A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A szomszéd kertje mindig zöldebb?

Vajon tényleg így van? Mitől pirosabb az alma, ropogósabb a paradicsom, és tényleg finomabb az étel, ha a fűszernövények a kertből kerülnek az asztalra? A kertészkedés szenvedély és persze rengeteg munka. És lehetnek a kertnek titkai is. Van, akinél minden fának, bokornak története van. Erre is kíváncsiak leszünk Görbe Nórával, Tóth Ildikóval, Sára Bernadettel és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetve.

Szüleink, nagyszüleink idejében még szinte természetes volt a földdel való kapcsolat, a konyhakert megművelése, esetleg háztáji kisgazdaság működtetése. Tagadhatatlan, hogy a kertészkedés egy életforma, melynek különféle szakaszaiban létezünk életünk során. Ahhoz azonban, hogy valamit kapjunk a természettől, adnunk is kell! Időt, figyelmet, gondoskodást, kedvet, kreativitást.

Balkonkert, konyhakert, szőlőskert

Sára Bernadette színésznőnek az első saját kert-élménye egy gangos házhoz kötődik. Elkezdte díszíteni az ablakpárkányt, a korlátot és évről-évre egyre többen követték példáját a házban. Aztán később tizenöt évig nagy szenvedéllyel művelt egy csodálatos kertet, ahol minden bokorhoz, virághoz történet fűződött. Tudja, hogy a kert egyszerre öröm és rengeteg munka. Ma már lusta kertet visz, leginkább örökzöldekkel.

Trokán Péter színész édesapjának volt az álma, hogy saját borát árulja a vendéglőjében. Péter az ő emlékére műveli a szőlőt a Balatonnál. Számára a szőlőtermesztés érzelmi kérdés, hiszen ápolni kell, szeretni és gondoskodni róla. A borászatot nagyon izgalmas tevékenységnek tartja, a borászok társaságát pedig barátságos, jóindulatú és jó hangulatú közegnek.  

Egészséges hobbi, hosszú élet

A hosszabb élettel hozta összefüggésbe a kerti munkát, illetve a ház körüli teendők elvégzését a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház kutatócsoportja. A vizsgálat eredménye szerint a hosszú időn át való ülés kiiktatásával csökkenthető a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázata. A kutatás során olyan mérsékelten aktív tevékenységek jótékony hatását vizsgálták, mint az autójavítgatás, a háztartási teendők, a fűnyírás, a földi szeder leszedése és a vadászat. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi szinten aktívabb embereknél volt a legalacsonyabb a szívroham kockázata. Az aktív életmód 27 százalékkal csökkentette a szívroham, illetve az agyi érkatasztrófa kockázatát és 30 százalékkal a két működészavar okozta halálesetek számát. A kutatók szerint a hosszú időn át való ülés lassíthatja az ember anyagcseréjét, illetve az aktivitás hiánya megváltoztathatja az izomszövetekben termelődő hormonokat, ezeknek pedig romboló hatásuk lehet az egészségre.

Szép, hasznos és egészséges kezdeményezés – a városokban

Az utóbbi években hazánkban is divatba jött a városi közösségi kertészkedés.  A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat.

Kapcsolódó cikkek: