A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Meghalok egy kis csokoládéért!

Az érzelmi evők nem azért esznek, mert éhesek. Sóvárogva keresik az édes falatokat, ízeket, az evés pedig rohamszerű falásba csap át. Horváth Norbert gasztro coach mesélt az érzelmi és a fizikai éhségről.

Fotó: Shutterstock.com

Hogyan határozható meg az érzelmi evés fogalma?

– Kétféle éhségérzetet különböztetünk meg: a fizikai éhséget és az érzelmi éhséget. Míg az első a fiziológiai szükségleteink kielégítését szorgalmazza, addig az érzelmi éhség a lelkünk bizonyos hiányterületeinek jeleit konvertálják át valamilyen ételre, avagy ételcsoportra, rámutatva arra a hiányterületre.

Érzelmi evésnek minden olyan nem fizikai éhségérzetből fakadó evést, táplálkozást nevezünk, amely egy bizonyos ételre vagy ételcsoportra irányul. Hogyan tudjuk megkülönböztetni a kétféle éhséget?

A fizikai a gyomor tájékán születik, az érzelmi éhségnél a gyomrunkban nem érezzük az ürességérzetet, sokkal inkább nyak fölött vannak bizonyos vágyak, vagy pontosabban sóvárgás valami étel iránt.

Tipikusan érzelmi evés, amikor nem vagyunk éhesek, de nagyon lecsúszna egy kis fagyi este a tévé előtt. 

A fizikai éhség általában nem válogat, így csak az a lényeg, hogy elmúljon. Ezzel szemben az érzelmi éhség egy irányba fókuszálódik. A fizikai éhség fokozatosan alakul ki, az érzelmi hirtelen érkezik, általában valamilyen negatív érzelem megélését követően.

Elhagyott a szerelmem, és csokiba fojtom a bánatomat. A fizikai éhség kielégítését általában elégedettségérzés követi, az érzelmi evést a legtöbb esetben bűntudat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 11. számának 48. oldalán!)

Címkék: édességek, érzelmi evés, gasztro coach, fizikai éhség, érzelmi éhség, táplálkozási zavarok, bilimia, szénhidrátok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!