A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tuti biztos fogyókúrák az új évre

Már megint itt a január, és már megint fogyni kéne. Jó, persze, tudom, nem kellett volna megenni azt a maradék negyed rúd mákos bejglit. Sem a diósat. Nem kellett volna kitörölni a kacsazsíros lábost azzal a finom puha kenyérrel. És általában is, meg egyébként sem kellett volna annyit enni. Belátom, de ha már egyszer megtörtént, most mit csináljak?

Fotó: Shutterstock.com

HÁT FOGYÓKÚRÁZZAK, NYILVÁN. DE HOGYAN?

Legegyszerűbben persze úgy, hogy kevesebb energiát viszek be, mint amennyit felhasználok. De ez valahogy mégsem működik. Hogy miért nem? (Olvasd el keretes írásunkat!)

A táplálkozási szakértők azt mondják, hogy sok fogyókúra azért sikertelen, mert nincsen egyedül üdvözítő, mindenki számára ajánlható módszer. Személyiségünk típusa, lelki alkatunk, vérmérsékletünk és persze életmódunk határozza meg, hogy melyik kecsegtet minket leginkább a sikerrel.

Ezért megpróbáltuk, az utóbbi évek legdivatosabb módszereit a személyiségtípusok szerint csoportosítani.

TELJESÍTMÉNYORIENTÁLT

A teljesítményorientált  ember általában az élet majdnem minden területén sikeres. Valószínűleg sokszor lefogyott már életében, és elért súlyát sikerült is jó darabig megtartania. Ez a típus akkor szokott visszahízni, amikor úgy érezi, teljesítette, amit eltervezett.

Szigorúan ellenőrzött kalóriák
Csodák nincsenek. Az elhízás oka leggyakrabban a fegyelmezetlenség. Sokszor a szülői házból hozott rossz szokások is felelősek. Enni jó, de ha a táplálkozás pótcselekvéssé válik, az öröm forrása az édesség lesz, az idegesség levezetésére pedig nassolunk vagy alkoholt fogyasztunk, számítani kell a legrosszabbra. A túlsúlyos ember számos testi és lelki problémával küzd. Orvosi felügyelet mellett, ellenőrzött kalóriabevitellel azonban bármekkora túlsúlytól meg lehet és meg is kell szabadulni. A fölösleget, amit éveken át pakoltunk testünkre, vissza kell venni tőle! Aki kevesebbet eszik, mint amennyi energiát felhasznál, fogyni kezd. Ilyen egyszerű.
Sőt egy-két kilóval ideális súlya alá fogyott. Hurrá, gondolja, és más teljesítenivalók után néz. Beleveti magát a munkába, a lakásfelújításba vagy a szerelembe.

Mindezt alkatának megfelelően hatalmas intenzitással teszi, és joggal érzi úgy, megérdemel egy szelet csokit, egy kiadósabb vasárnapi ebédet. 

A teljesítményorientált személyiség, ha elhatározza, hogy lefogy, rendszerint gyors és nagy akaraterőt igénylő módszert választ. Nem számolgatja a kalóriákat, hanem éhezik.

Tíznapos böjtöt tart, naponta két órát tornázik, esténként fut, és ruhatárát méreténél egy-két számmal kisebb, méregdrága holmikra cseréli. Mindez roppant drága és egészségtelen. A számára ideális fogyókúra egészen más.

Ajánlott módszer: vércsoportdiéta

A vércsoportdiéta lényege, hogy a helyes táplálék-összetételt az illető vércsoportjától teszi függővé. A természetgyógyászok szerint vércsoportunk határozza meg, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jó, és melyek azok, amelyek rossz hatással vannak szervezetünkre. 

A vércsoportok (A, B, 0, AB) a vörösvérsejtjeink felületén megtalálható vércsoportantigénről kapták nevüket. Az elmélet szerint szervezetünk az őseink vércsoportja által előnyben részesített élelmiszerekhez vonzódik, és a vércsoport határozza meg, hogy mely betegségekre leszünk fogékonyabbak, és melyek a számunkra legmegfelelőbb mozgásformák.

Ha a vércsoportunknak megfelelően táplálkozunk, akkor jobb a tápanyag-felhasználás, bizonyos betegségek elkerülhetők, és közérzetünk is érezhetően jobb lesz. Ezért is javasolják ezt az étkezési formát fogyni vágyóknak is.

Az elmélet szerint a nullás vércsoport a legrégebbi valamennyi közül, és a "vadászok korából" származik, ezért akinek nullás a vércsoportja, annak elsősorban hússal kell táplálkoznia. A nullás vércsoportúak ma is sok gyomorsavval rendelkeznek, így kiválóan tudják hasznosítani a húsféléket.

