A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Selyemtaft, brüsszeli csipke, gyémántok és hírességek - a világ legdrágább esküvői

Az esküvő minden nő életében az egyik legfontosabb esemény. Nincsenek másként ezzel a királyi családok és más hírességek tagjai sem. Az ő kézfogójukat azonban az egész világ izgatottan figyeli. Lássuk a legemlékezetesebb, legdrágább lakodalmakat.

III. Rainier herceg és Grace Kelly
Fotó: PuzzlePix

Monaco hercegnője

1956. április 18-án sor került a XX. század egyik legpompásabb esküvőjére. Monaco uralkodója és a világhíres Grace Kelly fogadott örök hűséget egymásnak.

Grace Kelly már Oscar-díjas hollywoodi színésznő volt, amikor a cannes-i filmfesztiválon megismerte a harmincegy éves monacói uralkodót, III. Rainier herceget. A találkozásból szerelem lett, és a herceg már karácsonykor megkérte a huszonhat éves színésznő kezét.

1956. április 19-én reggel, amikor Grace belépett a palota szalonjába, kísérői elámultak hihetetlen szépsége láttán. Különleges ruhája kiemelte áttetsző bőrét, klasszikus vonásait és lányos alakját.

A ruha huszonhárom méter selyemtaftból, még egy réteg ugyanannyi selyemből, valamint huszonhét méter brüsszeli csipkéből készült. Csipkével szegélyezett, hosszú selyemtüll fátyla a gyöngyökkel kivarrt Júlia-sapkáról hullott alá.

Miután a palotában lefényképezték, Grace a koszorúslányokkal a galériára vonult. Ott egy pillanatra megállt a mellvédnél, és lenézett Monaco keskeny, régi utcáira, új otthonára. Azután a násznép elindult a palotából a St. Nicholas-katedrális felé.

A templomot és az oltárt hortenzia és akácvirág borította. Először a koszorúslánykák jöttek, utánuk az apródok, majd a hírességek, Európa koronás fői. A szertartást a hétszáz vendég számára készített pazar fogadás követte a palota udvarában.

Monaco, a világ második legkisebb területű állama a gazdagság, a csillogás és a fényűzés szinonimájává vált. A mesésen szép helyen fekvő Monacói Hercegségnek már csak egy csodaszép hercegnére volt szüksége.

Ez a hölgy pedig nem lett más, mint Grace Kelly, a szépségéről és tehetségéről egyaránt elismert amerikai színésznő. Házasságukból három gyermek született: Caroline, Albert és Stéphanie.

A tragédia azonban a hercegi családot sem kímélte: 1982-ben Grace Kelly és lánya, Stéphanie együtt utaztak hazafelé, amikor autóbalesetet szenvedtek. Stéphanie túlélte, azonban édesanyja másnap belehalt sérüléseibe.

Nemcsak a Grimaldi család és Monaco, hanem az egész világ gyászolt. III. Rainier megőrizte felesége emlékét, és soha nem nősült meg újra.

750 millió ember a képernyők előtt

Azon a napon, amikor a brit trónörökös, Károly herceg, Diana walesi hercegnőt oltár elé kísérte, 750 millió ember ült a televíziók képernyője előtt. Az évszázad esküvőjét 1981. július 29-én tartották a londoni Szent Pál-székesegyházban. A ceremónián 2700 meghívott és körülbelül 1000 kíváncsiskodó vendég vett részt.

A tündérmese 1977 novemberében kezdődött. Charles az Althorp-házba érkezett vadászatra. A látogatás alkalmával bemutatták neki a 16 éves Dianát. A szőke, kék szemű kislány megkaparintotta a herceg szívét.

A herceg és Diana egymásra találtak, habár természetük lényegesen eltérő vonásokat mutatott: a trónörökös szeretett operába és művészeti galériákba járni, míg ifjú kedvesének inkább a vásárlásokon és a popzenén járt az esze.

Ennek ellenére 1981. február 5-én Károly megkérte Lady Di kezét. Három hónappal később a királyi ház bejelentette az ország lakosságának az eljegyzést, és ettől kezdve Diana minden hivatalos eseményre elkísérte jövendőbelijét. Az álomesküvőre 1981. július 29-én került sor. Mindent virágok, rózsaszín és fehér petúniák borítottak. Diana korán reggel fogadta a fodrászt, aki elkészítette frizuráját. 

