A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Receptek Macsinka Jánostól

VARGÁNYAGOMBÁS VADMALACLEVES VÖRÖS ÁFONYÁVAL

Fotó: Fejér Gábor

Hozzávalók: 80 dkg vadmalaccomb, 15 dkg füstölt húsos szalonna, 20 dkg mangalicazsír, 20 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, ½ dl paradicsomsűrítmény, 30 dkg vargányagomba, 10 dkg angolzeller, 10 dkg sárgarépa, 2 doboz (kb. 4 dl) tejföl, 1tk. dijoni mustár, 5 dkg vörösáfonya, alaplé, zsálya, rozmaring, babérlevél, lestyán, tárkony, kakukkfű, frissen őrölt bors, 1 db citrom

Elkészítés: Mangalicazsírban kipirítjuk az apró kockára vágott szalonnát, majd a pörcöt félretesszük. A zsírban megpirítjuk a vöröshagymát a paradicsompürével, majd hozzáadjuk. Az összekockázott lepirított vadcombot sózzuk.

A fűszerekből redukciót* készítünk az alaplével, és ezzel engedjük fel folyamatosan, majd amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott vargányát, angolzellert, sárgarépát. Rövid lében készre főzzük úgy, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.

Ha a hús megpuhult, dijoni mustáros tejföllel habarjuk. Tálaláskor tejfölhabbal díszítjük, megszórjuk szalonnapörccel, vörös áfonyával és csírákkal.

* A használni kívánt fűszereket kis lábasba tesszük, felöntjük némi vízzel, visszaforraljuk, majd leszűrjük, és ezt a főzetet használjuk ízesítésére.

TÚRÓS PALACSINTA VANÍLIÁS TEJFÖLLEL BESÜTVE

Fotó: Fejér Gábor

Hozzávalók: Tészta: 25 dkg finomliszt, 3 db tojás, 1 dl tej, 2 dl ásványvíz, csipet só, csipet sütőpor, derített vaj; Túrótöltelék: 25 dkg túró (burgonya nyomón áttörve), ½ dl tejföl, 2 db tojássárgája, 1 db vaníliarúd kikaparva, porcukor, citromhéj, narancshéj; Sütés: 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, porcukor, vaníliás cukor, Házi baracklekvár, idénygyümölcsök díszítéshez

Elkészítés: Palacsintát sütünk derített vajjal. Összekeverjük a túrótölteléket, feltekerjük a palacsintákat, majd kivajazott hőálló edénybe rakjuk, leöntjük az édes tejföllel, 200 °C-fokos sütőben 7 percig sütjük. Díszítjük házi lekvárral, gyümölcsökkel.

Palacsintához bort?

Mindenképpen. A világ huszadik legjobb borának választotta idén az egyik nemzetközi szakfolyóirat zsűrije a bodrogkeresztúri Dereszla-pincészet, 2009-es évjáratú, 5 puttonyos aszúját.

A Wine Enthusiast listáján elért kitűnő eredménye után a bort hozzákóstoltuk Macsinka János palacsintájához. Megoszlanak szakértők véleményei arról, hogy az aszú egy desszertbor, amit főleg édességhez fogyaszthatunk, vagy egy olyan bor, amit ugyan desszerthez illik fogyasztani, de az a desszert legyen kicsit pikáns, esetleg édes-sós.

Szerintünk ez ízlés kérdése, és ízlésről ne vitatkozzunk, hagyjuk meg mindenkinek a magáét. Az egri séf palacsintája mellé szerintünk kitűnő választás a bodrogkeresztúri bor. Mindenesetre kóstolják meg, és alkossanak önálló véleményt! Jó étvágyat!

Címkék: vargányqagomba, vadmalac leves, vörös áfonya, túrós palacsinta, vaníliás öntet, baracklekvár, idénygyümölcs, dereszla pincészet, 2009-es évjáratú, 5 puttonyos aszú

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!