A fejődés során a nullás után az A vércsoport alakult ki, ők a mezőgazdálkodók, akiknek főként növényi táplálékra van szükségük. Az emésztőrendszer elsősorban növényi fehérjékkel (zöldséggel, gabonával) való táplálkozásra rendezkedett be. A B vércsoportúak a nomádok, akik húst és tejtermékeket esznek.

Az AB vércsoport számára vegyes étrend ajánlott; kis mennyiséget többször enni. Húsok, halak, tofu, tejtermékek, leveles zöldségek, paradicsom, ananász, gabonafélék, bab.

A vércsoport szerinti étkezés hívei szerint a következő ételeket, alapanyagokat okvetlenül kerülje el.
0 vércsoport: sertéshús (sonka, szalonna).
A vércsoport: vadhús.
B vércsoport: tengeri ételek (rák, garnéla, lazac, homár stb.).
AB vércsoport: zsíros tejtermékek, vaj, sajt.

SZORONGÓ

A szorongó ember számára az élet megpróbáltatások és veszélyek sorozata. Nehezen dönt. Bármi mellett határozza el magát, elbizonytalanodik, mielőtt az első lépést megtenné, Biztos, hogy jó lesz, kérdezi magától.

Az egészséges és tartós fogyás
Egy könnyű munkát végző, felnőtt nő energiaszükséglete kb napi 2000 kalória.
Napi 2500 kalória elfogyasztásakor a fölösleg 500 kalória. 1 kiló zsír energiatartalma: 7000 kalória. Ha naponta csupán 500 kalóriával eszünk többet, mint amennyire szükségünk van, szervezetünk, két hét alatt egy kiló fölösleges zsírt tárol el. Mindez természetesen fordítva is igaz. Napi ezerkalóriás étrenddel és egy kis mozgással, például fél óra kocogással, ami körülbelül 400 kalóriát éget el, hetente biztosan, egészségesen és tartósan képesek leszünk egy kilót lefogyni.
Nem tenném helyesebben, ha máshogyan próbálnám. Az ilyen örökösen valamiért aggódó ember számára az étel tulajdonképpen nyugtató. Az ilyen típusú személyiségnél az evés pótcselekvés, az étellel jutalmazza magát.

A csokoládétól jobban tud aludni, a vajas mézes kenyér segít reggel elindulni. A szorongó ember nem fogyaszt light kólát, mert abban rákkeltő anyagok lehetnek, nem iszik fogyasztóteákat, mert azok tönkreteszik a bélbolyhokat, soha nem venne be étvágycsökkentő tablettát, mert az a központi idegrendszerre hat.

A szigorú diétától megfájdul a feje, a futástól kiizzad és megfázik, a tornázástól fáj a dereka. Szívesen bíbelődik a kalóriák számolgatásával, csak a saját maga által készített fogyókúrás ételeket eszi szívesen. Ha azonban ezekkel a módszerekkel nem ér el eredményt elbizonytalanodik és feladja.

Ezért a számára ideális segítség lehet a hipnózis

A hipnózis olyan módosult, beszűkült tudatállapot, amelyben a testi működések gyengülnek, a szellemiek viszont felerősödnek. A tudattalan tartalom könnyen hozzáférhető és befolyásolható, ezért alkalmas terápiás célokra, szuggesztiók befogadására.

A szuggesztió olyan kommunikáció, amelyet a beteg nem parancsként vagy kérésként értékel, hanem befogad. A szuggesztió a gyakori ismételgetéssel feltételes reflexszé alakítható, beépíthető a személyiségbe.

A hipnózisban szuggerált szavak, üzenetek valóságos biológiai, kémiai változásokat képesek az agyi hormonokban, molekulákban, fehérjékben, receptorokban előidézni. Ezért a hipnózis mély hatást gyakorol az egész szervezetre.

A fogyókúrás kezelés úgy történik, hogy a megfelelő tudatállapot elérése után valamilyen kellemes képet szuggerál az orvos. Például azt mondja a páciensnek, hogy képzelje el, hogy ő most egy gyönyörű, könnyű madár, fent lebeg a felhők között. Onnan föntről minden jól látható, a lényeges elkülöníthető a lényegtelentől.

Onnan az is jól látható, hogy az evés nem az egyetlen fontos dolog a világon. Nem központi kérdés. Amikor ezentúl eszik, éppen csak annyit fog csipegetni, mint egy madár. A hipnotizőr soha nem ad direkt utasításokat, nem közöl negatív üzeneteket. Egyszerűbb esetben egyetlen kezelés elég, néha azonban a szuggesztiót meg kell ismételni.

