A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

3D zebrával a balesetek ellen

Fotó: PuzzlePix

Frank Alexander graffitiművésznek hála elkészült Németország első háromdimenziós gyalogátkelőhelye. A türingiai Schmalkalden városban már birtokba is vehették a gyalogosok a térhatású zebrát, melynek eredményeképp várhatóan sokkal kevesebb lesz a kereszteződésben a baleset.

A városban elkészült, látványosságnak is beillő átkelő nem egyedi, Oroszországban, Kínában és tavaly Izlandon is avattak már fel hasonlót, utóbbi lebegő pallókhoz hasonlít, melyet látva minden autós azonnal lelassít.

Megfejtették a pisai ferde torony titkát

A rosszul lefektetett alapok és a laza talaj miatt a pisai torony nem sokkal építésének kezdete után elkezdett dőlni, mely ma már eléri az 5,5 fokot. A látványosság 1280 óta legalább négy pusztító földrengést is túlélt, azonban ahelyett, hogy romba dőlt volna, a mai napig is sziklaszilárdan áll. 

A Bristoli Egyetem kutatói most rájöttek, hogy pont a torony instabilitását okozó laza talaj miatt ilyen földrengésálló az épület, ami persze ironikus. A toronynak megváltoztak a vibrációs tulajdonsági, ezáltal nem rezonál együtt a talajmozgással, ez a fennmaradásának kulcsa.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 7. számának 14. oldalán!)

Címkék: zokni, julia roberts , légkondicionáló, mosógép, 3d zebra, j.k.rowling, szobanövény, uv szenzor

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!