A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Magyar tokaji borok lettek a japán nők kedvencei

A Sakura Wine Awards, Japán legnépszerűbb borversenyének egyik érdekessége, hogy nők szervezik, és a bort bíráló zsűri tagjai is hölgyek. A versenyre a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet négy borral is nevezett. Az eredmények önmagukért beszélnek: a Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010 mellett a Tokaji Furmint 2016 és a Tokaji Félszáraz 2016-os borok aranyérmet, a 2016-os száraz Kabar pedig dupla aranyérmet kapott. Japánban Tokaj nevét az édes borokhoz társítják, ezért is kiemelkedő ez a siker. Mészáros Beatrixszel, a Mészáros-csoport vezetőjével és Bai Edittel, a Dereszla-csoport főborászával beszélgettünk.

Mészáros Beatrix és Bai Edit
Fotó: Pitrolffy Zoltán

Vágjunk a közepébe! Van-e olyan, hogy női bor?

Bai Edit: Ez a „kedvenc” kérdésem. Női borász által készített bor létezik, de azért ezeket a borokat vakon kóstolják, azaz a bírálók nem tudják, melyik pincészet milyen évjáratú boráról van szó. Nehéz megmondani egy kóstoló után, hogy egy adott bort nő készítette-e vagy férfi.

Ha egy női borász keze munkáját nézzük meg, azt látom, hogy a paletta mindig szélesebb. A nők mindig valami különlegesebb tételt próbálnak megfogni, kicsit máshogy értelmezik az alapkategóriákat. Szerintem a női bor fogalma alatt ilyesmit érthetünk.

Mészáros Beatrix: A fogyasztásban talán nagyobb a különbség férfi és női borkedvelő közt. A nők többnyire a lágyabb, gyümölcsösebb, édesebb borokat kedvelik jobban, mint a férfiak, vagy éppen a fehérborokat. Én magam is inkább a száraz fehérborokat szeretem.

Az én személyes fogyasztói tapasztalataim ezek, de nagyon nehéz általánosítani, mert biztosan akad olyan olvasó, aki éppen az ellenkezőjét gondolja.

Minek köszönhető az, hogy a tokaji ilyen komoly hírnévnek örvend Japánban?

B. E.: Fogalmazzunk úgy inkább, hogy a hírnévtől még távol vagyunk, de az első sikerek nagyon biztatóak.

M. B.: Egyelőre nagyon kevés a magyar borexport Japánba, a tokaji borok ráadásul ennek csak egy kis szeletét adják.

Ez most a Dereszla sikere volt vagy Hegyaljáé?

B. E.: A Sakura borversenyen a Dereszla négy borából néggyel nyert, amiből három száraz bor volt. Ebben az esetben mondhatjuk, hogy ez a pincészet sikere. De mi ilyenkor mindig hangsúlyozzuk, hogy ezzel az egész borvidék is sikeresebb lesz.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 4. számának 46. oldalán!)

Címkék: tokaj-hegyalja, tokaji aszu, világhírű, kabár, dereszla pincészet, sakura wine awards, bai edit, mészáros beatrix

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!