A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Öröklött sebeink

Persze hogy szeretnénk a gyermekeinket minden bajtól óvva, a legteljesebb szeretetben felnevelni, de közben nem is sejtjük, hogy saját - vagy leszármazottaink - múltbéli sérelmei, fájdalmai, átélt traumái mekkora hatással lehetnek érzelmi fejlődésére.

Fotó: Shutterstock.com

Saját feldolgozatlan traumáink - hiába tartjuk titokban - a jelen pillanatig kihatnak érzelmeinkre, viselkedésünkre, reakcióinkra, és ezek hasonló érzelmi megrázkódtatást okozhatnak a gyermekben anélkül, hogy tudna róluk, mint amit mi éltünk át, amikor a trauma megtörtént.

Békés Vera pszichológus - A trauma öröksége című publikációjában úgy írta: "amikor valakit trauma ér, a félelem lecsillapodása után legtöbbször bűntudatot vagy szégyent érez".

Önmagát vádolja a történtekért, vagy úgy gondolja, mások talán elítélnék, hogy rossz döntéseket hozott, hogy másként kellett volna cselekednie, vagy hogy ő idézte elő viselkedésével a másik agresszióját.

Emiatt aztán elszigetelődik, nem beszél senkivel a történtekről, így hosszú távon is rögzülnek benne a negatív érzések és gondolatok, nem tudja helyére tenni a történteket, nem tud továbblépni rajtuk.

A pszichológus hangsúlyozza: a feldolgozatlan érzések attól még, hogy nem beszélünk róluk, és nem gondolunk rájuk, nem tűnnek el, hanem továbbra is kihatnak életünkre.

Szülőként az érzéseink, önértékelésünk, félelmeink megmutatkoznak abban, ahogyan a gyerekünkhöz viszonyulunk, ahogy reagálunk arra, ha valami rosszat csinál. A gyerekek szivacsként képesek magukba szívni szüleik érzelmeit és kimondott vagy kimondatlan üzeneteit.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 3. számának 32. oldalán!)

Címkék: lelki traumák öröklődnek, sejtszinten öröklődő traumák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!