A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kerüljön étel minden asztalra!

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, eközben becslések szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Egy társadalmunkat érintő kérdésről beszélgetünk ma. Mi a különbség az éhezés és az alultápláltság között? Mit tegyünk, hogy az éhező gyermekek számát csökkenteni tudjuk? Vendégeink példaértékű magatartása mintaként szolgálhat ez ügyben. Itt lesz velünk Hegedűs Zsuzsa, Szinetár Dóra és Bodrogi Fűszeres Eszter. Meglepetés férfi vendégünk reggelivel várja az arra betévedő gyermekeket.

Az okok

Az alultápláltságnak két formája van. Az egyik a "mennyiségi éhezés", amikor elégtelen a kalóriabevitel és a "minőségi éhezés", ahol egy vagy több esszenciális tápanyag hiányzik a szervezetből. Alultápláltságról beszélünk abban az esetben is, ha testsúly az egészséges arányok alatt van, illetve akkor is jellemző, ha valaki túlsúlyos. A fejlődő országok esetében a gyermekek halálának egyik legfőbb oka az elégtelen energiabevitel, amely súlyos sorvadáshoz vezethet. A szoptatás azonban védelmet nyújthat ez ellen. Alultápláltságnak több oka lehet: ilyen az étkezés, a lebontást vagy a feldolgozást érintő rendellenesség, megnőtt kalóriaigény, különvöző gyógyszerek mellékhatása stb. Az alultáplált gyermekek viselkedésének fejlődése lelassul, illetve mentális retardáció léphet fel. Az immunrendszerük legyengül, így a fertőzéseket is hamarabb elkaphatják.  

Kapcsolódó cikkek: