A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tuti biztos fogyókúrák az új évre

Már megint itt a január, és már megint fogyni kéne. Jó, persze, tudom, nem kellett volna megenni azt a maradék negyed rúd mákos bejglit. Sem a diósat. Nem kellett volna kitörölni a kacsazsíros lábost azzal a finom puha kenyérrel. És általában is, meg egyébként sem kellett volna annyit enni. Belátom, de ha már egyszer megtörtént, most mit csináljak?

Fotó: Shutterstock.com

HÁT FOGYÓKÚRÁZZAK, NYILVÁN. DE HOGYAN?

Legegyszerűbben persze úgy, hogy kevesebb energiát viszek be, mint amennyit felhasználok. De ez valahogy mégsem működik. Hogy miért nem? (Olvasd el keretes írásunkat!)

A táplálkozási szakértők azt mondják, hogy sok fogyókúra azért sikertelen, mert nincsen egyedül üdvözítő, mindenki számára ajánlható módszer. Személyiségünk típusa, lelki alkatunk, vérmérsékletünk és persze életmódunk határozza meg, hogy melyik kecsegtet minket leginkább a sikerrel.

Ezért megpróbáltuk, az utóbbi évek legdivatosabb módszereit a személyiségtípusok szerint csoportosítani.

TELJESÍTMÉNYORIENTÁLT

A teljesítményorientált  ember általában az élet majdnem minden területén sikeres. Valószínűleg sokszor lefogyott már életében, és elért súlyát sikerült is jó darabig megtartania. Ez a típus akkor szokott visszahízni, amikor úgy érezi, teljesítette, amit eltervezett.

Szigorúan ellenőrzött kalóriák
Csodák nincsenek. Az elhízás oka leggyakrabban a fegyelmezetlenség. Sokszor a szülői házból hozott rossz szokások is felelősek. Enni jó, de ha a táplálkozás pótcselekvéssé válik, az öröm forrása az édesség lesz, az idegesség levezetésére pedig nassolunk vagy alkoholt fogyasztunk, számítani kell a legrosszabbra. A túlsúlyos ember számos testi és lelki problémával küzd. Orvosi felügyelet mellett, ellenőrzött kalóriabevitellel azonban bármekkora túlsúlytól meg lehet és meg is kell szabadulni. A fölösleget, amit éveken át pakoltunk testünkre, vissza kell venni tőle! Aki kevesebbet eszik, mint amennyi energiát felhasznál, fogyni kezd. Ilyen egyszerű.
Sőt egy-két kilóval ideális súlya alá fogyott. Hurrá, gondolja, és más teljesítenivalók után néz. Beleveti magát a munkába, a lakásfelújításba vagy a szerelembe.

Mindezt alkatának megfelelően hatalmas intenzitással teszi, és joggal érzi úgy, megérdemel egy szelet csokit, egy kiadósabb vasárnapi ebédet. 

A teljesítményorientált személyiség, ha elhatározza, hogy lefogy, rendszerint gyors és nagy akaraterőt igénylő módszert választ. Nem számolgatja a kalóriákat, hanem éhezik.

Tíznapos böjtöt tart, naponta két órát tornázik, esténként fut, és ruhatárát méreténél egy-két számmal kisebb, méregdrága holmikra cseréli. Mindez roppant drága és egészségtelen. A számára ideális fogyókúra egészen más.

Ajánlott módszer: vércsoportdiéta

A vércsoportdiéta lényege, hogy a helyes táplálék-összetételt az illető vércsoportjától teszi függővé. A természetgyógyászok szerint vércsoportunk határozza meg, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jó, és melyek azok, amelyek rossz hatással vannak szervezetünkre. 

A vércsoportok (A, B, 0, AB) a vörösvérsejtjeink felületén megtalálható vércsoportantigénről kapták nevüket. Az elmélet szerint szervezetünk az őseink vércsoportja által előnyben részesített élelmiszerekhez vonzódik, és a vércsoport határozza meg, hogy mely betegségekre leszünk fogékonyabbak, és melyek a számunkra legmegfelelőbb mozgásformák.

Ha a vércsoportunknak megfelelően táplálkozunk, akkor jobb a tápanyag-felhasználás, bizonyos betegségek elkerülhetők, és közérzetünk is érezhetően jobb lesz. Ezért is javasolják ezt az étkezési formát fogyni vágyóknak is.

Az elmélet szerint a nullás vércsoport a legrégebbi valamennyi közül, és a "vadászok korából" származik, ezért akinek nullás a vércsoportja, annak elsősorban hússal kell táplálkoznia. A nullás vércsoportúak ma is sok gyomorsavval rendelkeznek, így kiválóan tudják hasznosítani a húsféléket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 1. számának 26. oldalán!)

Címkék: fogyókúra, léböjt, akupunktúra, hipnózis, vércsoport diéta, gyomorgyűrú, kalória

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!