A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Létezik-e az a bizonyos női megérzés?

"Női megérzés: a logika teljes hiánya" - olvastam nemrégiben az interneten szörfölve. Bár elmosolyodtam rajta, biztos voltam benne, hogy egy férfi tollából származik, aki nem hisz az ilyesfajta hatodik érzékekben. Mi, nők viszont tudjuk, hogy néha tényleg súg valamit az a bizonyos hang.

Fotó: Shutterstock.com

Kutatások bizonyítják, hogy a legtöbb nő pontosabban ítél elsőre, vagy leplezi le, ha valaki hazudik neki. Sőt, kapcsolódva egy addig ismeretlen társasághoz, gyorsabban térképezi fel azt is, ki kivel veszett össze, vagy kik tetszenek egymásnak. Mégis – hogyan?

 

EVOLÚCIÓS MULTITASKING

A válasz nem spirituális, sokkal inkább nonverbális. A nők evolúciósan arra vannak trenírozva, hogy jobban dekódolják a gesztusokat, a mimikát, hiszen a gyermeknevelés első egy-két évében csak erre hagyatkozhatnak. Szintén evolúciós okokra vezethető vissza, hogy egyszerre több dologra is tudnak figyelni. Gondoljunk csak bele: míg a férfiaknál az volt a lényeg, hogy fókuszáltak legyenek, és amikor jön a vad, minden más ingert kizárjanak, csak a vadászat aktusára koncentrálva, addig a nőknek egyszerre kellett otthon nevelni a gyerekeket, őrizni a tüzet, gyűjtögetni a bogyókat és a többi nővel is együttműködni. Így tehát a gyengébbik nem képviselői nemcsak jobban meglátják és értik a test jelzéseit, de képesek azokat jelen időben össze is vetni az elhangzott információkkal. Ha valami nem stimmel (azaz nem egybevágó a testbeszéd és a szavak üzenete), akkor bekapcsol a belső riasztó: ezzel az emberrel legyünk óvatosak, mert nem őszinte.

 

EZ VALÓBAN AZ AGYBAN DŐL EL

Mindezt az agykutatás legfrissebb eredményei is alátámasztják. Míg a férfiaknak jellemzően a bal agyféltekéjük differenciáltabb, azaz jobbak a logikai, matematikai típusú, racionális kérdésekben, addig a nőknél a jobb agyfélteke dominál, ami az érzelmekért felel. Ezért van az, hogy a nők jobban hallgatnak a megérzéseikre, míg a férfiak leragadnak az elhangzott, tényalapú információknál. A nők nagyagyi működéséhez kapcsolódik érzékszerveik finomabb működése is: az ezekhez tartozó kéreg fejlettebb, vastagabb, mint a férfiaknál. Vagyis a gyengébbik nem képviselői fogékonyabbak az apró részletek, finomabb jelzések érzékelésére. Ráadásul az MRI-vizsgálatok világosan mutatják, hogy míg a nők agyának 14–16 területe foglalkozik a többi ember viselkedésének elemzésével, addig a férfiagynak csak 6–8 területe. Az is fontos különbség, hogy a nőknél a két agyfélteke közötti kommunikációt biztosító úgynevezett kérgestest vastagabb, ennek köszönhetően az információáramlás sokkal élénkebb, így könnyűszerrel tudják egyszerre mindkét agyféltekéjüket használni. Ezzel magyarázható, hogy képesek egyszerre több dologra koncentrálni: például a testbeszédre és a nyelvi beszédre. 

Címkék: női agy, férfi agy, női megérzés, hatodik érzék, átlát a szitán

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!