A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Jobban szeretjük a hasunkat, mint az aktív pihenést

Sokan választják a világjárás helyett a hazai tájakat. A belföldi utak során, mint kiderült, a szállodaépületnél és annak berendezésénél, a személyzet megjelenésénél, sőt, még a wellness-szolgáltatásoknál is fontosabb a hazai wellness-szállók vendégei számára a bőséges étel- és italkínálat.

Fotó: Thinkstock

Aki a világjárást itthon kezdi, gyakran választja a wellness-szállodák szolgáltatásait. A nyugati mintára Magyarországon is elterjedt pihenési forma mára népszerű rekreációs tevékenységgé vált. Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy az eredetileg az egészségtudatosságot, a testedzéssel együtt járó aktív pihenést és a helyes táplálkozást középpontba helyező szemlélet csak kismértékben honosodott meg.

A wellness-szállókban igénybe vett egészségmegőrző célú kezelések, szolgáltatások hatását ugyanis jelentősen ellensúlyozhatja az a tény, hogy a vendégek a pihenés alatt korántsem az egészséges táplálkozás irányelveit tartják szem előtt.

 A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának a wellness-szállodák vendégelégedettségét vizsgáló kutatása szerint a belföldi látogatók elsősorban a jóízű ételeket és a bőséges étkezést tartják fő szempontnak a wellness-szállodák esetében. Hasonló mértékben fontos számukra, hogy a szálloda csendes, pihenésre alkalmas legyen.

Kevésbé számít ugyanakkor, hogy milyen egyéb (masszázs-, sport-, medence-, szépészeti) szolgáltatásokat kínál egy hotel, hogy mennyire tiszta, rendezett a személyzet megjelenése, vagy hogy milyen esztétikus az épület.

A kifejezetten a vendéglátás minőségjellemzőit vizsgáló felmérésből ráadásul az is kiderül, hogy a vendégek a hagyományos, magyaros ízeket kedvelik, fontosnak tartják a bőséges adagokat. Azt is szeretik, ha a büféasztalos kínálás mellett maguk dönthetnek arról, miből és mennyit fogyasztanak. Az egészséges, könnyű (wellness) étkezésre irányuló igény csupán kismértékben jelenik meg az elvárások között, és zömében csak a fiatal hölgyvendégek körében.

A wellness-szállodai főétkezések jellemzően büférendszerben zajlanak. Ezt a hazai vendégek el is várják, a széles és szinte korlátlan kínálatot kihasználva pedig a megszokottnál jóval több ételt fogyasztanak.

A nemzetközi turisztikai kutatások eredményei azt mutatják, hogy az egzotikus nyaralóhelyeken bevezetett all inclusive ellátás elindulását követően mintegy öt–nyolc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az új piacokról érkező turisták természetesként kezeljék a korlátlan fogyasztási lehetőséget, és ne próbálják egészségüket veszélyeztető mértékben »leenni, leinni« az út árát” – emeli ki Karakasné dr. Morvay Klára, a BGE docense, a kutatás vezetője.

A szakember arra figyelmeztet, hogy bár a wellness-hétvégék stresszoldó, pihentető hatásuknál fogva hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez, azok számára, akik nem tudnak ellenállni a korlátlan ételfogyasztás lehetőségének, végső soron az ilyen pihenések mérlege inkább negatív lehet. 

 

Címkék: wellness, diéta, étkezés, karakasné dr. morvay klára, hazai pihenési szokások

Egy hozzászólás

  • Sajnos ez így igaz!

Szóljon hozzá Ön is!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!