A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Minek nekünk óriáspanda?

Sokat gondolkoztam, hogy miért teremtett a Mindenható állatokat. Az nem indok, hogy azért, mert csak, meg hogy legyen mit ennünk, vagy hogy valakinek a szekeret is húzni kell. Az ember az állatok nélkül is elcibálná valahogy azt a szekeret, és ha nem lenne hús, enne, például csokis fánkot.

Fotó: Shutterstock.com

Azt hiszem, az állatok azért lettek teremtve, hogy őket elnézegetve szebbnek, okosabbnak, boldogabbnak és vidámabbnak érezzük magunkat. Ott van például a szúnyog. Hát nem boldogító végre lecsapni? Vagy tessék, a tengeri malac.

Ahogy az néz a buta arcával, ugye hogy mi mennyivel okosabbak vagyunk? Az elefánt már önmagában is egy vicc, a zsiráf pedig arra figyelmeztet, hogy aki túl magasra tör, simán kitörheti a nyakát.

DE MIRE JÓ A PANDA?
Először is, szinte sosem látni, mert nappal alszik, éjjel pedig… Hát javarészt éjjel is alszik. Ha mégis ébren lenne valahogy, akkor sem igen látnánk, részben mert egy viszonylag kis területen, a szubtrópusi hegyoldalakban

MÁR NINCS OLY NAGY VESZÉLYBEN
1939-ben az óriáspandát veszélyeztetetté nyilvánították. Kínában halálbüntetéssel sújtják, ha valaki levadászik egy pandát a prémjéért, ráadásul az elmúlt évek során 40 óriáspanda-rezervátumot is létesítettek, így a létszámuk már nem csökken, sőt. 2016-ban a "veszélyeztetett" besorolást "sebezhetőre" enyhítették. Európa több állatkertjében, például Bécsben, Madridban, Párizsban, Berlinben is találkozhatunk vele.
éldegél, másrészt, mert igen kevés van belőle, félhetünk is, hogy a végén még ki talál halni.

De tegyük föl, hogy mégis ráakadhatunk néhány pandára egyik-másik állatkertben, vagy mondjuk a jutyubon. Nézzük csak meg alaposan! A hátát egy sziklának vagy egy bambuszfának döntve, szétdobált lábakkal üldögél, és növeszti a hasát.

Mászkálhatna is két lábon, mint egy normális medve, de inkább majd máskor. Nagyon ritkán előfordul, hogy arrébb moccan, de annak is az lesz a vége, hogy felborul. Hogy miért? Hát azért, mert olyan nagy a feje, hogy még a fenekénél is nagyobb, és hoppá, bukfenc.

MMMM, BAMBUSZ!
Én teljesen megértem a pandát, hogy mindezt átgondolva inkább egész álló éjjel és nappal egy helyben üldögél, már csak azért is, mert túl sok oka amúgy sincs felkelni. Tudni kell, hogy a panda a bambuszon kívül mást is eszik, ahogy az előbb említett normális medvék, mégsem eszik mindent, amíg van bambusz.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 30. számának 60. oldalán!)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!