ZAKLATOTT

Bár a zaklatottságot nem szokás emberi alaptípusként meghatározni, inkább egyfajta lelkiállapotként, vitathatatlan, hogy vannak zaklatott alkatú emberek. Ők azok, akik képtelenek sokáig egy helyben ülni, nehezen tűrik a korlátokat, általában kreatívak, de jó ötleteiket nem tudják kidolgozni.

Kitartásuk gyenge. Mindent gyorsan csinálnak. Gyorsan esznek, gyorsan dolgoznak, és gyorsan szerelmeskednek. Könnyen, de olykor elhamarkodottan döntenek. Szinte napok alatt képesek lefogyni, és még ennél is gyorsabban visszahízni.

Minden fogyókúrás tablettát, zsírégető kapszulát, hashajtó teát, extrém diétát kipróbáltak már. Sikertelen fogyókúráik nem veszik el a kedvüket az újabb és újabb őrültségektől. Mindig valamilyen szuperbiztos módszerre esküsznek.

A számukra leginkább ajánlható módszer az akupunktúra

Akupunktúrával történő fogyasztáskor mindkét fülcimpán több pontot szúr meg az orvos. Ezzel stimulálja az agy megfelelő területeit. A kezelést kétnaponként tízszer tanácsos végezni. Ha ennyi idő alatt a páciens nem éri el a kívánt testsúlyt, két hét szünet után a sorozatot meg kell ismételni.

Van olyan pont, amelyet megszúrva az agy éhségközpontjának működése csökken. Egy másik pont stimulálásával a szomjúságérzetet, megint más ponton az alapanyagcserét lehet fokozni, segíteni a felhalmozódott zsírok lebontását. Illetve fokozni az endorfin (boldogsághormon) fölszabadítását, ezáltal a betegnek kifejezetten kellemes lesz a közérzete.

A tűkkel az orvos meg tudja szüntetni az éhséget, de nem tudja megszüntetni az ízek utáni vágyat. Aki imádja a túrógombócot, tűkkel a fülében is imádni fogja. Jó eredményt csak akkor lehet elérni, ha a páciens együttműködik. Ez azt jelenti, hogy a kezelések alatt be kell tartani az előírt zsír- és szénhidrátmentes diétát.

Sokan mondják, persze úgy könnyű lefogyni, ha az ember keveset eszik. Így van. Aki betartja a diétát, valóban könnyen fogy. Csakhogy ezt akupunktúra nélkül betartani nagyon nehéz. Ha tehát a fogyni vágyó csak azt és csak olyan mennyiségben eszik, amit előírnak neki, akkor elhízottak esetén napi egy, túlsúlyosoknál napi fél kiló fogyás garantált.

Vagyis három hét alatt tíz, elhízottaknál ennél több kilótól is meg lehet szabadulni úgy, hogy közben nem érzünk éhséget, és nem rossz a közérzetünk.

HISZTÉRIKUS

A lélektanban hisztérikusnak nevezett ember általában önértékelési zavarokkal küzd, ezért bármit csinál, azonnali eredményt, megerősítést vár. Ha ezt nem kapja meg, elkeseredik, nem képes tovább küzdeni. Hajlamos a fejfájásra, lelki problémái gyakran testi tünetekként jelentkeznek.

Könnyen és gyakran elsírja magát, előfordul, hogy kapcsolataiban poligám. Hirtelen haragú, sokszor beszél, mielőtt végiggondolná, mit akar mondani. Hajlamos megbántani a környezetét, de könnyen kér bocsánatot is.

Általában tehetséges, elsősorban az előadó-művészetekben, színészetben, zenében tűnik ki. A hisztérikus alkatú ember fogyókúrája is szeszélyes. Nagy lelkesedéssel kezdi el, de ritkán van kitartása végigcsinálni. Ha néhány kilót sikerül lefogynia, elvárja, hogy ezt mindenki észrevegye.

Sovány, ideális testsúlyú vagy túlsúlyos vagy?
Persze nem kell mindenkinek fogyókúráznia. A szervezet egészséges működéséhez szükség van a magasság, a súly ideális viszonyára.
A legegyszerűbben így számíthatod ki, hogy kell-e fogynod: A testsúlyodat (kg) oszd el testmagasságod (m) négyzetével. Pl. egy 60 kilós, 168 centis hölgy indexe: 1.68x1,68=2.822 60:2.822=21,26
Az eredmény értékelése:
Nők: < 19 sovány
Férfiak: < 20 sovány
Nők: 19-25 ideális testsúly
Férfiak: 20-26 ideális testsúly
Nők: 26-27 kicsit túlsúlyos
Férfiak: 27-28 kicsit túlsúlyos
Nők: 28-32 közepesen túlsúlyos
Férfiak: 29-32 közepesen túlsúlyos
Nők: 33-45 nagyon túlsúlyos
Férfiak: 32-44 nagyon túlsúlyos
Nők: > 45 veszélyesen túlsúlyos
Férfiak > 45 veszélyesen túlsúlyos
Szinte kikényszeríti a dicséreteket, majd ennek birtokában, mint aki jól végezte dolgát, csokizni kezd. Szívesen veszi igénybe a plasztikai sebészek segítségét. Ha van rá pénze, leszívatja magáról a felesleges zsírt.

