A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mit mivel? Plasztikai ABC

A plasztikai sebészet ma már tényleg valóságos csodákra képes. Alig van olyan része a testnek, melyen ne lehetne javítani.

Fotó: Shutterstock.com

Arcplasztika

Az idő múlásával a korosodó arcvonások megjelenése jellegzetes elváltozásokat okoz. Ezek javítására közel száz eljárás létezik. A legnépszerűbb: a fiatalító kontúrplasztika. A beavatkozások elvégezhetők altatásban vagy helyi érzéstelenítésben.

A műtét időtartama másfél és három óra között van. A klasszikus arcplasztikánál a metszés a halánték területén a hajas fejbőrben, az arcon, nagyon közel a fülhöz, és a fül mögött fut.

A szövetek megfelelő mértékű preparálása után kerül sor a bőr alatti szövetréteg megemeléses rögzítésére, a felesleges bőr kimetszésére. A műtét után egy hétig pántszerű kötés van a fejen. A varratok eltávolítása 10 nap múlva történik.

Bőr

Az idő múlásával az arc bőre elvékonyodik, elveszti rugalmasságát, petyhüdtté, ráncossá válik. A bőrön látható ráncok, elváltozások, hibák eltüntetésére is számtalan módszer létezik. Ezek közül a legnépszerűbbek:

Botoxinjekció: az injekció hatóanyaga a botulizmust okozó toxin. Biztonságosan és hatékonyan ernyeszti el a bőr alatti izmokat. Megszüntethetők általa a homlokon, a szemkörnyéken és a nyakon keletkezett ráncok.

A meglehetősen egyszerű eljárást a rendelőben végzi el az orvos. Hatása a körülményektől függően 3–8 hónap, a kezelést tehát bizonyos időközönként meg kell ismételni.

Arcfiatalítás: úgynevezett pásztázó (scanning CO2) lézerekkel a szemhéjak, az arc bőrének, a kéz vagy más elöregedett bőrterületnek a felületes rétegét elpárologtatják. A pontosan adagolható energianyalábbal rétegről rétegre hántják le a bőrfelszínt.

A bőr mély rétege viszont sértetlen marad, és 8-10 nap alatt ismét fiatal, új hámréteget képez az elpárologtatott réteg helyén. A beavatkozást követően 10-14 napos elővigyázatos otthoni kezelés szükséges, és több hétig is bőrpír észlehető a kezelt területen.

A teljes gyógyulás viszonylag hosszú idő, két hónap után várható.

Comb, csípő

Tíz, alakjával elégedetlen nő közül négy a combján vagy csípőjén lévő zsírpárnák eltávolítását szeretné elérni.

Zsírleszívás: a leggyakrabban alkalmazott plasztikai eljárás, melynek egyszerűsége csak látszólagos. Minden tekintetben megfelel egy közepes nagyságrendű műtétnek. Ideális esetben elvégezhető ambuláns beavatkozásként helyi érzéstelenítésben.

A műtétet igen kicsiny (1 cm-es) rejtett metszésből operálják. Eredménye tartós, mivel a szívással a zsírsejteket is eltávolítják az érintett területről. Zsírleszívásnál a műtéti megterhelés nem elhanyagolható.

A beavatkozás megterheli a szervezetet, gyengébb, aluszékonyabb lesz a megszokottnál. A beavatkozást követően az érintett területen duzzanat, helyi fájdalom, nyomásérzékenység, bőr alatti bevérzés jelentkezhet. A fájdalom általában néhány napig tart. 

Fenék

A popsi méretét, formáját zsírleszívással lehet korrigálni.

Dekoltázs

A dekoltázs finom és jól látható bőrének elváltozásai sok nő számára okoz bosszúságot. Kezelésükkor az arcbőr fiatalításának technikáit alkalmazzák.

Derék

A derékbőség általában alkati kérdés. Vannak hölgyek, akik fenékre, mások combra, sokan azonban derékra híznak. A kor előrehaladtával ez a probléma súlyosbodik. A derékbőség csökkentésére az orvosok általában a fogyókúrát ajánlják, de korrigálható zsírleszívással is.

Emlők

Fotó: Shutterstock.com

Nincs is talán olyan testrész, amellyel oly sok nő lenne elégedetlen. A hölgyek szerint mellük vagy túl kicsi, vagy túlságosan nagy.

Emlőkorrekciók: A beavatkozást többnyire altatásban végezik. A megereszkedett és kis méretű mellek esetében az emlőnagyobbítás és a mellfelvarrás egyszerre elvégezhető.

Mellnagyobbítás esetén egy-másfél órás, többnyire altatásban végzett műtét során ültetik be az implantátumot. A behelyezés történhet a mell mirigyállománya vagy a mellkasfali izomzat alá.

A jól sikerült műtét után nem lehet megállapítani a mell formája, tapintata alapján, hogy implantátum van benne. Műtét után egy hétig visel kötést a beteg, majd ajánlott speciális vagy sportmelltartó viselése. Varratszedés 10–14 nap múlva esedékes.

