ritmusa volt. A történelmi tragédiákat követően a 20-as években kezdett el lelassulni. 1844. augusztus 10-ét írunk, amikor a Kölcsey-Erkel féle Himnusz megszólalhatott először ünnepségen, nagyközönség előtt is, amikoris az óbudai hajógyárban a Széchenyi nevű gőzöst vízre bocsátották. Majd ezután megjelent nyomtatásban is, így tudott országosan elterjedni. 1848. augusztus 20-án hangzott el először állami ünnep alkalmából. A szabadságharcot követően elvétve szólalhatott meg a nép imája. 1903-ban vált törvényileg elfogadottá és körülbelül 30 nyelvre lefordították már. 2006-ban Budakeszin felállították a Himnusz szobrot.  

Kapcsolódó cikkek: