A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Próbálj meg lazítani! Segítünk

Már megint itt az ősz. A nyaralás már csak emlék. Elkezdődik az iskola, jönnek a hosszú, esős napok, a tülekedés a villamoson, vagy araszolgatás a végeérhetetlen dugókban. Az örökös időhiány, a sötétben kelés, folytonos rohanás. Stressz hajnaltól éjszakáig.

Fotó: Shutterstock.com

Pedig a legtöbb mai ember ezek nélkül is a kóros öningerlés csapdájában vergődik. Már csecsemőkorában sem hagyták nyugodtan szemlélődni. Rázták a csörgőt az orra előtt, cumit nyomtak a szájába, ha nyikkant, rázták a babakocsiban, hintáztatták, mindenféle berregő, nyávogó, sípoló játékot vásároltak neki. 

Amióta felnőtt, issza a kávét, szívja a cigarettát, éjfélig akciófilmeket néz. Nyomkodja a telefonját, berreg a karján az okos karkötő. Ha otthon van, szinte folyamatosan szól a televízió, kocsijában a rádió.

Csipog a telefonja, ha e-mailt, sms-t messengerüzenetet kap. Ömlik rá a sok borzalmas információ. Vagyis ezerféle módon izgatja magát. Az ingereknek ez az örökös hajszolása egy állandóan felpörgetett, stresszes állapotot hoz létre, még akkor is, ha a munkahelyünkkel, párkapcsolatunkkal, gyerekeinkkel nincs is semmi baj.

Mindenki másképpen reagál

Mi történik ingerléskor, stressz esetén a szervezetünkben? A stresszre adott válasz lényegében hormonok egymás után következő, összehangolt aktiválódásából áll. Stressz hatására sokféle hormon szabadul fel a szervezetben, és vele együtt sok minden történik.

Például csökken az ember fájdalomérzése. Van olyan ember, akinek bizonyos mennyiségű stresszre egyenesen szüksége van ahhoz, hogy jól teljesítsen. Mások teljesítményét viszont lerontja.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 9. számának 42. oldalán!)

Címkék: stressz, meditáció, jóga, autogéntréning, stresszhormonok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!