A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Prága kezdőknek és haladóknak

Ha karácsonykor utazunk Prágába, tudnunk kell, hogy a végeláthatatlan Vencel téren nemhogy a vásárlók, a karácsonyi árusok sem csehek. Minden ugyanolyan, mint bárhol a világon: amerikai turista vesz kínai Mikulást meg zenélő, LED-világítású rénszarvast szánnal. Ne oda menjünk!

Fotó: Shutterstock.com

Hiszen  pár száz méterrel arrébb, a Tyn templom előtt már egészen más világot talál az utazó. Az álomszerűn szép vásár olyan, mintha egy filmforgatás díszletei közé cseppennénk, itt minden valóban középkori.

Nyoma sincs a gagyinak, a portéka kifinomult, és annyiba is kerül. Innen csak két perc séta a helyiek karácsonyi piaca, ahol a medencékben úszkáló pontyok kipocskolnak a Havelské tržiště kövére, és a lefagyott jégen az emberek lépten-nyomon hasra esnek. Mindenki nevet, és a nagy ijedtségre iszik egy nagy pohár forralt bort. Megérkeztünk.

Első nap
Prágába el lehet utazni úgy is, hogy semmit sem tudunk a városról, azonkívül hogy már többen mondták róla: látni kell. Nem baj, a tömeg magával sodorja majd az avatatlan látogatót minden jelentős helyre. Rá lehet csodálkozni a sok ismerős látványra, és lökdösődni tovább.

Nem fog kimaradni a sör és kolbászárusokkal teli Vencel tér, a Lőportorony (Jindřišská věž), az Óvárosi téren (Staroměstské náměstí) a halállal riogató hatalmas óra (Orloj), a mindig nyüzsgő életű Károly híd (Karlův most), a fenséges vár, Hradzsin (Hradčany), ott is az Aranyművesek utcácskája (Zlatá ulička). Készül majd selfi az aranytetejű prágai Nemzeti Színház előtt (Národní divadlo), és kis szerencsével a Repre (Obecní dům) sem marad ki. 

A turistákat követve ugyanígy eljuthat az utazó a mesésen elegáns és drága Pařížskára, amelynek egyik mellékutcája, a Široká hirtelen a középkori zsidó legenda, a Gólem világába vezet a Pinkász és a Maisel zsinagógákkal, és a mindenkit elnémító ősi temetővel (Starý židovský hřbitov), amire az utcáról is rákukucskálhat.

Második nap
Az, aki már két napja Prágában van, aligha kergetheti el a gondolatot, hogy ennyi gótikus csodát, reneszánsz palotát, barokk városnegyedet együtt még sehol nem látott, miközben a város nagyon is fiatalos, nyitott és könnyed.

És olyan mintaadó modern csodákra is képes, mint a Táncoló ház (Tančící dům), amit az egész világon másolnak. „Lehet, hogy Prága Európa legszebb fővárosa? A világ legszebb…?”

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 31. számának 68. oldalán!)

Címkék: utazás, prága, tömeg, sör, turista, károly-híd, knédli, vencel tér, lőpor-torony, óvárosi tér, aranyművesek utcája, gótikus csoda, hrabal

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!