A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ridikül válogatás 2017/20.

Jelenet az 1956-ban bemutatott Sidney Lumet által rendezett 12 dühös ember című filmből, Henry Fonda főszereplésével

ELŐÍTÉLET ÉS ÍTÉLET

Reginald Rose története, a Tizenkét dühös ember rádiójátékként kezdte, aztán Sidney Lumet készített belőle filmet – a forgatókönyv persze Rose-é volt, aki a sikerfilm után írt darabot a sztoriból. A színházi klasszikust most Méhes László viszi színpadra Hamvai Kornél fordításában a Pécsi Nemzeti Színházban.

"Rendkívül izgalmas a mű felvetése, hogy egy látszólag egyszerű bűnügyben az esküdtszék tagjai döntésükben milyen módon és mértékben befolyásolhatóak, mekkora szerepe van az egyéni életüknek, a körülményeiknek, a személyiségüknek. Mindannyian hajlamosak vagyunk könnyen, előítéletekkel terhelten, meggondolatlanul ítélkezni mások felett.

Kérdés, hogy szabad-e..." – írta Baranya megye főügyésze, dr. Varga-Koritár György. Ebben a darabban nincsenek látványos színpadképek, csak tizenkét ember egy zárt térben és egy pattanásig feszült helyzet. Lassan kiderül, hogy kit milyen személyes motiváció befolyásol a döntésében, amivel beleszól egy tizenharmadik ember, az apagyilkossággal vádolt fiú sorsába.

A tizenketteknek egyhangú ítéletet kell hozniuk, de ha csak egyvalakinek is kétségei vannak, borul minden. A pártatlanság elvész abban a pillanatban, mikor az esküdtek a saját életükből ’"télkeznek", amikor valaki a saját fiával való konfliktusa alapján mérlegel, vagy csupán a vonatmenetrend érdekli.

Itt nincs cselekmény, csak az idegek játéka, amelyen egy ember élete múlik. S egyszer csak kiderül, hogy többről van itt szó, mint egy gyilkossági ügyről. Mert a Tizenkét dühös ember rólunk szól, a félelmeinkről, a gyengeségeinkről és az előítéleteinkről.

Reginald Rose: Tizenkét dühös ember

Pécsi Nemzeti Színház - Bemutató: 2017. május 26., 19.00

 

A KÖLTŐ ORSZÁGJÁRÁSA

A Petőfi Irodalmi Múzeum buszos vándorkiállításainak története 2008-ban kezdődött a Nyugat-busszal, a Nyugat indulásának századik évfordulójára. Most hamarosan "új járatot" indít a múzeum, Önarckép álarcokban – Emlékkiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára című tárlatához kapcsolódóan. 

A magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusáról a köztudatban élő képet a költő kevésbé ismert arcával egészíti ki, kortárs klasszikusként megjelenítve Arany Jánost minden generáció számára. Az Arany-busz júniustól járja majd az országot, és bevet minden olyan korszerű interaktív ötletet, amivel közelebb hozhatja a költőt és a műveit a fiatalokhoz is.

"A Toldi-történet fordulatait például egy kiterjesztett valóságot érzékeltető installáció segítségével ismerhetjük meg, Arany János metaforáihoz pedig hangulatjelekkel kerülhetünk közelebb, vagy örökbe fogadhatunk egy-egy izgalmas, már kihalófélben lévő szót" – ígéri a múzeum csapata.

Hogy az élményt valóban haza is vigyük, arról utazó tárlatvezetők gondoskodnak: "A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket is beépítünk, amelyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek." Jól jön ez majd a gyerekeknek is szeptemberben. Az eddigi hagyományokat követve az Arany-busz is utazik majd a nyári irodalmi-művészeti fesztiválokra, és szeretnének a határon túlra is eljutni.

A mozgókiállításnak nincs másra szüksége, csak egy parkolóhelyre és némi áramra, hogy életre keljen, és ami fontos, a kiállítás ingyenes. Iskolák, figyelem, már lehet jelentkezni az új járatra!

Arany 200 busz

Információk: https://pim.hu/hu/arany-200-busz# 

Címkék: színház, petőfi irodalmi múzeum, arany jános, sidney lumet, reginald rose, pécsi nemzeti színház, emlékkiállítás, arany-busz, toldi, tizenkét dühös ember

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!