A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Híres mesterségem címere

Amerikából jöttem vagy mentem, vagy jöttem-mentem. Vagy ők jöttek. Akárhogy is, a hollywoodi produkciókra ma is rákerül egy-egy magyar ecsetvonás, és világsztárok játszanak magyar filmekben.

Kamarás Iván
Fotó: Pitrolffy Zoltán

Sok magyar színész kopogtat Hollywoodban, de legyenek  bármennyire is szépek és tehetségesek, és mesterei a szakmájuknak, nehéz befutni ott, ahol, ahogy mondani szokás, minden pincér színész. (A helyi vicc szerint a vendégnek fizetéskor nem azt kell kiáltani: pincér, hanem azt: színész!) Sok feltörekvő tehetség ugyanis ebből tartja fenn magát, s közben tanul és meghallgatásokra jár. Egy-egy castingon több száz jelentkező küzd még az epizódszerepekért is.

Itt is vagyok, ott is vagyok
A magyarok, beszéljék bármilyen jól az angolt, hátránnyal indulnak. Egy kis akcentus ugyanis mindig marad, és Hollywoodban csak a latin dialektus profitképes. Penélope Cruz, Antonio Banderas vagy Salma Hayek sem beszéli tökéletesen az amerikai angolt, de a spanyol a második legnagyobb nyelv az Egyesült Államokban.

Ha magyar világsztár mostanában még nem is született, jó szerepek azért  adódnak. Kamarás Ivánnak tulajdonítják a mondást, hogy inkább leszek kis hal nagy vízben, mint nagy hal kis vízben. Na, persze, úgy könnyű, hogy itthon is számolnak vele a rendezők, és haza-hazahívják. S közben ma már zöldkártyával dolgozhat az Egyesült Államokban. Utazgat is eleget, és itthon is játszott amerikai produkcióban, például az Etyeken forgatott Houdiniben, vagy legutóbb A kém című moziban is kapott egy kisebb szerepet.

„Amióta megvan a zöldkártyám, szabadon dolgozhatok. Ami azzal jár, hogy Amerikában is időt kell töltenem, és persze itthon is dolgozom. Ez pontosan be van osztva. Egy-két hónap ott, egy-két hónap itt. Aztán vissza, és megint haza. Mielőtt most hazarepültem volna, tizenvalahány válogatáson vettem részt. Ez tényleg sok, de jók a visszajelzések. Tehát vetek, hogy aztán arathassak” – nyilatkozta a közelmúltban a Ridikül Magazinnak.

A világ házhoz jön
Ő az egyetlen színésznő, méghozzá generációjának egyik legjobbja, aki angol bölcsészdiplomával a zsebében végezte el a színművészetit. Ónodi Eszter mégsem akart máshol próbálkozni, a „máshol” azonban helybe jött neki. Mindjárt Oscar-díjas „játszótársat” kapott, Adrien Brody anyját alakította  a Houdiniben. Végre angolul játszhatott volna, csakhogy a szerep szerint pont azt nem kellett.

„Egy rabbi feleségét játszottam, aki Amerikában sem tanulta meg a nyelvet, főleg jiddisül beszél. Azért kaphattam meg a szerepet, mert Houdini magyar származású volt, így elfogadható, hogy az édesanyja nem beszél angolul. Egyébként egy amerikai filmben nem elég angolul tudni.

Annyira ügyeltek az amerikai kiejtésre, hogy még az én brit kisfiam – egy angol gyerekszínész –, aki a gyerek Houdinit játszotta, is kapott egy dialektustrénert, meg kellett tanulnia egy „másik angolt”. Úgyhogy bár jól tudom a nyelvet, egy ilyen nagy szerepet nem kaphattam volna meg, ha a történetnek nincs speciális magyar beágyazottsága” – mondta tavaly, a forgatás után Magazinunknak.

S hogy milyen is az, amikor egy külföldi forgatócsoporttal egy magyar színésznő Magyarországon dolgozik?  

„Természetesen nagyon különös, sőt, különleges volt: nem dolgoztam még amerikai színészekkel és rendezővel, és a forgatás minden pillanatát mélyen elraktároztam. Ugyanakkor nagyon megnyugtatott, hogy hazai pályán mozogtam, a stáb tagjai nagyrészt magyarok voltak. Tulajdonképpen mindenkivel dolgoztam már korábban. Meg is jegyezte az egyik amerikai fickó, hogy én ekkora nagy sztár vagyok, engem mindenki ismer? Nem, nálunk ennyire pici ez a szakma – válaszoltam.”

Egy név, amit ismer Hollywood
Ha megszólal a telefonja, két nyelven áll készenlétben. Ismerik New Yorkban és Los Angelesben, de a világon mindenütt máshol is, filmes körökben. Koltai Lajos operatőrként, majd rendezőként a legnagyobb magyar színészekkel és világsztárokkal dolgozott. Rendezőként első amerikai nagyjátékfilmje az Este (Evening), anyák és lányaik története, olyan világsztárokkal, mint Vanessa Redgrave, Meryl Streep, Glenn Close.

„Esténként a színészekkel leültünk meginni egy pohár bort. (…) Amikor Meryl és Vanessa megérkeztek, két oldalról mellém ültek, Vanessa megfogta az egyik kezem, Meryl a másikat. A világ legnagyobb színésznője, Meryl Streep így jelezte, hogy mostantól ő is itt van, velem. Fantasztikus szeretetmennyiséget kaptam.”

Már operatőrként megtanulta a hollywoodi „protokollt”, hogy akármennyi pénzt szán a stúdió egy filmre, a producerek hajszolják a stábot, hogy gyorsan és zseniálisan dolgozzon. És a sztár az tényleg sztár, akinek sok millió dollárt kifizetnek, hogy aztán tartsanak tőle. Ha ugyanis valaki nem tesz a kedvükre, megbuktathatják a filmet azzal, hogy nem mondanak csupa szépet róla. Így aztán nem jó ujjat húzni velük. Meg Ryan azonban kihozta az amúgy legendásan szelíd Koltait a sodrából, a Ha egy férfi igazán szeret... című film forgatásán:

„A szerep szerint minden este vodkától rúgott be. Az ilyen állapotból nagyon nehéz ébredni, de ő akkor is tökéletes akart lenni. Kinyitotta a szemét, és azt kérdezte, hol van a kameráról a szűrő. Ami lágyítja a vonásait. És megbízta az angol sminkesét, hogy kémkedjen neki, jöjjön oda, amikor esténként végignézzük a felvett anyagot, és másnap reggel hatkor referáljon. Az illető beült, 5-6 perc után elaludt, másnap aztán azt mondta Megnek, hogy ez a Lajos azért jobban is törődhetne veled.

Ez persze azonnal visszajut a producerhez, hogy a film legnagyobb sztárja elégedetlen az operatőrrel, a producer meg szólt, hogy figyeljek a szűrőre. Attól kezdve elkezdtünk hazudni a szűrő erősségéről.  Végül gyönyörű lett az a bizonyos ébredés” – mesélte a Ridikül Magazinnak adott interjújában.

Címkék: film, magyarok hollywoodban, akcentus, hollywood budapesten, magyar színészek amerikai produkció, houdini, magyar operatőr

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!