A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A reflektorfény mögött

Minden sikeres férfi mögött egy sikeres nő áll - mondják. Ám a sikeres művészek mögött is mindig áll valaki. A háttérben dolgozók munkája legalább olyan fontos, mint maga a nagyközönség számára is látható rész. Mi a szerepe a menedzsmentnek? Ki tudja meglátni a tehetséget és az eljövendő sikert egy kezdőben? Kiből válhat olyan menedzser, aki felismeri a tehetséget? Szakmai körökben ismert menedzserek mesélnek ma nekünk. Vendégünk lesz: Geszti Margit, Zimányi Zsófia és Győrfi Forgács Bea. Meglepetésünkkel feltárjuk a kulisszatitkokat!

 

"A tehetség nyeri a meccset, de a csapatmunka és az értelem nyeri a bajnokságot."

Michael Jeffrey Jordan

Siker, elismerés, egy produkció, egy színházi darab nem jönne létre egy „láthatatlan” erős és összetartó team nélkül. Amellett, hogy színészeink, zenészeink kilépnek a színpadra és nagysikerű darabokkal örvendeztetnek meg minket, mögöttük áll egy igazi csapat, aki a sikereikhez járul hozzá. Egy olyan gárda, akikről nagyon keveset beszélünk, de ideje őket, a reflektorfény mögül kiemelni és bemutatni. Azonban bármilyen szakmai sikerre, pályafutásra gondolunk, nincs elismerés csapat nélkül. 

Győrfi Forgács Bea, sajtófőnök, sajtóreferens, PR kommunikációs tanácsadó sajtókapcsolatokat lát el különböző produkciókban. Például feladata az, hogy a premier előtt minél több információ kerüljön ki a nézők felé, amikor nincs premier, akkor a szinten tartás a fontos, természetesen méltó közegben. Édesapja által ismerte meg ezt a világot, mondhatni beleszületett, de sosem protezsálta be őt sehova, viszont szakmai fejlődésében sokat segített. 

Németh Kristóf, színész, színházigazgató azt meséli, hogy 2012-ben elindult a magánszínház, mely a remények éve volt. Minden feladatot ő látott el, mivel a kezdetekben nem volt még annyi munka. A tanács, amit az élete folyamán megjegyzett és megfogadott: nem az a jó vezető, aki maga csinál mindent, hanem az, aki a legjobbakkal tud együtt dolgozni. Beát próbára tette, hogy akarja-e annyira csinálni, amennyire ő. Amikor kiderült, hogy egy a céljuk, nem volt kérdés, hogy működik köztük a szakmai kémia. Nagyon fontos a végtelen őszinteség. A háttérmunka olyan, mint a háznál az alapok. 

Művészmenedzser

Egy fiatal szakmáról beszélünk, amelynek a rendszerváltás óta van létjogosultsága. Mióta nincsenek határok és a művészeink a tengerentúlon is képesek hódítani, szükségük van egy olyan szakemberre, aki egyengeti az útjukat, szervezi a fellépéseiket. Egy nagyon szoros, már-már baráti kapcsolatot építenek ki egymással. Van, amikor a menedzseri feladatokat például egy színházon, egy kiadón belül megoldják. De van az ügynök és az ún. impresszárió, akik, mint személyes segítői az adott tehetségnek. Egyszóval a kultúra közvetítésével foglalkoznak. 

Ahogy Sean Covey is mondja: "Az igazi csapatmunka olyan, mint egy nagyszerű zenemű. Szólhat az összes hangszer egyszerre, mégsem versenyeznek egymással. Egyenként különféleképpen hangzanak, különféle dallamokat szólaltatnak meg, különböző időben tartanak szünetet, mégis egy egészként hoznak létre csodálatos hangzást - szinergiát."