Nyárvégi sláger: a fejtett bab
A hüvelyesek gazdag ízvilágú, tartalmas ételek kedvelt alapanyagai. Ráadásul az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei, mivel fontos tápanyagokkal látják el a szervezetünket. A fejtett bab rendkívül sokoldalú eledel, a levesektől a főételeken át a salátákig sok ételnek lehet alapanyaga.
A hüvelyesek, köztük pedig a bab remek fehérjeforrás. Aki azonban a húst szeretné pótolni velük, annak érdemes tudnia, hogy a hüvelyesek az állati eredetű fehérjékkel ellentétben nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat, így más növényi táplálékokkal, elsősorban gabonafélékkel kell kombinálni őket, hogy valóban teljes értékű fehérjét vehessünk magunkhoz.
A bab a fehérje mellett a rostok remek forrása is, ezzel segíti a bélrendszer működését. Egyes vegyületei, az úgynevezett proteáz-inhibitorok védelmet nyújthatnak a belekbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben. Képes egyenletesen tartani a vércukorszintet, és csökkenteni a vérben a „rossz” koleszterin szintjét.
Sok benne a niacin, a tiamin (B1-vitamin), a folsav, a B2-vitamin, a vas, a foszfor, a kálium és a magnézium. Van benne béta-karotin, B6-vitamin, C- és E-vitamin, króm, cink és kalcium, valamint telítetlen zsírsavak is.
Ám bizonyos betegségek esetén vigyázni kell a babbal: a renyhe bélműködésben szenvedőknek óvatosan kell vele bánniuk, de purintartalma miatt a köszvényesek sem fogyaszthatnak babot. A vicin nevű vegyület egy öröklött enzimhiányos betegségben, a favizmusban szenvedőknél idézhet elő vérszegénységet.
Frissen körülbelül egy hétig tárolható a hűtőben, míg a szárított verzió körülbelül egy évig áll el nedvességtől és fénytől védve. Utóbbit érdemes főzés előtt egy éjszakára beáztatni.
Avokádós babsaláta
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 nagyobb doboz kukoricakonzerv, 2-3 paradicsom, kockákra vágva, ½ kg főtt, fejtett bab, 2 avokádó húsa felkockázva, néhány korianderlevél, vagy friss bazsalikomlevél, apróra vágva
Öntet: 2 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 1-2 teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál só, ½ teáskanál őrölt bors
A zöldségeket tegye bele egy nagyobb salátástálba, és forgassa össze. Egy kisebb tálban keverje össze az öntet hozzávalóit, majd forgassa össze a zöldségekkel. Fél óra hűtés után magában, tortillachipsszel vagy pitával tálalja.
Szalonnás bableves
Hozzávalók 4 személyre: ½ kg fejtett bab, 1 l csirkealaplé, ½ kg bacon, kockákra vágva, 2 nagyobb répa, kockákra vágva, 2 zellerszár, apróra vágva, 1 hagyma, kockákra vágva, só és frissen őrölt fekete bors,2 evőkanál paradicsompüré, 4 gerezd fokhagyma, összenyomva, 2 babérlevél, 2 paradicsom, kockákra vágva, apróra vágott friss petrezselyem
A babot a csirkealaplé és még egy liter víz keverékében főzze puhára. A bacon-kockákat pirítsa meg, majd papírtörlővel bélelt tálon csepegtesse le. A felét adja hozzá a leveshez, a másik felét pedig tegye félre a tálaláshoz. A répát, a zellert és a hagymát a bacon zsírjában (amelyből 2 evőkanállal előzőleg félretett) párolja 3-4 percig, majd adja hozzá a paradicsompürét és a fokhagymát: keverje el alaposan.
Szűrőkanállal szedje ki a zsírból a zöldségeket, és adja hozzá a leveshez. Tegye bele a babérlevelet is, és kóstolja meg, hogy van-e szükség további fűszerezésre. Főzze addig, amíg a bab megpuhul (ez általában 1–1 ½ óra). Tálalás előtt keverje bele a paradicsomot is. Pirított baconnel és apróra vágott petrezselyemmel tálalja.
Csirkés chili
Hozzávalók 6 személyre: 2 evőkanál olívaolaj, 1 nagyobb fej hagyma, kockákra vágva, 4 gerezd fokhagyma, összenyomva, 1 kg darált csirkehús, 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál szárított oregánó, 2 teáskanál chilipor, 3 evőkanál liszt, 1 kg főtt, fejtett bab, 1 csokor mángold megtisztítva és apróra vágva, egy nagyobb kukoricakonzerv, 1 l csirkealaplé, negyed teáskanál chilipehely, frissen őrölt fekete bors, fél csésze reszelt parmezán, negyed csésze petrezselyem, apróra vágva
Egy nagyobb lábasban forrósítsa fel az olajat, és 5 perc alatt párolja benne üvegesre a hagymát. Adja hozzá a fokhagymát, és párolja további 30 másodpercig. Tegye bele a darált csirkehúst, egy teáskanál sót, a köményt, az oregánót és a chiliport. Pirítsa folytonos keverés mellett 8 percig, amíg a csirkehús megpirul.
Keverje hozzá a lisztet, a babot, a mángoldot, a kukoricát és a csirkealaplevet. Forralja fel a keveréket, ne hagyja leragadni az edény aljára. Főzze 55-60 percig, amíg a leve a felére sűrűsödik. Adja hozzá a chilipelyhet, és főzze további 10 percig, majd ízlés szerint ízesítse sóval és borssal. Csészékben, parmezánnal és petrezselyemmel megszórva tálalja.
Még nincs hozzászólás