A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kézműves sajtok, a tudás és a receptek már megvannak hozzá

Sándor Tamás először Svájcban találkozott a hegyi sajtok ízével, akkor döntötte el, hogy ő maga is szeretne ilyet készíteni. Svájcban még szakácsként dolgozott, és ott tanulta ki a sajtmesterséget is. Pontosabban ez nem volt ennyire egyszerű, hiszen neki sem sikerült elsőre minden.

Sándor Tamás
Fotó: Fejér Gábor

- A jó alapanyag és a szakma ismerete mellett elengedhetetlen a kitartás és az alázat is a jó sajthoz - kezdi a beszélgetést Sándor Tamás, a kis bükki falubéli sajtműhelyben.

- Itthon is meg lehet tanulni a szakmát? Vannak jó képzőhelyek?

- Magyarországon volt tejipari képzés, még a régi rendszerben, illetve manapság is vannak olyan mesterek, akiknek hivatásuk és hitvallásuk a jó sajt. Ők indítottak tanfolyamokat, akár csak olyanoknak is, akik maguknak akarnak sajtot készíteni otthonra.

Ami fontos, hogy ez a hivatás az elméleti és gyakorlati tudás jó találkozása. Ha az ember mind a kettőt tudja, akkor jó terméket tud előállítani. Egyébként ma Magyarországon nincsen megfelelő, jól szervezett tejipari szakmai képzés, ami olyan alap- vagy középfokú tudást adna, amivel egy fiatal a szakmája kezdetén képes lenne elindulni ezen az úton.

- Akkor csak az marad, hogy eljön ide vagy egy hasonló családi vállalkozáshoz, és ott tanulja meg?

- Ki hova jár vagy járt, van, aki Svájcban vagy Ausztriában tanulja meg a sajtkészítés alapfogásait, de van, aki itthon megy el kis gazdaságba elsajátítani az alapokat.

-Te Svájcban tanultál. Ott van jó iskola?

- Ahol mi végeztünk tanfolyamot, az Ementál völgyében van egy német nyelvű intézet, de van Francia Svájcban is egy komplexum, ahol az alapoktól egészen a felső fokig lehet tanulni. De nem csak a sajtkészítést, hanem a tejtermelés minden fázisát, a teljes vertikumot átfogó oktatás van ezekben az intézményekben.

- Ott minden ismeretet meg tudtál szerezni ahhoz, hogy amikor hazajössz, te legyél a bükki sajtos?

- Jóval többet, mint bükki sajtosnak lenni. Úgy fogalmazzunk inkább, hogy sajtmester lesz, aki onnan kikerül, jó nemzetközi tudással, rálátással bíró sajtmester.

- Megvan a sajtmesterünk, kiképeztük Svájcban, ahol látott már hegyi sajtot is. Térjünk át a másik fontos tényezőre. Mitől jó egy alapanyag?

- Egészséges állatok jó minőségű teje, amelynek napról napra ugyanaz a minősége. Itt kezdődik a jó alapanyag. Elsősorban a tehenekről van szó, olyan tehenekről, amelyeket egész évben, reggel, este meg kell fejni, jó sajtot friss tejből lehet készíteni. Ez is fontos.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 1. számának 42. oldalán!)

Címkék: ausztria, kézműves sajt, svájc, sándor tamás, ínyenc, tejipar, sajtmester, rokfort, ementál, appenzell, kelet-svájc

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!