Diana öntörvényűsége már ekkor megmutatkozott. Nem engedte, hogy hajára lakkot fújjanak, sőt a kihúzogatta belőle a csavarókat is. Csak természetes színekkel hagyta kisminkelni magát. Az Emanuel divatház varrónője öltöztette fel.

A káprázatos selyemtaft menyasszonyi ruhának csipkével szegett, puffos ujja, fodros nyakkivágása volt, apró gyöngyökkel és flitterekkel kivarrva. Nyolc méter hosszú uszály tartozott hozzá, amelyhez ugyanolyan hosszú, törtfehér tüllfátylat erősítettek.

Szerencsehozónak pici brillekkel kirakott lópatkót, „egy kicsi kéknek” pedig apró szalagot varrtak a ruha derékvonalába. Dianát ugyanaz az üveghintó vitte a Szent Pál-katedrálishoz, amely sok évvel korábban Erzsébet királynőt is az esküvőjére.

Több mint kétezer vendég figyelte az esküt, amit a canterbury érsek előtt tettek. A Buckingham-palotába visszatérő walesi herceg és hercegné rövid csókot váltott az erkélyen, és integetett az eksztázisban lévő tömegnek.

A legkisebb herceg

A legkisebb angol herceg, II. Erzsébet angol királynő negyedik gyermeke Edward házasságát sem pontosan úgy képzelte a királyi család, ahogyan történt. Wessex grófja egy polgári származású nőbe szeretett bele.

Sophie Rhys-Jones egy public relations cég elnöke, az elmúlt évezred utolsó királyi esküvőjének keretében 1999. július 19-én fogadott örök hűséget a legkisebb hercegnek. A nagy esemény helyszínéül a windsori St. Georg’s Chapel szolgált, és a pár kérésére szűkebb családi és baráti körben tartották meg, nem pedig a korábbi királyi esküvők nagyszabású stílusában.

A násznép hölgy tagjait pedig, szintén szakítva a hagyományokkal, arra kérték, hogy klasszikus estélyit viseljenek, és ne vegyenek fel kalapot. Bár a királynő egy levendulaszínű kalapban jelent meg, a hölgyvendégek legnagyobb része hosszú estélyiben volt, stólával vagy kiskabáttal takarva a templomban fedetlen vállukat.

Bár csak a királyi család, Sophie családja, barátok és a királyi udvartartás volt jelen, a vendégsereg így is 560 főre rúgott. A ceremónián részt vett két felesége kíséretében Brunei szultánja, valamint Norvégia koronahercege, Anne-Marie görög királynő, Abdullah jordán király, Joachim dán herceg és Alexandra dán hercegnő, a világhírű zeneszerző, Andrew Lloyd Webber.

Az esküvőt Norwich püspöke, Peter Nott celebrálta. Edward az esküvő kezdete előtt 20 perccel jelent meg Károly és András herceg kíséretében. A hagyományokhoz hűen a menyasszony valamivel később, egészen pontosan 17 órakor érkezett, és a templomba vezető 22 lépcsőfokot a Királyi Tengerészet fanfárjainak erre az alkalomra komponált ünnepi zenéjére járta meg.

A Samantha Shaw által tervezett kabátszabású, hosszú ujjú, uszályos, kézzel festett selyemorganza és kézzel festett selyemkrepp menyasszonyi ruhát összesen 325.000 gyöngy és metszett kristály vonalmintái díszítették. A fátyol valamivel hosszabb volt az uszálynál, és kézzel festett selyemtüllből készült, amit elszórt mintában kristályok díszítettek.

A vőlegény viselete a klasszikus esküvői divatnak megfelelő volt. A leomló menyasszonyi csokrot ekrürózsákból, gyöngyvirágból és fréziából kötötték.

A királyi ékszerész által tervezett és készített tiara egyenesen a királynő privát kollekciójából került a menyasszony fejére, a gyöngysorral pedig kifejezetten a nagy napra kedveskedett leendő arájának Edward, akit menyasszonya egy gyönyörű, 18 karátos arany zsebórával ajándékozott meg.

Az egyórás ceremóniát követően a pár – ezrek jókívánságai közepette – egy nyitott lovas fogattal hajtatott a Windsor Castle falai között megtartott vendégfogadás helyszínére.

Kézfogó tizenhárommilliárdért

Fotó: Shutterstock.com

Az új évezred tündérmeséje Vilmos herceg és Kate Middleton között szövődött. A fiatalok először 2001-ben találkoztak a skóciai St. Andrews-egyetemen, ahol mindketten művészettörténetet hallgattak. Vilmos egy kenyai nyaralás alkalmával kérte meg Kate kezét.

