A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mi leszek, ha nagy leszek?

Vajon az állatokban is feléled az anyai, apai szeretet, amikor világra hozzák a kicsinyeiket? Vagy csak ösztönkésztetésről van szó, amikor életük árán is megvédelmezik az esetlent?

Az újszülött zsiráf kétméteres zuhanással kezdi el az életét, mivel az anyja menet közben pottyantja ki magából.
Fotó: Shutterstock.com

Láttam egy filmet az egyik természetcsatornán, és megkaptam a választ a fenti kérdésre. Igen, az állatokat is, ahogy az embereket, részben az ösztöneik vezérlik. De kell, hogy legyen ott még valami sokkal erősebb hatás is.

MIT TEHET EGY KISMAJOM, HA VAK?
Kínában, a Taihang-hegységben, ahol a szúrós, meredek sziklafalak alatt tátongó szakadék sötétlik, vakon született egy kismajom. Az anyja azonnal észrevette, hogy más, mint a többi kölyök, mégsem dobta el magától.

De amikor a többi majomgyerek önállósodni kezdett, a vak majmocska még mindig az anyja szőrén csüngött. Mivel nem tudott elegendő élelmet találni magának, az anyja erőn felül etette, szoptatta, míg csontra nem fogyott.

Csakhogy eljött a következő párzás ideje, és pár hónapra rá a majomanya világra hozta az új gyerekét. Immár őt kellett vigyáznia, etetnie, hisz ezt diktálták az ösztönei. A vak majmocska egyre elhagyatottabb és soványabb lett, mígnem egy nap csapdába esett egy sziklán. Rémülten toporgott a tenyérnyi peremen, és a mamája után sírdogált.

Csak egy hajszál választotta el, hogy a szakadékba zuhanjon. De ekkor a semmiből ott termett a mamája, és megmentette. Hazavitte, megetette őt is. Volt még egy utolsó snitt a mama arcáról, ahogy mélyet sóhajtva, gondterhelten a távolba bámul, és mintha azt mondaná: – Nem tudom, hogy bírom majd erővel, de nem adom fel…

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 29. számának 66. oldalán!)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!