A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az leszel, amit eszel

Gyorséttermi vagy biokoszt? Míg a tudósok gőzerővel - élelmiszert - kutatnak, addig mi, fogyasztók a választáson töprengünk. De ahelyett, hogy jófajta recepteket találnánk sertésdagadóhoz, dagadó élelmiszerbotrányokba ütközünk. Most éppen marhahúsnak álcázott lóhúst akarnak megetetni velünk. Az üvegszilánkos gabonapehely már csak hab a tortán. Botrányos kaja-ügyek és egyéb finomságok. Polyák Lilla, Tóth Vera és Mautner Zsófia avatnak be minket gasztronómiai élményeikbe.

Étel és életmód

„Amit eszel, azzá leszel” – mondta már az ókorban Hippokratész. Elfogyasztott ételeink és életmódunk alapvetően befolyásolják életünk és utódaink életének egészségét.

Bár a GfK Hungária csak 1989 óta vizsgálja a felnőtt magyar lakosság étkezési szokásait, jól látszik, hogy – azzal együtt, hogy a többség rendszeresen étkezik - csak tíz százalék figyel arra tudatosan, hogy az étkezés egyben egészséges is legyen. Ez az arány – a tudatosan étkezőké - 1992-ben volt a legmagasabb, 17 százalék, és a 2012-es mérésnél mutatta eddig a legalacsonyabb szintet. Százból 34-en a bátrak közé tartoznak, ők azok, akik azt eszik, ami ízlik nekik. A főzést 10-ből négyen nyűgnek tartják, az étkezésben a legfontosabb szempont, hogy az étel hamar elkészüljön.

Tartsd nyitva a szemed!

Nem csak az idő lehet ellenségünk, óvatosan kell bánnunk a négy fehér méreg: a zsír, a cukor, a só, valamint a fehérliszt fogyasztásával. Cukorból például 100 évvel ezelőtt évi 5 kg-ot fogyasztott az ember, ma általában évi 50 kg-ot! No sebaj, így legalább van energiánk aggódni az adalékanyagok miatt, nem is beszélve az ezer kilométereken utaztatott déligyümölcsökről, félkész- illetve készételekről valamint a magas feldolgozottságú termékekről a hipermarketek polcain. Mautner Zsófia kezében egészen hétköznapi hozzávalók lényegülnek át mesterkonyhai fogásokká. Közben azért odafigyel, hogy minél kevesebb előre feldolgozott élelmiszert vásároljon. E mellett kevés húst fogyaszt, mert szerinte túlzottan magas hazánkban a hétköznapokon a húsfogyasztás.

Nos, mi az, ami egészséges? Együnk húst vagy ne, igyunk tejet vagy se? Könnyen elveszhetünk a különböző diéták útvesztőiben. Van, amelyik fogyást ígér, mások különböző betegségek megelőzését, sőt még gyógyulást is. Az egyiknél kalóriákat kell számolgatni, másoknál betarthatatlannak tűnő tiltólisták vannak.

Élő ételek, kőkori fogások

A testkontroll szétválasztó diétája a 90-es években jelent meg Magyarországon. Alapelve az, hogy az együtt fogyasztott ételeknek összhangban kellene lenniük szervezetünk emésztési folyamatával. Leginkább zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását ajánlja.

A vércsoport diéta alapjául  szolgáló kísérletek eredményei szerint ugyanazt az ételt különbözőképpen emésztik meg és hasznosítják az emberek. Azt, hogy egy adott élelmiszer jó vagy rossz hatást gyakorol emésztésünkre, a vércsoportunk határozza meg.

A makrobiotika országonként más és más ételeket ajánl, ugyanis étrendje az adott éghajlati övnek és népcsoportnak hagyományaihoz igazodik. Ezen étrend szigorú betartásával többféle betegséget megelőzhetünk, illetve elősegíthetjük az ekcémából illetve a daganatos megbetegedésekből való kigyógyulást.

