A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szeplőtlenül

Egy szeplős kislánynál kevés bájosabbat lehet elképzelni. Ha azonban az évek előrehaladtával növekszik a pöttyöcskék száma, esetleg nagyobb, szabálytalan alakú pigmentfoltok is megjelennek a bőrünkön, már nem biztos, hogy a bájos szó jut először eszünkbe. Jó hír, hogy az őszi-téli időszak tökéletes a foltocskák halványítására.

Fotó: Thinkstock

Oknyomozás
A bőr természetes színét a melanin adja, mely barnulással véd a napfény káros hatásaitól, megszűrve a szarurétegen áthaladó sugarakat. Magyarra fordítva: minél több a napsütés, annál jobban védekezik a bőr, barnulással. A pigmentfoltokat, azaz a hiperpigmentációt a túlzott és nem egyenletes melanintermelés adja, így nem véletlen, hogy a szeplők, májfoltok elsősorban a tavaszi-nyári időszak esztétikai problémái. A kezelésre viszont épp az őszi-téli időszak a legalkalmasabb, hiszen ilyenkor kevésbé vagyunk kitéve erős fényhatásnak.

 „Az első és legfontosabb, hogy megtaláljuk az okokat. Gyakran belső, hormonális zavarokra vezethető vissza a hiperpigmentáció: terhesség, menopauza vagy egyes fogamzásgátlók a felelősek érte. Érdemes felmérni a hormonrendszer állapotát (a vérképből, hormonszint-meghatározással). Ennek tudatában nőgyógyász szakorvossal kiválasztható a megfelelő hormontartalmú készítmény. Az is elfordulhat, hogy külső hatás, bőrsérülés következtében jönnek létre a foltok: napégés, gyulladt pattanás, gyantázás, vagy égési sérülés nyomaként. Ilyenkor jövök én!” – mondja Buvár Krisztina kozmetikus.

Hámlasztás, halványítás
A legjobb eredményeket hámlasztó kezeléssorozat és halványító krémek együttes alkalmazásával lehet elérni. Ilyenkor az elszarusodott hámréteget szó szerint lekoptatják, helyet biztosítva az új, egészséges bőrnek. Krisztina szerint a kezelés egyáltalán nem fáj, nem okoz sérüléseket, vagy allergiás reakciót: „Bár a szakirodalom szerint a pigmentfoltokat csak halványítani lehet, volt olyan vendégem, akinél a tinédzserkori elvakart pattanások nyomaként megmaradt foltokat tökéletesen el tudtuk tüntetni”.

Kötelező a fényvédő krém
A kozmetikai eljárások csak hosszú távon hoznak látványos eredményt, és szükség van a páciens együttműködésére is. Nagyon fontos, hogy a hámlasztó-csiszoló kezeléssorozat után egy évig fokozottan védjük az új bőrt a napsugárzástól. Tilos a szolárium, a napozás, és kötelező a fényvédő krémek napi használata.

5 tipp a pigmentfoltok halványítására
- Használjunk gyümölcssavas, C-vitaminos halványító krémeket.
- Az őszi-téli időszakban vegyünk részt kúraszerű hámlasztó-halványító arckezelésen.
- Válasszunk UV-szűrős nappali krémet.
- A tavasztól késő őszig tartó időszakban célszerű magunknál tartani fényvédőt tartalmazó napozószert.
- Ha a tartós napsugárzást nem tudjuk elkerülni (nagyobb városi séta vagy kirándulás alkalmával), hordjunk kalapot.

A drogériákban mérhetetlen mennyiségű csodakrémet ajánlanak a problémára, éppen ezért laikusként nehéz eldönteni, melyiket válasszuk. „Keressünk az összetevők között gyümölcssavat, C-vitamint, ezek ugyanis serkentik a hámlás természetes folyamatát. Ugyancsak fontos, hogy UV-szűrős legyen a krém: a friss bőr ugyanis sokkal érzékenyebb, így még erősebb védelmet igényel.”

Persze, a pigmentfoltok esetén is igaz az ősi mondás: jobb félni, mint megijedni. Az UV-szűrős krémek, magas faktorszámú naptejek egyáltalán nem úri huncutságok. Csakúgy, mint a szoláriumok falára kihelyezett, fokozatosságra és mértékletességre intő ajánlások. Ha vigyázunk a bőrünkre, a bájos szeplők bájos szeplők maradhatnak. 

Címkék: bőrápolás, napozás, szépségápolás, pigment foltok, hámlasztás, bőr halványítás, gyümölcssav, szeplők

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!