A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Van e az agynak neme?

Agyunkban, ebben a mintegy másfél kilónyi szürkeállományban több százmilliárd sejt dolgozik. Olyan, mint egy óriás pályaudvar, idegpályáin emlékekkel, vágyakkal, gondolatokkal és érzelmekkel megrakott sejtek száguldoznak óránként több mint 300 kilométeres sebességgel, hormonok érkeznek menetrend szerint, molekulák várják a csatlakozást, éjjel-nappal nyitva tartó receptorok fogadják az utazó vegyi anyagokat. Mi pedig úgy érezzük, szerelmesek, dühösek, boldogok vagy szomorúak vagyunk, emlékezünk és felejtünk.

Fotó: Shutterstock.com

Nem a méret számít

Az aggyal kapcsolatos kutatások bizonyítják, hogy életünk minden eseménye, a körülöttünk lévő világ minden apró mozzanata fogantatásunk pillanatától kezdve agysejtjeinkben tárolódik.

Minden érzés, mozdulat, gondolat, félelem, agresszió, agyunk központi pályaudvaráról indul, és oda érkezik. Az agykutatók ma már azt is pontosan tudják, hogy van-e különbség a férfiak és a nők agyberendezése között.

– Nem – mondta el egy vele készített interjúmban dr. Donauer Nándor neuropszichológus, akinek kutatási területe a két agyfélteke és a köztük lévő munkamegosztás.

Azonban a legfontosabb, amit le kell szögezni, az, hogy bár jelentős különbségek vannak a nők és férfiak agya között, ez nem azt jelenti, hogy az egyik jobb, fejlettebb, okosabb, mint a másik. Csak azt jelenti, hogy más. A férfiak agya 12-15 százalékkal nagyobb, mint a nőké.

Születéskor azonban még nincs meg, csak ötéves korra alakul ki a méretbeli differencia. Annál meglepőbb, hogy hiába növekszik a fiúk agya gyorsabban, a szellemi fejlődésük mégis lassúbb. Vajon miért? Azért, mert az agy egészének mérete nem sokat jelent.

Az agykutatók régóta tudják, hogy az agy méreténél sokkal fontosabb az idegrostok száma, sűrűsége, és a sejtek és idegpályák kapcsolatainak mennyisége. A férfi- és női agy eltéréseit tehát nem a méretkülönbség adja, hanem a hormonok okozzák.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 10. számának 24. oldalán!)

Címkék: agykutatás, pet, amigdala, god spot, hipotalamusz, eeg, ct

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!