A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyerekvilág - vagy a világ gyerek szemmel

Gyerekek a vendégeink és a közönségünk is. Különlegesek ők tehetségükkel, szorgalmukkal, ügyességükkel tűnnek ki kortársaik közül. Papcsák Nóra robotikával foglalkozik, Gáll Isis hárfázik és zenét szerez, Gyurinovics Fanni úszót pedig a kis Egérként emlegetik. Ezek után természetes, hogy ifjú meglepetés vendégünk is szokatlan dologban tehetséges és sikeres.

Hogy milyen ma gyereknek lenni? - Jó – legyinthetünk és ezzel pillanatok alatt le is zártuk a kérdést. De azért ha mélyebben belegondolunk, láthatjuk gyerekeink mindennapjaiban azokat a nehézségeket, amelyekkel nekünk még biztosan nem kellett szembesülnünk annak idején.

A nyugat-európai országok valamennyi vizsgált területen az élmezőnyben helyezkednek el, míg a kelet-közép-európai államok lassan kezdenek felzárkózni mögéjük. Mind az objektív, mind a szubjektív értékelés szerint Hollandiában és a Skandináv országokban a legjobb a gyermekek helyzete.

Összességében, az öt vizsgált dimenziót egybevetve, hazánk a 29 vizsgált ország között a 20. helyen, vagyis bár a középmezőnyben, de annak legalján végzett. A régió országai közül ugyanakkor Lengyelországnál, Szlovákiánál és Romániánál is jobb eredményt értünk el. Magyarország mind a legjobb, mind pedig az egyik legrosszabb helyezést az egészségügyi dimenzióban érte el. Itt a legmagasabb a védőoltásban részesülő gyermekek aránya, de sajnos a koraszületések aránya is – Görögország után – nálunk  a legrosszabb.

Kapcsolódó cikkek: