A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vizek, hegyek, kövek között, a Balaton-felvidéken

Aki csak strandolni jár a Balatonra, nem is tudja talán, hogy az északi parton, a tó és a Bakony közötti fennsíkon, apró falvakat őriz a táj. Patakok, szőlővel takart dombok, dülöngélő régi temetők között szabadon szalad a szél.

Fotó: Shutterstock.com

A parton lökdösődő nem gondol vele, hogy néhány száz méterre a víztől mindennapi életüket próbálják élni az emberek. Nyaraló ember, ha úgyis erre jársz, Balatonfüred és Badacsony között, bárhol, félúton, fordíts kicsit hátat a tónak, a zajnak, és autóval, biciklivel vagy akár gyalog indulj el a dombok, a Bakony felé.

Védett és gyönyörű

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrejöttével megvalósult a magyar természetvédelem régi álma: a sokáig egymástól különálló, védett területek összekapcsolásával létrejött a Balaton-felvidék és a Kis-Balaton összefüggő területére kiterjedő védett ökológiai rendszer.

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1-15 km szélességű sávban húzódik. Hat korábbi tájvédelmi körzetet foglal magába: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet.
Ha szeretnénk többet tudni a vidék másik arcáról, természeti értékeiről, érdemes felkeresni valamelyik bemutatóhelyet. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság számos településen tart fenn ilyet.

Bakonybélen az Erdők Házát; Zircen arborétumot, Monoszlón geológiai bemutatóhelyet, Salföldön majort; Zalaszántón vízimalmot, a Kis-Balatonnál, Vörsön a népi halászatot bemutató tájházat; a Zalakomárhoz tartozó Kápolnapusztán bivalyrezervátumot, a Diás-szigeten Fekete István-emlékhelyet.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 6. számának 40. oldalán!)

Címkék: tihany, tapolca, nemzeti park, kapolcs, badacsony, zánka, balaton felvidék, szentbékálla, mindszentkálla, ábráhámhegy, salföld, monoszló, balatonhenye, kornyi-tó, kékkút

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!