A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Minimalizmus, műanyagkerülés, mértéktartás: a tudatos fogyasztó védjegyei

Nap mint nap kacsintanak ránk a kirakatokból és a boltok polcairól a divatosabbnál divatosabb termékek, melyeket igen komoly reklámkampányokkal tesznek vonzóbbá, holott remekül meglennénk akkor is, ha ezeket az árucikkeket nem vásárolnánk meg. Sőt, még a pénztárcánk is jól járna! A kacatokat és felesleges kütyüket áruló boltokban történő vásárlás már nem divat! Bármennyire is vonzó egy unikornis alakú, villogó léggömb, egy nyalóka formájú műanyag kulcstartó vagy egy (újabb) flitteres pénztárca, egy tudatos vásárló a gyártósorok mögé lát, és nem vásárol ilyen termékeket. Ez a fajta tudatosság rendkívül fontos, és nagymértékben járul hozzá, hogy megóvjuk bolygónkat a felesleges szennyezéstől.

Fotó: Shutterstock.com

Kapcsoljunk zero waste üzemmódba!

Egy fenntarthatóbb élet iránti törekvés a létezés egy olyan formája, amellyel nem ártani szeretnénk bolygónknak, hanem épp ellenkezőleg: segíteni a túlélését. Mindennap választás elé kerülünk, és csakis rajtunk múlik, hogy a környezetbarát opciókat választjuk-e. Sajnos nem minden esetben van lehetőségünk teljes mértékben környezetbarát megoldást választani, de ezekben az esetekben is törekedhetünk arra, hogy a kisebbik rosszat válasszuk.

A palackozott víz például az egyik legfeleslegesebb és legártalmasabb termék. A műanyagok nem bomlanak le, csupán fizikai aprózódással egyre kisebbé válnak. Így keletkeznek az ún. mikroműanyagok, amelyeket már számos (vízi) élőlény testében is kimutatták, és az ember szervezetére is rendkívül káros, nem csupán a környezetre. Mindig törekedjünk a folyadék-utánpótlásra, de ezt a magunknál tartott, újratölthető, minőségi kulacsok segítségével is megtehetjük. Műanyag bevásárlószatyor helyett pedig használjunk inkább vászontáskát.

Ha ajándékot kell venned valakinek, ne erőltesd egy sokadik porfogó csecsebecse vásárlását! Ajándékozz élményt! Hidd el, ismerőseid, barátaid is jobban fognak örülni egy mozijegynek, kondibérletnek vagy koncertélménynek.

Kövessük a jó példákat!

Egy kanadai grafikusnő, Tippi Thole kisfiával él egy háztartásban. Tippi úgy vélte, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel és a komposztálással minden tőle telhetőt megtesz a környezete megóvásáért. Egy inspiráló előadás után azonban megvizsgálta szemetesét, és azt tapasztalta, hogy a hulladék legnagyobb része csomagolóanyag. A nő azóta olyan mértékben lecsökkentette az előre csomagolt termékek vásárlását, hogy a háztartásában hetente megtermelt hulladék egyetlen befőttesüvegben (!) is elfér.

A jóképű környezetvédelmi aktivista, Robert Greenfield egy teljes hónapig magán hordozta az általa megtermelt szemetet. Rob szerint a vizualitásnak kiemelkedő szerepe van az oktatásban. És valóban! Az akciója során készült képek és videók bejárták a világot. A férfi arra szeretett volna rámutatni, hogy a boltok polcairól válogatás nélkül kosárba pakolt, agyoncsomagolt termékek, nejlonok és gyorséttermi plasztikok milyen mértékben rónak földanyánkra felesleges terhet.

Ha szeretnél további ötleteket, inspirációkat, példaértékű emberi történeteket és környezetvédelmi tippeket olvasni a fenntarthatóság széles témájában, látogass el Te is a KörkörösGazdaság.hu weboldalra! (x)

Címkék: környezetvédelem, kütyük, zero waste üzemmód, kacatok, palackozott víz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!