Fog

A tökéletesen egészséges és fehér fogsor nem csupán esztétikai szempontból fontos. A rossz fogak számtalan szervi problémát okozhatnak. A fogpótlás ma már nagyon sokféle anyaggal történik. Mindenki választhat pénztárcájának megfelelőt.

Addig nincs is baj, amíg a hidakat, koronákat fel lehet helyezni. A probléma akkor kezdődik, amikor már nincs elég tartófog ezekhez a technikákhoz. Ilyenkor válik szükségesé 

Fogbeültetés: A műtét helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás. Az orvos lefejti az ínyt a csontról, majd egy speciális fúró segítségével menetet fúr a csontba. Ebbe csavarozza be az implantátumot, ami az új fog gyökerének tekinthető. Az operációs sebet varratokkal zárják.

Miután az implantátum a helyére került, az ínyt összevarrják felette. A gyógyulást követően behelyezik a felépítő fejeket, melyek hasonlóak a lecsiszolt fogakhoz. A későbbiekben ezekre ragasztják fel a hidakat.

A műgyökér hermetikusan lezárva 4-6 hónap alatt csontosodik, és 3-6 hónapos gyógyulást követően épül össze a csonttal.

Haj

Hajbeültetés: a plasztikai műtét során egy néhány centiméter széles, ellipszis alakú bőrdarabot metszenek ki a fejbőr olyan területeiről, ahol a hajhagymák még épek, erősek. Ez a bőrfelület leginkább a tarkón található lazább fejbőr.

Ezt a bőrdarabot apró, 1000-1500 darabból álló szigetecskére vágják. A pótlást kívánó területeken rengeteg, hálószerűen elhelyezkedő apró metszéseket ejtve ezeket az 1-2 hajhagymát tartalmazó szigetecskét, ún. graftokat ültetik be.

A tarkón keletkezett seb szélét ezután összevarrják. A beavatkozás után a páciens mindössze néhány hétig tartó feszülést érez, a bőr ugyanis viszonylag gyorsan a kellő méretűre nyúlik. Az átültetett hajhagymák 95%-a életképes marad.

Kéz

A kéz bőrének állapota sok mindent elárul életkorunkról. A különböző orvosi lézerekkel azonban fantasztikus eredmények érhetők el.

Májfoltok eltüntetése lézerrel: egy kezelés időtartama 20-25 perc. Azokon a területeken, ahol sötétebb a bőr, a színkülönbséget a pigmentsejtek többlete adja. A lézeres kezelés során a lézersugár elnyelődik.

Az elnyelt energia elpusztítja a foltot okozó pigmentsejteket, ezáltal lesz világosabb a terület. Az eredmény elérésére több kezelésre is szükség lehet.

Nyak

A fölösleges bőr kimetszése: a műtét rendszerint altatásban történik, 2-3 órát vesz igénybe, és általában egy napot kell a kórházban tölteni.

Lényege, hogy a nyak bőrét alápreparálják, a bőr alatti szöveteket belső varratokkal megfeszítik, és az ily módon feleslegessé vált bőrt kimetszik. A varratok eltávolítása 7–10 napi után történik.

Orrkorrekció

A műtétek fájdalom nélkül elvégezhetők helyi érzéstelenítésben is, mégis a legtöbb páciens altatásban kéri. Ez esetben egy nap benn tartózkodás szükséges.

A műtét lényege: az orr, csontos és porcos vázának a kívánt formára történő alakítása, és ennek a helyzetnek a rögzítése. A műtét végén az orrnyílásokba tampont helyeznek, az orrot kívülről gipszsínnel rögzítik.

A műtétet az orron belülről, a nyálkahártya felől végzik. Ezért varratvonal, hegvonal egyáltalán nem marad vissza. A műtétet követően az orr és a szem körüli duzzanat kb. 10-12 nap után múlik el. Az orr a műtét után 6-8 hét múlva nyeri el végleges, megtervezett formáját.

Szemhéjplasztika

A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik. A felső szemhéj redőjében vezetett metszés segítségével távolítják el a felesleges bőrt és zsírszövetet.

Az alsó szemhéjnál a műtéti metszést közvetlenül az alsó pillasor alatt vezetik, innen távolítják el a táskásságot okozó zsírszövetet és bőrfelesleget. A varratok eltávolítása általában a 4-5. napon történik.

A műtétek végső eredménye 2-3 hónap múlva értékelhető, de a változás már 2-3 hét múlva jól észlelhető.

Száj

Ajakfeltöltés: ehhez injekcióval beadott különböző anyagokat használnak az orvosok. Rutinkivizsgálás és a várható esztétikai eredmény megbeszélése után helyi érzéstelenítésben, ritkán nyugtató adása mellett teljesen fájdalommentesen végezhető el.

A végleges eredmény 5-7 nap múlva látható. A feltöltés után 1-2 napig száraz jegelés, hűtés és a mimikai izmok pihentetése indokolt.

Címkék: plasztika, zsírleszívás, szemhéjplasztika, bőrfiatalítás, fogbeültetés, habeültetés, ajakfeltöltés, orrkorrekció

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!