A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Henna, a nőiség szimbóluma

A henna sokkal több, mint díszes motívumok a testen. Ősi szimbólumok összessége ez, és egyben maga is szimbólum, a nőiség szimbóluma. Ha egy nő hennafestést kér a kézfejére vagy a lábára, azzal kimondja, hogy szereti nőiségét, és képes büszkén megélni önmagát.

Fotó: Shutterstock.com

Nyugati társadalmunkban gyakran férfiként kell helytállnunk, ám Indiában vagy az arab országokban, ahol a hennafestésnek hagyománya van, egy nőnek nincs más dolga, mint hogy nő legyen.

Egy muszlim nő például nem mutogathatja a testét, a haját, nem hordhat az utcán divatos ruhát, még az arcát sem fedheti fel, ugyanakkor képes egyetlen pillantásával – hiszen csak az látszik ki a csadorból – beindítani a férfi legvadabb erotikus képzelgéseit.

Ehhez nagyon mélyen meg kell tudni élni a saját nőiességét. Egész nap azzal a tudattal viseli a csadort, hogy alatta vérlázítóan izgalmas, művészien elkészített motívumok kacskaringóznak a testén. És ez a magabiztosság teszi olyan igézővé azt a bizonyos pillantást.

Illata messze száll

A henna a föld egyik legillatosabb növénye. Apró fehér vagy rózsaszín virágait a parfümiparban is használják. Valószínűleg Észak-Afrikából és Ázsiából származik, de ma már a legtöbb trópusi országban termesztik, elsősorban, mert impozáns dísznövény.

Több mint festegetés

A hennázás rítus. Alkotás. Meditáció. A mintákat elkészíthetjük magunknak, de más is ránk festheti. A motívum általában egy mandala alakzattal kezdődik, ami lehet kerek, mint az indiai mandalák, vagy négyszögletes, mint a tibetiek.

Ezek már önmagukban is szimbólumok: a kör az egységet, teljességet, a szellemiséget jelképezi, a négyzet pedig az anyagi világot. A mandalafestés segít abban, hogy az alkotó egyre mélyebb és mélyebb tudatszintre kerüljön, akár transzállapotba essen.

Ebben az állapotban fogékonyabbá válunk egymás energiáira, megérezzük egymás lelkét, és így készül el a kép. És ez a kép aztán beszél. A benne rejlő, tudattalanul festett szimbólumok sok mindent elárulnak a viselőjéről.

Több mint csáberő

A henna terápia. Mert segít felismerni és tudatosítani magunkban a nőt. Mire jó ez a fene nagy keménység, ez a rendíthetetlen erő, az örökös turbó üzemmód? Hát boldogabbak vagyunk ettől? A férfiak elgyengülnek mellettünk, mi tartjuk helyettük a kormányrudat, vezényszavakban beszélünk egymással.

Az igazi nő engedi, hogy a férfi férfi lehessen, mert tudja, hogy csak így válhatnak teljessé. Ebben az egymásra találásban segít a henna. Mert nehéz ám katonás férfit játszani otthon, ha közben csipkés kacskaringók futnak a lábfejünktől a combunkig.

Cirádás menyasszony

Fotó: Shutterstock.com

Indiában ma is szokás, hogy a menyasszonyt kipingálják az esküvői ceremónia előtt, méghozzá a leggazdagabb díszítéssel.

Összeülnek a menyasszony és a vőlegény családjának nőtagjai, és órákon át, míg a menyasszony arcát, kezét és lábát hennázzák, ismerkednek, viccelődnek, beszélgetnek egymással.

A vőlegény nevének kezdőbetűit is belefestik a sűrűn csipkézett mintázatba, sőt, igyekeznek jól elrejteni benne. A nászéjszakán aztán a menyasszony megkéri a vőlegényt, hogy keresse meg testén a monogramját. Ha sikerül meglelnie, ő lesz kettejük közül az úr, ha viszont nem, akkor bizony az asszonyka viseli majd a nadrágot.

Tudtad?

  • A hennázás hagyománya Egyiptomból származik. Öt-hatezer éves múmiák bőrén is találtak hennamaradványokat.
  • A henna gyógynövényként is ismert. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vérzés- és fájdalomcsillapító hatása is van. A sivatagi emberek hűsítő lábfürdőként is használták.
  • Kétféle henna kapható, a barna és a fekete. A barnát tartják az igazinak, bár az hamarabb lekopik, a fekete látványosabb és tartósabb, viszont előfordul, hogy allergiás reakciót vált ki a bőrön.

Így hennázd magad!

  • Szükségünk lesz legalább két órára, anélkül bele se fogjunk.
  • A hennaport, ha rostos, át kell szitálni.
  • Mielőtt bekeverjük a hennapasztát, gyakoroljunk vizezett fogrémmel egy sötét papíron.
  • Vehetünk kész hennázótölcsért, de ha nincs, megteszi egy nejlonzacskó is. Amekkora lyukat vágunk a csücskére, olyan vastag lesz rajzunk vonala.
  • A hennázás előtt mossuk meg a bőrfelületet szappannal, hogy zsírtalan legyen.
  • A motívum 10-15 perc múlva kezd száradni, addig letörölhetjük denaturált szesszel.
  • A teljes száradáshoz minimum 2-3 órára van szükség.

Címkék: henna, hennafestés házilag, nőiségünk megélése a henna által

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!