A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Örökölhető betegségeink. Végzet, vagy csak figyelmeztetés?

Minden komoly szakember, genetikus, immunológus egyetért abban, hogy az öröklődő betegség nem sorscsapás, hanem egy probléma, amelynek ismeretében képesek lehetünk harcolni és győzni. A legtöbb vizsgálat azt mutatja, hogy bizonyos gének hibája ugyan növelheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát, de sokkal kevésbé, mint az egészségtelen életmód.

Fotó: Shutterstock.com

Vannak családok, ahol a szívinfarktus akár több generáción át előfordul, legtöbbször azonban nem genetikai okok idézik elő a betegséget, hanem a család életmódja és étkezési szokásai hagyományozódnak apáról fiúra.

ÖRÖKLŐDŐ MÉMEK
Azt a folyamatot, ahogyan mintákat veszünk szüleinktől memetikának nevezik. A mémek is öröklődnek, miként az étkezési szokások. Minden ember úgy ül le az asztalhoz enni, ahogy annak idején a szüleitől látta, és hajlamos azokat az ételeket kedvelni, amit szülei adtak neki gyerekkorában.
A rosszindulatú daganatoknak is csak tíz százaléka örökletes. A többi daganatos megbetegedés komplex eredetű.

A köznyelv ezt úgy nevezi, hogy örököljük a hajlamot.

Ha valakiben megvan a hajlam, az nem jelenti biztosan azt, hogy a hajlam tárgya meg is nyilvánul. A megnyilvánuláshoz valamilyen környezeti hatás kell. 

Lehet ez a dohányzás, a kóros elhízás, stressz vagy egy fertőzés. A fertőzés esetében a legnyilvánvalóbb, hogy nem öröklődik, hanem kívülről ér minket, ennek ellenére lehetséges, hogy beindít egy genetikai hajlamot.

Szabad gyökök és antioxidánsok

A genetika tudományának fejlődésével egyre több ismert betegség genetikai hátterét tudják meghatározni. Például a mélyvénás trombózis kialakulásának leggyakoribb génmutációit már meg lehet állapítani, és azt is, hogy az erre a betegségre való hajlam kockázata mekkora.

Megállapíthatóak a férfimeddőség genetikai okai és a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai közül is néhány konkrét mutáció. Kimutatható két, az emlő- és petefészek-daganatokért felelős gén leggyakoribb elváltozása is. Ezek jelenléte sem jelent azonban eleve elrendelést.

Hiszen tudjuk, hogy sok milliárd testi sejtünk között naponta átlagosan nyolcvan ráksejt alakul ki. Valamilyen külső hatásra, kémiai szertől, napsugárzástól, rákkeltő vegyülettől, például kátránytól. Ha tökéletesen erősek és egészségesek vagyunk, és rendelkezünk olyan enzimekkel, amelyek ellátják szervezetünk védelmét, akkor ezeket a rákos burjánzásokat legyőzzük.

Négy komoly fegyvere van a szervezetünknek a rákos sejtek elpusztításához. A külső hatások leggyakrabban a bennünk lévő vízmolekulákat támadják meg. Ezek a vízmolekulák a külső hatástól szétrobbannak, és szétviszik a szervezetben a káros információt. Ezek a szétrobbant molekulák az úgynevezett szabad gyökök.

Ellenük a szervezetünk akkor tud védekezni, ha étkezésünk megfelelő mennyiségben tartalmazza az úgynevezett antioxidánsokat, a  C-, az A- és az E-vitamint, valamint a folsavat és a szelént. Ezek az antioxidánsok hatástalanítják a szabad gyököket.

Szupergénjeink

Ha nem sikerül hatástalanítani a szabad gyököket, akkor is vannak bennünk reparációs enzimek, melyek képesek kijavítani a DNS elromlott szakaszát. Valamint rendelkezünk egy P 53 jelű szuper génnel is. Ennek a javító génnek az a feladata, hogy szétzúzza a rákos sejtet. Ezt a folyamatot nevezzük programozott sejthalálnak.

Vagyis szervezetünkben öt védelmi rendszer is gondoskodik arról, hogy a bennünk keletkező rosszat elpusztítsa. Életmódunkkal segíthetjük és tönkre is tehetjük a működésüket. A mértéktelen ivás, a cigi, a stressz, a depresszió tönkreteszi, a sport, a helyes táplálkozás, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, megfelelő mennyiségű pihenés és a jó hangulat pedig segíti a működést.

A leggyakoribb öröklődő betegségek

Magas koleszterinszint: Bár a legtöbben az étkezési szokásokra vezetik vissza a magas koleszterinszint kialakulását, a koleszterinszintet elsősorban a génjeink határozzák meg. A szakemberek szerint minden ötszázadik ember génjei között megtalálható egy mutáció, amely örökletesen magas koleszterinszinthez vezet.  

Emlőrák: Az emlőrák leginkább a nőket veszélyezteti, a férfiak körében is előfordul ez a daganattípus. A kialakulásáért felelős, BRCA1 or BRCA2 mutációkat pedig mindkét szülőtől örökölhetjük.

A férfiakban ezek a mutációk ritkábban fejlődnek rosszindulatú daganattá (növelik ugyanakkor a hasnyálmirigyrák és a prosztatarák kialakulásának esélyét), viszont a lányukban továbböröklődve ezek az elváltozások már nagyobb eséllyel bajt okozhatnak.

Felnőttkori diabétesz: A magas koleszterinszinthez hasonlóan a cukorbetegség hátterében is genetikai és környezeti okok bonyolult keveréke áll. Az esetek körülbelül 5 százalékában azonban úgy jelentkeznek a 2-es típusú cukorbetegség tipikus tünetei, hogy a tipikus kockázati tényezők (mozgásszegény életmód, elhízás) nem azonosíthatóak.

Allergiák: Három olyan légúti betegség van, amely öröklődhet: az allergiás rhinitis (szénanátha), a krónikus rhinitis és a szinuszitisz (orrmelléküreg-gyulladás). A tanulmányok szerint az allergiás szénanátha öröklődési esélye 30% a következő generációnál. Ha mindkét szülő szenved a betegségben, az esély 65%-ra nő.

Különböző szembetegségek: Számos szemproblémát is befolyásolnak a gének. Ezek között van a rövidlátás, szemtengelyferdülés, zöld hályog, és a távollátás Ezért fontos, hogy ha a szülők ezek valamelyikében szenvednek, elvigyék gyermeküket egy szemészeti kontrollvizsgálatra, hogy mielőbb fény derüljön az esetleges rendellenességekre.

Címkék: allergia, mellrák, antioxidáns, öröklődés, szembetegség, diabétesz, magas vérnyomás, öröklött betegségek, magas koleszterinszint, szabadgyökök, memetika, egészségtelen életmód, reparációs enzim

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!