A módszer gyors és látványos eredménye után azonban úgy érzi, nyugodtan nassolhat. Ez persze nem igaz. Ezért az ilyen lelki alkatú ember számára azok a módszerek ajánlhatók, amelyek edzik a kitartását, növelik önbecsülését, azonban ezért cserébe látványos eredményt hoznak.

Ilyen módszer a léböjt
A léböjtkúra ideje alatt szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz, csupán folyadékot. De abból legalább 2,5-3 litert. Fogyaszthatunk vizet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsök és zöldségek kifacsart levét, valamint zsiradék hozzáadása nélkül készített leveseket.

A lékúrák közkedveltek, présgép vagy gyümölcscentrifuga birtokában pedig egyszerűen megvalósíthatók. A lékúra a nyers ételek fogyasztásából álló diétától rosttartalmában különbözik. Ha a zöldségeket és a gyümölcsöket préseljük, rostmentesekké válnak.

Amennyiben azonban turmixoljuk vagy centrifugázzuk, maradnak benne rostok, csak a gép felaprózza azokat. Teljes rostmentességre akkor van szükség, ha az emésztőrendszer különösen komoly tehermentesítést igényel.

A levek méregtelenítésen kívül roborálásra is alkalmasak, hiszen ha gyengének érezzük magunkat, már az egy egynapos lékúra is újra formába lendít minket. A háromnapos léböjtöt munka mellett egyedül is véghezvihetjük. A hosszabb kúrákhoz azonban érdemes szakember segítségét kérni!

ZÁRKÓZOTT

A szakszóval introvertáltnak nevezett személyiség típusú emberek kerülik a társaságot, nem szeretnek sok ember előtt beszélni. Az elmélyült, türelmet, precizitást igénylő munkát szeretik, gyakran tudományos karriert csinálnak. Ritkán beszélnek saját magukról, ellenben szívesen meghallgatnak másokat.

Nagyon jó barátok. Nehezen választanak társat maguknak, de ha megtették, hűségesek. Saját tárgyaik, bútoraik és szeretteik között érzik jól magukat. Fogadásokon, munkaebédeken csak csipegetnek.

Otthon azonban szeretik a bőséges, nyugodt, sokfogásos ebédeket, vacsorákat. Mivel számukra fontosabb saját belső világuk, mint környezetük ítélete, ritkán fogyókúráznak. Ezért sokszor belőlük kerülnek ki a kórosan elhízottak.

Mivel ítélőképességük, önismeretük rendszerint jó, pontosan tudják, hogy a harminc kiló feletti fogyás már csak drasztikus módszerekkel megvalósítható.

Nekik ajánlható módszer a gyomorgyűrű

A műtét során a gyomorra egy szilikongyűrűt helyeznek fel, így a gyomrot két részre osztják. A homokóraszerűre szűkített bélben étkezés után a lenyelt falatok torlódnak, és ingerlik a gyomorfalban lévő, gyomorfeszülést érzékelő receptorokat, így akár már egy fél szelet kenyér elfogyasztása is teltségérzetet válthat ki.

A beavatkozás 1-2 órát vesz igénybe, és altatásban zajlik. A speciális eszközöket és a gyomorgyűrűt rendszerint laparoszkópiás eljárással, 4-5 kis bemetszésen keresztül helyezik be a hasüregbe. A gyűrű arra kényszeríti a beteget, hogy változtasson étkezési szokásain.

Csökkentenie kell a táplálékbevitelt, és alaposabban meg kell rágnia a falatokat. A nagyobb ételdarabok ugyanis hosszabb ideig irritálják a gyomor két része közötti keskeny csatornát.

A betegek 2-3 hónap alatt megtanulják, hogy figyelniük kell az elfogyasztott étel mennyiségére. A páciensnek körülbelül három napig kell a kórházban maradnia. Normális esetben egy-két héten belül visszatérhet megszokott tevékenységeihez.

Címkék: fogyókúra, léböjt, akupunktúra, hipnózis, vércsoport diéta, gyomorgyűrú, kalória

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!