A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ki kezelje a pénzt?

„Milyen pénzt?”, kérdeztek vissza a férfi ismerőseim, 50 körüli értelmiségiek, művészek, amikor a témáról faggattam őket. Mire feltehetnék a kérdést, hogy ki kezelje a pénzt, mondták, az többnyire már el is ment befizetetlen számlákra, törlesztésekre, albérleti díjra, a gyerekekre, mert a gyerekek az elsők.

Fotó: Shutterstock.com

Másoknál pedig elkéstem a kérdéssel, mert már nincsenek együtt, az utolsó években sajnos felőrlődött a házasságuk. „Figyi, ha már a témánál vagyunk, nem tudnál kölcsönadni valamennyit?”, kérdezte halkan egyikük.

Úgy fest, én meg az alanyaim nem azon a Magyarországon élünk, ahol a párok jelenleg szorongás vagy pánik nélkül diskurálhatnak pénzről. Pedig van egy ilyen Magyarország is, tudom, látom külső szemlélőként. Egy másik valóság – mert mintha nem egy valóság lenne itt, hanem valóságok. Magyarországok.

És olykor, ha íróként arrafelé hívnak, belelátok abba a Magyarországba is, ahol fizetésnapon – havi egy nap az élet – danolászva térnek haza este a kocsmákból a férfiak, hogy a maradékot a konyhaasztalra tegyek („Oszd be, szívem!”), ahol gyakori a „rendes ember, mert hazaadja a pénzt” mondat (meg az ellenkezője is), és amikor meghallom, hogy mennyi is az a hazaadható összeg, elszörnyedek.

„Most nem a pénzt kezelem, hanem az idegeimet kezeltetem” – jegyezte meg tréfásan valaki.

Az ismerőseim többsége mindamellett azon az elvi állásponton volt, hogy ha van éppen, kezelje a józanabb fél a pénzt.

Gyorsfelmérésem kudarca után úgy döntöttem, megkérdezem kanadai ismerőseimet is a témáról, hisz mégiscsak Kanada a világ legélhetőbb országa. Igen, a kérdés gyakran okoz konfliktusokat a kapcsolataikban, mondták. Néha ugyanolyan tabutémának számít, mint a szex.

Márpedig fontos tisztázni szerintük az efféle kérdéseket: tartsuk közös számlán a pénzünket, vagy legyen egy közös számlánk, és mindkettőnknek külön számlája is? (ők utóbbira szavaznak); mit értsünk „közös kiadáson” és mit ne?; az, aki kevesebbet dolgozik és kevesebbet keres, vállaljon nagyobb részt a háztartási munkákból?; kössünk házassági vagyonjogi szerződést? (Hát, nem árt, mondták, mert a szívbe, akár a dinnyébe, nem látni bele.)

Ebben a témában nem válik el élesen a férfiak és nők gondolkodásmódja, vélték, az egyén számít, nem a nemek. „Ahogy szeretni is sokféleképpen lehet, úgy a pénzt kezelni is. A fontos az, hogy ne feszélyezzen bennünket a választott mód, és hogy meg tudjuk beszélni a dolgot, ha szükségét érezzük.

Mert ez az egész végül is bizalom, nyitottság és a másikra való odafigyelés kérdése”, mondta egyikük, aki épp aznap evett egy montreali kávézóban egy financier-t, ami onnan kapta a nevét, hogy Párizsban a francia pénzemberek kedvenc süteménye volt egykor, és aranypénzre vagy aranyrúdra hasonlított.

De a montreali Hoche Caféban – és ezt értelmezze ki-ki kedve szerint – ma már szív alakú.

Címkék: párkapcsolat, pénz, családi kassza, férfiszemmel, párkapcsolati kérdések

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!