Az eljegyzést hivatalosan 2010. november 16-án a Clarendon House-ban jelentették be. Vilmos herceg édesanyja, Diana walesi hercegné kék zafírral és gyémántokkal díszített gyűrűjét adta Kate-nek.

Mivel Vilmos herceg nem uralkodó, és nem is a trón közvetlen örököse, ezért az esküvő nem volt hivatalos „állami rendezvény”. A pár saját maga dönthetett számos kérdésben, többek között az esküvőre meghívott 1900 személy összeválogatásában. Ennek ellenére az esküvő napja, április 29-e ünnepnap volt az Egyesült Királyságban.

II. Erzsébet királynő az eljegyzés reggelén megadta hivatalos hozzájárulását a házassághoz. Az esküvő 2011. április 29-én, helyi idő szerint 11 órakor kezdődött a westminsteri apátsági templomban. Vilmos herceg az Ír Őrezred tiszteletbeli ezredesének vörös egyenruháját viselte.

Kate Middleton esküvői ruháját a brit divattervező, Sarah Burton készítette, míg a fején lévő, gyémántokkal ékesített tiarát II. Erzsébet királynőtől kapta kölcsön.

A pár esküvőjét hatalmas tömeg kísérte végig. London utcáira több mint 1 millió ember vonult ki, hogy legalább csak egy pillanatra is, de hadd láthassa a királyi párt. Számos nézelődő már napokkal előbb a helyszínre érkezett, hogy a lehető legközelebb kerüljenek a Buckingham-palotához.

Az esküvő után Katalin és Vilmos nyitott lovas kocsival a Buckingham-palotához ment, és annak erkélyéről integettek az éljenző tömegnek. A pár megcsókolta egymást, majd a Brit Királyi Légierő gépei repültek el a palota felett.

Bár Vilmos és Kate szerette volna, ha esküvőjük modernebb, mindketten tudták, hogy a hagyományok mire kötelezik őket. Anglia leendő királyának és királynéjának kézfogója pompájában és jelentőségében semmivel sem maradhatott el Károly és Diana hercegnő 1981-es esküvőjétől.

A közel 13 milliárd forintból rendezett kézfogó hivatalos vendéglistáján 3000 meghívott szerepelt. Kate menyasszonyi ruhája 8 és fél millió forintért készült.

A legtöbb pénzt a biztonsági intézkedések emésztették fel. 15 000 rendőr, palotaőr, titkosszolga és a tetőkről, mesterlövészek vigyázták a pár, a királyi család, a vendégek és persze a tömeg biztonságát, ennek a költsége közel tízmilliárd forint volt.

Az esküvői fogadást II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg adták. A tízfogásos ünnepi lakoma 98,7 millió forintba került.

A legújabb izgalom

Fotó: PuzzlePix

Az angol királyi család legközelebbi esküvőjét már izgatottan várja a fél világ. Bár korábban senki sem gondolta volna, hogy egy elvált, amerikai sorozatszínésznő lesz Harry herceg menyasszonya, mégis így történt.

Az év eseménye lesz Harry herceg és Meghan Markle esküvője, persze csak az után, hogy Katalin hercegné megszüli harmadik gyermekét. Harry herceg és Meghan Markle eljegyzését tavaly november végén jelentették be, nem sokkal később pedig az is kiderült, hogy az esküvőt Vilmos és Katalin harmadik gyermekének születése után tartják meg, május 19-én.

Harry herceg és Meghan Markle a windsori kastély templomában, a Szent György-kápolnában mondja ki az igent. A párt a canterbury érsek adja majd össze.

A hivatalos bejelentés szerint összesen 2640-en kaptak meghívót a ceremóniára. A meghívottak nagy része a windsori kastély hatalmas ősparkjában üdvözölhetik a párt, majd a ceremónia után elsőként köszönthetik őket, amint hintón elhagyják a kastélyt.

Harry és Meghan a kápolnában tartott szertartásra már csak hatszáz embert invitált meg, akik az azt követő esküvői díszebédre is hivatalosak. Harry édesapja, Károly herceg is tart egy fogadást a menyegző estéjén kétszáz vendég számára a Frogmore House szomszédságában.

A legfrissebb hírek szerint (lapzártáig) a pár kedvéért erre az estére újra összeáll a Spice Girls.  

Címkék: esküvő, monaco, grace kelly, vilmos herceg és kate middleton, harry herceg és meghan markle, wessex grófja, sophie rhys-jones, károly herceg, diana

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!