A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Főzzünk okosan / ökosan!

"Zöld" sorozatunk része ez az adás, ahol most a táplálkozással kapcsolatos kérdésekre helyezzük a hangsúlyt. Becslések szerint Magyarországon évente 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba, míg az unióban mintegy 90 millió tonna. Az adásban hasznos ötleteket, tippeket adunk arra, hogy hogyan tartósítsuk az élelmiszereinket, hogyan legyünk tudatosabbak a vásárlásnál és a főzésnél is. Milyen apró trükkökkel tudunk a pénztárcánkkal és a környezetünkkel is kímélőbbek lenni? Tippeket ad ma nekünk Nagy Réka, Hadarik Rita, Kondora Dóra és meglepetésvendégünk.

A környezetbarát érkezési kultúra, tudatos vásárlás - tippek

  • A hűtőszekrény és a tűzhely lehetőleg ne kerüljenek egymás mellé. A tűzhely hőtermelése végett a hűtőnek nagyobb energiát kell felhasználnia.
  • Sütés közben, ha lehet, ne nyitogassuk annak ajtaját, mert minden egyes nyitástól a hő 20%-a vész kárba. 
  • A főzés vége felé, használjuk ki az utóhőt, a befejezés előtt 10 perccel kikapcsolhatjuk a tűzhelyet.
  • A tűzhely vagy a főzőlap nagyságához mérten válasszuk ki edényeinket, különben feleslegesen energia megy kárba.
  • A fedő takarékosság szempontjából is nagyon hasznos. A fedő nélküli főzés ugyanis 3-4-szeresére növelheti az energiafelhasználásunkat.
  • Minél kevesebb vizet használunk a főzés alatt egy-egy adott ételnél, annál több vitamin marad bennük.
  • Csak azt hámozzuk meg, amit szükséges, ugyanis a zöldségek és gyümölcsök legnagyobb vitamintartalma a héjukban található. 
  • A maradékokat minél hamarabb (hideg vízben, télen kint) hűtsük le és gyorsan tegyük a hűtőbe, így megelőzhetjük a baktériumok szaporodását.
  • A frissen leszedett alapanyagok lefagyasztása által több vitamint őrizhetünk meg, mint az áruházak polcaira érkező távoli élelmiszerek hazavitele utáni tárolás esetében. 
  • Soha ne fagyasszunk le lejárt szavatosságú élelmiszert, mert a fagyasztás annak minőségén már nem javít. 
  • A lefagyasztott termékeket nem árt felcímkézni, mi található benne és a pontos dátum. Ugyanis fagyasztani sem lehet az idők végezetéig. 

Kapcsolódó cikkek:

Kapszulakamra

Minden a nagymama kamrájával kezdődött. A látszólag üres hűtőszekrénnyel, és a...

Tovább olvasom