Jobban szeretjük a hasunkat, mint az aktív pihenést
Sokan választják a világjárás helyett a hazai tájakat. A belföldi utak során, mint kiderült, a szállodaépületnél és annak berendezésénél, a személyzet megjelenésénél, sőt, még a wellness-szolgáltatásoknál is fontosabb a hazai wellness-szállók vendégei számára a bőséges étel- és italkínálat.
Aki a világjárást itthon kezdi, gyakran választja a wellness-szállodák szolgáltatásait. A nyugati mintára Magyarországon is elterjedt pihenési forma mára népszerű rekreációs tevékenységgé vált. Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy az eredetileg az egészségtudatosságot, a testedzéssel együtt járó aktív pihenést és a helyes táplálkozást középpontba helyező szemlélet csak kismértékben honosodott meg.
A wellness-szállókban igénybe vett egészségmegőrző célú kezelések, szolgáltatások hatását ugyanis jelentősen ellensúlyozhatja az a tény, hogy a vendégek a pihenés alatt korántsem az egészséges táplálkozás irányelveit tartják szem előtt.
A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának a wellness-szállodák vendégelégedettségét vizsgáló kutatása szerint a belföldi látogatók elsősorban a jóízű ételeket és a bőséges étkezést tartják fő szempontnak a wellness-szállodák esetében. Hasonló mértékben fontos számukra, hogy a szálloda csendes, pihenésre alkalmas legyen.
Kevésbé számít ugyanakkor, hogy milyen egyéb (masszázs-, sport-, medence-, szépészeti) szolgáltatásokat kínál egy hotel, hogy mennyire tiszta, rendezett a személyzet megjelenése, vagy hogy milyen esztétikus az épület.
A kifejezetten a vendéglátás minőségjellemzőit vizsgáló felmérésből ráadásul az is kiderül, hogy a vendégek a hagyományos, magyaros ízeket kedvelik, fontosnak tartják a bőséges adagokat. Azt is szeretik, ha a büféasztalos kínálás mellett maguk dönthetnek arról, miből és mennyit fogyasztanak. Az egészséges, könnyű (wellness) étkezésre irányuló igény csupán kismértékben jelenik meg az elvárások között, és zömében csak a fiatal hölgyvendégek körében.
„A wellness-szállodai főétkezések jellemzően büférendszerben zajlanak. Ezt a hazai vendégek el is várják, a széles és szinte korlátlan kínálatot kihasználva pedig a megszokottnál jóval több ételt fogyasztanak.
A nemzetközi turisztikai kutatások eredményei azt mutatják, hogy az egzotikus nyaralóhelyeken bevezetett all inclusive ellátás elindulását követően mintegy öt–nyolc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az új piacokról érkező turisták természetesként kezeljék a korlátlan fogyasztási lehetőséget, és ne próbálják egészségüket veszélyeztető mértékben »leenni, leinni« az út árát” – emeli ki Karakasné dr. Morvay Klára, a BGE docense, a kutatás vezetője.
A szakember arra figyelmeztet, hogy bár a wellness-hétvégék stresszoldó, pihentető hatásuknál fogva hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez, azok számára, akik nem tudnak ellenállni a korlátlan ételfogyasztás lehetőségének, végső soron az ilyen pihenések mérlege inkább negatív lehet.
2016. július 11. 09:50:15
Sajnos ez így igaz!