Széll Tamás, az első Európa Polgár-díjas magyar mesterszakács
Mesterszakács még soha nem kapott Európai Polgár-díjat. Széll Tamás a konyhában és a közéletben is formabontó eredményeket ér el, hiszen nemrégiben átvette az Európai Parlament által alapított rangos elismerést.
Az idei Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjének negyedik helyén végző séf bár már nem versenyez, a napjai komoly munkával telnek. „Nemcsak az óriási megtiszteltetés, hogy megkaptam ezt az elismerést, hanem az is, hogy milyen díjazottak voltak előttem.
Nagyon örülök, hogy az Európai Parlament méltónak tart az Európai Polgár-díjra” – mesélte Széll Tamás, aki nem tagadja, hogy meglepte az elismerés.
Tamás már gyerekkorában tudta, hogy az ő helye a konyhában van. Családjával mindig szerették a jó ételeket, sőt az sem volt ritka, hogy a nyaralás árát inkább valami finomságra költötték. De édesanyja rakott krumplijának a mai napig nincs párja.
Sok versenyzőt ismerek, akik kijelentik, hogy ők már biztosan nem fognak versenyezni, aztán hozzáteszik, hogy „vagy majd meglátjuk…” Én azonban azt gondolom, hogy nekem tényleg elég volt. Régóta ott voltam minden olyan versenyen, amelyiknek értelmét láttam, és most azt gondolom, hogy nem szeretnék már versenyezni” – árulta el a jövőjéről a mesterszakács.
Az első magyar Michelin-csillagra 15 évet kellett várni, a második Michelin-csillag elnyerésében pedig már Széll Tamásnak is komoly szerepe volt. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke úgy véli, hogy Tamás munkája meghatározó része annak, amit magyar gasztroforradalomnak neveznek.
A magyar gasztroforradalom lényege pedig az, hogy az étkezés kultúráját hozzák vissza azzal a jelmondattal, hogy legyen a magyar konyha ismét a magyar kultúra része.
A díjátadón Lévai Anikó, a Magyar Konyha magazin szerkesztőbizottságának elnöke Széll Tamást Magyarország első számú séfjének nevezte, hiszen ő az első Magyarországon, aki a szakácsok közül sztár lett.
Tamást határozott, néha öntörvényű személyiségként ismerik a legtöbben, de egy kedves mosolya mindig akad mindenki felé. És talán ez ízesíti meg az ételeit is, na meg az az alázat, amivel mindig nekifog a munkának.
Még nincs hozzászólás