Az enzim táplálkozás hívei, az enzimesek sok időt nem töltenek a konyhában, ugyanis mindent nyersen esznek, „élő ételeket” fogyasztanak.

Lúgosítók. Betegségeink oka testünk túlzott elsavasodása. A rengeteg savképző étel miatt érezzük magunknak fáradtnak, betegnek, depressziósnak. A megoldás az lenne, ha több lúgosító ételt ennénk, amivel a savakat és a méreganyagokat semlegesítjük szervezetünkben.

Paleolit, az egyik legnépszerűbb táplálkozási- és életmód. A kőkori ember táplálkozását ajánlja és cserébe a modern kori betegségek elkerülését, gyógyulását ígéri. E szerint nem szabad olyan ételeket ennünk, melyek az elmúlt tízezer évben váltak az ember táplálékává, hiszen az ember szervezete nem ezeknek a táplálékoknak a megemésztéséhez alakult ki és szokott hozzá. Tóth Vera néhány hónapja paleolit-hívő. Tapasztalata szerint idővel beépül az ember életébe a megfelelő tudatosság, ám erre lelkileg is meg kell érni. Vera az elmúlt év során teljes átalakuláson ment keresztül. A fiatal énekesnő nem is a fogyásra helyezi a hangsúlyt, inkább azt mondja, alakul, aminek az egészséges táplálkozás csak egy része. Legalább ilyen fontos az is, hogy bölcsebb lett, élettapasztalatokkal gazdagodott, felelősségteljesebben él.

Polyák Lilla  számára nagyon fontos az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás. Fiatal kora óta vegetáriánus. Gyermekeit soha nem próbálta rávezetni a húsmentes táplálkozásra, ők önként mondtak le a sertés- és a marhahúsról. Lillának igaza lehet, a példamutatás minden tiltásnál többet ér.

Széll Tamás tapasztalja, hogy éttermi szinten teret hódítottak a vegetáriánus ételek, személyes meggyőződése azonban az, hogy a húsok teljes mellőzése egészségtelen. A  lyoni Bocuse D'Or szakácsversenyen első magyarként részt vevő séf tizedik helyezést ért el januárban a rangos nemzetközi verseny döntőjében. Szerinte a csúcsgasztronómia egyáltalán nem pénzkidobás. „Az a termék, amelyet a versenyben kötelező alapanyagnak kiválasztanak, világszerte ismert lesz. Jó lenne, ha egyszer a magyar mangalicáról beszélne a világ úgy, ahogyan most téma lett az egyébként száraz, savanyú és émelyítően májas ízű ír marha.”

Intelligens fogyasztás

Miközben a Földön 1 milliárd ember éhezik, másik 1,7 milliárd elhízással, cukorbetegséggel és a túltápláltságból eredő egyéb betegségekkel küzd. „Nem szabad engedni, hogy a fogyasztók elveszítsék a táplálkozás élvezetéhez való jogukat” – állítja Carlo Petrini, a Slow Food  nevű mozgalom alapítója. „Intelligens fogyasztásra kell nevelni, amelyben a fogyasztók tudatosak és aktív részesek.” Mozgalmát a gyorséttermek (fast food) hihetetlen mértékű terjedése miatt hozta létre húsz évvel ezelőtt. A szakember külön hangoztatja az étkezés élvezetének társadalmi, kulturális szerepét, amelynek szerinte szükségszerűen együtt kell járnia a környezetvédelmi tudatossággal.

"Egy táplálkozási szakértő bolond, ha a mai időkben nem foglalkozik a környezetvédelmi szempontokkal. Egy környezetvédő viszont ha nem foglalkozik a hasával, csak szomorú lehet” – fogalmazott az aktivista.

Kapcsolódó cikkek:

Tren-di-éták

Pszichés szempontból igen megterhelő a testsúlyunkkal való folyamatos elégedetlenség, a...

Tovább olvasom